241

Latest post of the previous page:

Cóż, debiuty bywają trudne. Ale kolejne przyniosły wymierne zyski.
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

242
choć twierdził, śmiejąc się dzwoneczkowato jego bohater - że sztuka twórcza to gówno...
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

243
Ech, ten dosadny, żołnierski język!
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

244
Można jeszcze dodać, że ostanią książkę wydał... post mortem. :)

245
Dla mnie, na piątkowy wieczór zbyt trudne, Dziewczyny :(

G

Wróć.

James Jones :P
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

246
Jeśli atak odbędzie się w filmie i powieści, że będzie udany. To jest, aby go wyprzedzić. Musiałby pozory sensu i namiastkę emocji. I po tym wszystkim, aby być ponad.Publiczność do domu, myślę o postaciami sensie i uczucie pozory emocji. Nawet jeśli umarł jako bohater, to sensu. Art - dzwonek doszedł do wniosku - sztukę twórczego gówna.
ponieważ to klasyka zrobiłam tak - transaltorem poleciałam cytat - najpierw z angielskiego na niemiecki, potem na polski

[ Dodano: Pią 23 Sie, 2013 ]
EEEE God - popsułeś zabawę :(
Gdyby to był film, teraz nastąpiłyby koniec i coś by się rozstrzygnęło. W filmie czy w powieści udramatyzowano by atak, doprowadzając go do punktu kulminacyjnego. Gdyby atak odbyłby się w filmie czy w powieści, byłby udany. O czymś by przesądzał. Miałby pozory sensu i pozory emocji. A zaraz po nim wszystko by się skończyło. Widzowie mogliby iść do domu, pomyśleć o pozorach sensu i odczuć pozory emocji. Nawet jeśliby bohater poległ, miałoby to jakiś sens. Sztuka – doszedł do wniosku Bell – sztuka twórcza to gówno.
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

247
Przepraszam.

Miałem nie zgadnąć? Jeśli tak, proszę na przyszłość o jasne znaki.

Z prośbą o puszczenie nietaktu w niepamięć,
Zawsze oddany,

G.

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

248
:D
Stąd do wieczności TRZEBA znać.
Cienką czerwoną linię też. Jako ksiażkę!

249
O, do licha! Ja przecież znam jak jasna cholera! :D Zaćmienie umysłowe! Wiem: to przez to, że zawsze wolałam Welsha od Bella!
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

250
Thana pisze:zawsze wolałam Welsha od Bella!
bo on był, jak twierdzi translator - dzwonek :D

251
Nagnę troszkę zasady z racji poziomu trudności zagadki (mam nadzieję, że pomysłodawczyni naszej zabawy, czyli Thana się nie obrazi).

Zagadka A (możliwe że tylko ja znam i wielbię tego Autora):

Całe życie zajmuje się prawami dzieci i ich ochroną.
Jest rodowitym nowojorczykiem.
Ściga przestępstwa seksualne na nieletnich zarówno w majestacie prawa jak i wbrew prawu.
Był w Biafrze dostarczając jedzenie i leki po tym jak rząd nigeryjski zablokował loty Czerwonego Krzyża.
Jest autorem ponad dwudziestu nowel. Pisze także eseje na temat ochrony dzieci.
Jego książki przetłumaczono na ponad dwadzieścia języków.
Uwielbia psy i często charytatywnie pracuje jako adwokat w sprawach o krzywdzenie zwierząt.
Od siódmego roku życia nosi przepaskę na oku.
Nie ma go w polskiej wikipedii :)

Zagadka B (jego trzeba znać):

Pisarz i scenarzysta.
Ostatnią jego powieść wydano pośmiertnie.
Na podstawie jego powieści tworzono filmy i seriale (mini-seriale).
Kojarzony z jedną z najbardziej zapadających w ucho melodii, choć ta pochodzi z filmu i nie ma związku z Autorem.
Zmarł w Szwajcarii.

G.

252
Godhand pisze:Zagadka B (jego trzeba znać):

Pisarz i scenarzysta.
Ostatnią jego powieść wydano pośmiertnie.
Na podstawie jego powieści tworzono filmy i seriale (mini-seriale).
Kojarzony z jedną z najbardziej zapadających w ucho melodii, choć ta pochodzi z filmu i nie ma związku z Autorem.
Zmarł w Szwajcarii
W pierwszym momencie pomyślałem o Peterze Shaefferze i scenie z "Amadeusza" gdy umierający Salieri gra księdzu "Eine kleine nachtmusik", ale nie, reszta się nie zgadza. :(
1 | 2 | 3 | 4 | O poezji

253
Król szczurów? (zagadka B)
James Clavell

254
Natasza brawo :)
B jest Twoja.

(pomimo że jak to przy piątku pokićkałem i dopiąłem Boulle'a ;) Wybaczenia Sep.)

256
Leszek Pipka pisze:Andrew Vachss?
Już dawno chciałem Ci dać plusa właśnie za niego.
I pytam Cię forum jak mam nie kochać Leszka?
Tak, Andrew Vachss.
Idę powiedzieć Żonie, że kocham kogoś równie bardzo, choć na innym poziomie ;)

Natasza ma B.
Leszek ma A (wielki szacunek, myślałem że tego nikt nie zna).

Pozdrowienia,

G.

Wróć do „Nasze Zabawy Literackie”