2
Ja tu czuję smutny wydźwięk. Taki bardzo gorzki. Zmęczenie drugą osobą? Oby nie... Monotonia i rutyna zabija. Oby było przejściowo, jeśli dobrze utrafiam, a twoja liryka jest bezpośrednią.
Choć tytuł stoi w opozycji do mojej opinii. Kontrast? Hm. Utwór ciekawy, skłania do przemyśleń. I to niedomówienie przy "a zmiana..."
Podobało mi się znów (kurde napędza mnie to podobanie do wyszukiwania błędów u ciebie, bo tylko ci ciotka lukier leję).
Podobało mi się.
Pozdrawljaju!
"Życie nas mija i patrzy ze śmiechem,

Jak nad zagadką stoimy bezradnie,

Jak złotą piłką bawimy się grzechem,

Czas przeklinając, co sny nasze kradnie."

3
Ależ to JEST bardzo optymistyczne mini! :-) Mówi, o dojrzewaniu do życiowych decyzji, kiedy niby nic się nie zmieniło, niczego nowego się nie dostało, jedzie się tym samym, po tej samej trasie, ubiera w to samo, słucha tego samego, a z dnia na dzień jest ZUPEŁNIE inaczej. Lepiej, mądrzej, ufniej, radośniej, i w ogóle ach cudownie :-) "Nie można nie dokonywać wyboru" JP Sartre. ps. wydźwięk, który czujesz jest również prawidłowy, oczywiście, bo... KAŻDY wiersz odbieramy subiektywnie. Dlatego właśnie nie powinno się tłumaczyć wierszy, pozostawiając pole interpretacji czytającemu :-)
'ad maiora natus sum'
'Infinita aestimatio est libertatis' HETEROKROMIA IRIDUM

'An Ye Harm None, Do What Ye Will' Wiccan Rede
-------------------------------------------------------
http://g.sheetmusicplus.com/Look-Inside ... 172366.jpg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mini poeticum”