2
Faktycznie brzmi interesująco, choć sam tekst będzie bardzo krótki. 5 stron A4 przy wielkości czcionki 14 (standardowo raczej używana jest 12). Zobaczymy.

Warto pamiętać o tym:
Opowiadania konkursowe w swej treści i formie, winny stosować się do starogreckiej, klasycznej zasady KALOS KAI AGATOS = PIĘKNIE I DOBRZE, której to zasady organizatorzy przestrzegają od pierwszej edycji konkursu. W związku z powyższym opowiadania o treściach antyhumanitarnych, obscenicznych, obrażających uczucia religijne potencjalnych czytelników, lub wulgarne w treści i formie – zostaną odrzucone.

3
Zerknąłem na moje twory i wszystkie mają albo treści antyhumanitarne albo są obsceniczne albo obrażają czyjeś uczucia religijne albo są wulgarne w treści. W formie nie, bo jeszcze nie napisałem opowiadania, gdzie graficznie (literami lub słowami) byłby przedstawiony siusiak :P
Trudna jest dola tfu...rcy ;)
I pity the fool who goes out tryin' to take over da world, then runs home cryin' to his momma!
B.A. = Bad Attitude

5
Wychodzi mi na to, że nie potrafię pisać ani Pięknie ani Dobrze. Nawet jeśli nic mi z tego konkursu nie wyjdzie to będzie wspaniałe doświadczenie.

6
Może to jakoś pomoże:

"Relacja między dobrem a pięknem skłania do refleksji. Piękno jest bowiem poniekąd widzialnością dobra, tak jak dobro jest metafizycznym warunkiem piękna. Rozumieli to dobrze Grecy, którzy zespalając te pojęcia ukuli wspólny termin dla obydwu: «kalokagathía», czyli «piękno-dobroć». Tak pisze o tym Platon: «Potęga Dobra schroniła się w naturze Piękna»."
"Istnieje na świecie parę rzeczy ważniejszych niż pokój, a jedną z nich jest godne człowieczeństwo. Koncepcja, że ludzkość miałaby zrezygnować z wojen wyłącznie ze strachu, to poniżenie ludzkiej godności, zwłaszcza gdy w grę wchodzi strach przed czymś tak banalnym jak technika, którą ludzie sami przecież wymyślili" (Chesterton)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Konkursy literacko-poetyckie”