16

Latest post of the previous page:

Natalia Szczepkowska pisze:I tu czas na zderzenie marzeń organizatorów z rzeczywistością.

Wojciech Gustowski, redaktor naczelny Wydawnictwa Novae Res:
„Literacki Debiut Roku” ma być inicjatywą, dzięki której odnajdziemy i wypromujemy utalentowanych rodzimych debiutantów, których twórczość ma za zadanie odświeżyć polski rynek literacki.
W I edycji wygrała Luiza Dobrzyńska, ale została zdyskwalifikowana wskutek wprowadzenia organizatora w błąd i naruszenia warunków regulaminu Konkursu. Książka zgłoszona do konkursu ostatecznie ukazała się nakładem WFW. Zwycięstwo scedowano na Barbarę Rakowiecką, ale google nie stwierdza obecności książki tej pani w jakiejkolwiek formie. Więc chyba nie do końca poszło tak, jak powinno.

W II edycji wygrała Magdalena Kempna książką "Przebudzenie doktora Sørena". Publikacja się ukazała, ale na razie chyba mało kto ją zna. Co ciekawsze, opowiadanie tej pani pojawi się w zbiorze "Science fiction po polsku 2" jako... debiutantki. Bądź tu mądry i pisz wiersze. Tak czy inaczej nie można póki co mówić o "odświeżeniu polskiego rynku literackiego".

Większy sens nadal jest w wysyłaniu tekstów do "normalnych wydawnictw". Przynajmniej ewentualna publikacja nie przejdzie bez echa.
Z tego co pamiętam a mogę sie mylić konkurs ten wygrała kiedyś Masłowska. Książke czytałam i podobała mi sie ale styl pisania juz nie brakowało mi w niej normalnych dialogów. Co dziwne jak na nasz kraj chwile pózniej na podstawie jej ksiązki nakręcono film. Na który niestety straciłam czas. A chodzi mi o "Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną"
„Zwątpiwszy w miłość i cnotę, zostaje jeszcze rozpusta.
Doskonale zastępuje miłość, sprowadza ciszę i daje
Nieśmiertelność”

17
Nuevo pisze:Z tego co pamiętam a mogę sie mylić konkurs ten wygrała kiedyś Masłowska.
Mylisz się.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

18
Dobra, zaparłem się i chyba jednak wezmę udział w tym konkursie... Piszę powieść z prędkością 20 k znaków na dzień, mam nadzieję, że się wyrobię :) BTW. Pytanie do weteranów -> Warto? I tak wezmę udział, ale...
Bo lubię pisać.

19
Chciałam tylko napisać, że nie wprowadziłam organizatorów konkursu w błąd celowo. Przecież wierząc w perspektywę wydania książki darmo nie wygłupiałabym się tak przeraźliwie, by płacić grube pieniądze w innym wydawnictwie.
Moje przewinienie polegało na wydaniu książki nie PRZED samym konkursem, a przed jego zakończeniem, konkretnie po ogłoszeniu ilości książek zakwalifikowanych do drugiego etapu. Po prostu przy takiej konkurencji nie mieściło mi się w głowie, że mam jakiekolwiek szanse. Zapłaciłam za to bardzo drogo i dobrze mi tak.

To tak gwoli wyjaśnienia.

20
Nie wiem czy wszyscy zainteresowani już wiedzą, ale termin jest przesunięty na 10 stycznia :)

"Dodano w dn. 06.12.2013: W związku z dużym zainteresowaniem i otrzymanymi od Państwa prośbami termin nadsyłania zgłoszeń zostaje przesunięty do 10 stycznia 2014. Zgłoszenia muszą dotrzeć pod wskazany adres do tego dnia."

Info z http://literackidebiutroku.pl/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Konkursy literacko-poetyckie”