16

Latest post of the previous page:

A! Jeszcze napiszę, że można sobie ułatwić pisanie takich historii przez zmniejszenie dystansu czasowego między zmianą a chwilą opisywaną, bo wraz ze wzrostem takiego dystansu zwiększa się ilość czynników, które trzeba wziąć pod uwagę.
I pity the fool who goes out tryin' to take over da world, then runs home cryin' to his momma!
B.A. = Bad Attitude

17
Szczerze powiem, że zdanie mam akurat odwrotne: łatwiej coś wykręcić w głębokiej przeszłości i tam pozostać, niż ryzykować kontakt z bliską współczesnością. Dla mnie w "Innych okrętach" najtrudniejsze wcale nie były konsekwencje śmierci Pizarra w krótkim horyzoncie, tylko próba uchwycenia takimi "fleszami" zmian sięgających do naszej współczesności. Bo czytelnik niczego tak dobrze nie zna, jak właśnie tę współczesność, a już nie daj Boże za oknem :)
Mówcie mi Pegasus :)
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

18
Największą wadą historii alternatywnych jest to, że większość ludzi wyśmiałaby autora, który umieścił w swojej książce wydarzenie z rodzaju cudu domu brandenburskiego.

Wydaje mi się, że podstawowym wymogiem dla takiej książki jest prawdopodobność, a historia jest nieprawdopodobna i w tym jej urok.
1 | 2 | 3 | 4 | O poezji

19
Znajomość historii jest oczywiście atutem w tym konkursie ale nie zdecyduje o wygranej, mówię to jako niedoszły historyk :)

zdecydują walory artystyczne a nie poziom wiedzy a raczej odpowiednie proporcje, sam będę pisał o II wojnie światowej i wydarzeniu które ją skróci

21
Romku, bo Ty już na wyższym poziomie oceniasz. Ja patrzyłem na jakby z samego początku prac nad koncepcją i zmianami, a Ty patrzysz z poziomu uchwycenia zmian. To ja jestem gdzieś bardzo bardzo z tyłu, bo ja dopiero zastanawiam się, jakie te zmiany mogą być.
I pity the fool who goes out tryin' to take over da world, then runs home cryin' to his momma!
B.A. = Bad Attitude

22
"Miło nam poinformować, iż Pan Andrzej Pilipiuk, znany w całej Polsce oraz poza jej granicami wybitny autor literatury fantastycznej zgodził się zostać jurorem III edycji konkursu Littera Scripta." ;/ Grejt, to chyba nie mam co wysyłać. Znowu zostanę oceniona na jeden. Mam nadzieję, że przewodniczącym jury będzie jednak Stefan Darda.

26
Kamiko:
Mylnym np. jest przypisywać grecki rozdział na duszę i ciało, którego chrześcijaństwo nie zna (tutaj dusza jest formą ciała, a ciało formą duszy).
Nie rozumiem tych sformułowań, autor robi jakieś przeskoki myślowe. Platon, orficy znali koncepcję duszy oddzielnej od ciała. Arystoteles je krytykował w traktacie "O duszy" i uznał duszę za formę ciała. Potem wynikły z tego różne średniowieczne kontrowersje... Owszem, pisma "ezoteryczne" (przeznaczone dla "Liceum"), zostały odkryte dopiero pod koniec minionej ery i przyćmione przez rozwój neoplatonizmu, i postępującego eklektyzmu. Niemniej można podać lepsze przykłady chrześcijańskich innowacji. Na przykład pojęcie "egzystencji" i kreacji ex nihilo (jakże ważnej w późniejszej teorii sztuki) pojawia się dopiero u św. Augustyna.

Thug:
Nie mówię, że religia nie ma wielkiego wpływu na rozwój świata, tylko mówię, że nie była najważniejsza. Choćby przykład europy i chrześcijaństwa, dla którego kultura grecka była podstawą i także miała wpływ na religię.
Nie zgodzę się Thug, chrześcijaństwo narodziło się w odrębnym kręgu kulturowym, powstało na peryferiach Cesarstwa Rzymskiego. Zetknięcie się nastąpiło później i do dziś budzi kontrowersje, stąd wzięło się zagadnienie "Ateny a Jerozolima". Taki Lew Szestow (pisarz rosyjski), dla przykładu, przeciwstawiał greckiemu racjonalizmowi irracjonalizm wiary (preferowany). Sama zaś filozofia grecka była do szpiku kości przeniknięta zarówno inspiracjami mitologicznymi, jak i stricte religijnymi. Kiedy mówimy o presokratykach, pojawia się termin teologia na określenie nauki o "zasadach". Platon owszem krytykuje tradycyjne politeistyczne wierzenia Greków, ale jednocześnie inspiruje się i docenia teistyczny orfizm.

27
Chrześcijaństwo powstało na obrzeżach Cesarstwa Rzymskiego. Jak pamiętam ze szkoły Nowy Testament to w grece zapisany w większości. Jak wiele punktów wspólnych ma chrześcijaństwo i wiara greków? Jaki wpływa miała kultura grecka na bliski wschód? Jaki wpływ miała na Cesarstwo Rzymskiego, a wiec i wydarzenia podczas których kształtowało się chrześcijaństwo?

Ponadto przypominam ci Hum to nie jest miejsce dyskusji :!: To jest miejsce o konkursie, a to forum literackie :!:
Wiec nie mam też zamiaru dalej o tym mówić, rozumiemy się?
-Może jak będę dużym chłopcem, ludzie będą mnie prosić o pomoc.
-Albo żebyś się przesunął.

28
Thug, po pierwsze nie stworzyłem tego off-topu i nie komentowałem jedynie Twojej wypowiedzi; po drugie od oceniania aktywności uczestników i ewentualnego dzielenia wątków jest moderacja. A po trzecie, jeśli nie chcesz, bym nie odpowiadał, to nie zadawaj pytań (swoją drogą całkiem ciekawych). Rozumiemy się? :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Konkursy literacko-poetyckie”