16

Latest post of the previous page:

Rozumiem ten zapis tak samo jak Thana. Czyli, jednym słowem, pisać opowiadanie, wysyłać, a potem szybko dopieszczać książki, bo a nuż... :D Ciekawe czy wydawnictwo można sobie "wybrać" lub czy organizator jest w stanie ułatwić kontakty z grupą konkretnych wydawców. Książkę wydać dziś co raz trudniej, założę się, że nagroda skusi wielu chętnych.
http://lubimyczytac.pl/autor/141613/nat ... czepkowska

17
no to się nam rozjaśniło co to ta mikronarracja (btw zapomniałem się spytać) ale mam inne pytanie; czy jeśli jest 18 tyś znaków max to tyle powinno się napisać? czy jeśli napisałem na 11 tyś to mam mniejsze szanse? jak to jest

18
Nie możesz przekroczyć 18k, mniej spokojnie może być.
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

19
Ponieważ jestem nieustannie zaskoczona, że miniaturką można sobie wygrać dotację na powieść - to moja wredna wyobraźnia podsuwa pytanie: a co jeżeli ktoś miniaturkę napisze, wygra, 5tys zainkasuje a z drugich 5tys zrezygnuje, bo powieści nie ma :D

Ale to tylko zazdrość przeze mnie przemawia, bo książkę prawie mam, a miniatury napisać nie umiem, a już na pewno nie takiej, co wygra :D
Anna Nieznaj - Cyberdziadek
Nocą wszystkie koty są czarne
Gwiezdne wojny: Wróg publiczny

23
Z konkursowego fanpejdża:
Od chwili ogłoszenia przez nas konkursu na opowiadanie "Otwartym tekstem" praktycznie nie ma dnia (a nawet godziny), żeby nie docierały do nas zewsząd teksty autorów starających o uznanie szacownego jury.
Jako że można pisać o wszystkim to rozpiętość spraw poruszanych w opowiadaniach jest duża jak wszechświat. Kreatywność i wyobraźnia autorów w tym względzie jest nieograniczona. W tekstach, które dostajemy możemy natrafić w zasadzie na wszystko. Od makabrycznych mar nocnych poprzez ślady szminki na ciele po psychologiczne obrazki rodziny w rozpadzie. Od krwawych scen z obciętymi głowami po sielskie krajobrazy z inwentarzem zwierzęcym w rolach głównych. Mamy do czynienia z ckliwymi romansami, brutalnymi opowiadaniami drogi i wciągającymi kryminałami. Bywa, że to wszystko znajdujemy w jednym tekście. Niewątpliwie jest w narodzie potrzeba pisania. Bardzo się cieszymy i czekamy na kolejne opowiadania. Zgodnie z zapowiedziami spośród tekstów nadesłanych w ostatnim miesiącu redakcja Chimery wybrała jedno opowiadanie (a nie było łatwo!), które publikujemy w majowym numerze. Przypominamy, że „Opowiadanie miesiąca”, czyli wybór redakcji jest niezależny od wyboru jury.
Ktoś czyta Chimerę i wie czyj to tekst? Bo o tym nie napisali, chociaż ludzie się dopytują :>
-- Paweł K.

To nie zabawa / Stara wiara / Niewdzięczność historii / Artysta

25
Na FB znalazłem taki wpis, bo wcześniej chyba nie było do końca jasne, do kiedy wysyłać i czy w tym samym dniu wyniki.
W związku z ciągle pojawiającymi się pytaniami informujemy, że opowiadania na konkurs można nadsyłać do 15 listopada 2013 roku, mogą być pisane dowolną czcionką i posiadać dowolną ilość znaków na stronie byleby całe opowiadanie nie przekroczyło 18.000 znaków. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi w ciągu 2-3 tygodni od przyjęcia ostatniego opowiadania. Dodamy jeszcze, że prace należy wysyłać na adres: konkurs(at)otwartymtekstem.pl
I pity the fool who goes out tryin' to take over da world, then runs home cryin' to his momma!
B.A. = Bad Attitude

30
Natalia Szczepkowska pisze:Jak zwykle na ostatnią chwilę, ale wysłane.
Koło 14 to na ostatnią chwilę? Żartujesz? ;)
23:59! :P

Dobrze, że czasami jest deadline, bo nadal bym pewnie poprawiał ;)

Powodzenia wszystkim!
I pity the fool who goes out tryin' to take over da world, then runs home cryin' to his momma!
B.A. = Bad Attitude

31
cranberry pisze:Natalia Szczepkowska, raczej podziwiam odwagę jury, które na podstawie 18k rozpozna, kto ma szanse napisać dobrą powieść :P
To akurat nie jest takie trudne. Już parę tysięcy znaków wystarczy, żeby zorientować się jak kto pisze. 18 k to 7 - 8 stron. W takiej sytuacji można już zbadać zarys linii fabularnej i kilka innych spraw.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson
ODPOWIEDZ

Wróć do „Konkursy literacko-poetyckie”