31

Latest post of the previous page:

No więc kolejne pytanie co do aspektów formalnych (żebyście mi tekstu nie odrzucili z powodu jakiejś bzdury :P). Format .doc lub .rtf. Czy to oznacza, że .docx już będzie wykluczone?
"ty tak zawsze masz - wylejesz zawartośc mózgu i musisz poczekac az ci sie zbierze, jak rezerwuar nad kiblem" by ravva

"Between the devil and the deep blue sea".

32
Wolha.Redna pisze:No więc kolejne pytanie co do aspektów formalnych (żebyście mi tekstu nie odrzucili z powodu jakiejś bzdury :P). Format .doc lub .rtf. Czy to oznacza, że .docx już będzie wykluczone?
Mnie poproszono o zapis w zgodności ze starszą wersją Worda (.doc) więc odpowiedź na Twoje pytanie brzmi: "tak".

33
Jakbyśmy chcieli docx, to byśmy zapisali docx... ;)

[ Dodano: Czw 01 Paź, 2015 ]
Do zakończenia literackich bojów w konkursie literackim "Dobro złem czyń" pozostał już niecały miesiąc - termin nadsyłania prac mija 31 października o 23:59. Wielu z Was postanowiło już podzielić się z nami swoją prozą, nadal mamy jednak nadzieję, że ostatnie cztery tygodnie zmobilizują Was do wzmożonych wysiłków i będziecie w stanie zaskoczyć nie tylko jurorów, ale i siebie samych. Wszystkich zainteresowanych zapraszamy na stronę konkursu, gdzie znaleźć można zasady i regulamin: http://geniuscreations.pl/dobro-zlem-czyn/

:)

35
DAF pisze:No i po ptakach, nie wezmę udziału w konkursie. Przekroczę limit zbyt boleśnie, aby dało się to uratować, normalnie żal, sromota i marność wszelaka. Te konkursy to chyba nie dla mnie :P
Bez żartów. Każdy tekst można upchnąć w 60k znaków. Dystans jest ok. Walcz! ;)
Coś tam było? Człowiek! Może dostał? Może!

36
Filip pisze:Każdy tekst można upchnąć w 60k znaków.
Nie każdy!!

A przynajmniej będę się trzymać tej wersji ;)
"Istnieje na świecie parę rzeczy ważniejszych niż pokój, a jedną z nich jest godne człowieczeństwo. Koncepcja, że ludzkość miałaby zrezygnować z wojen wyłącznie ze strachu, to poniżenie ludzkiej godności, zwłaszcza gdy w grę wchodzi strach przed czymś tak banalnym jak technika, którą ludzie sami przecież wymyślili" (Chesterton)

38
Też jestem zdania, że nie każdy, a nawet jeśli, to nie w sposób, jaki sobie wymyśliłem na opowiedzenie historyjki. Czyli, jeśliby spróbować metodą brutalnych cięć, wyszedłby mi inny tekst, niż chciałem napisać. Strasznie to skomplikowane :wink:
D. Wiktorski pisze:Wydziel z tego dwa opowiadania. :mrgreen:
W sumie, jeśli nie ma limitu nadsyłanych tekstów, zawsze można zrobić część pierwszą i drugą opowiadania :P Gorzej jak jury najpierw przeczyta cześć drugą, a potem pierwszą, może wyjść muka :wink:
https://soundcloud.com/para-bellum-3

39
DAF pisze:Też jestem zdania, że nie każdy, a nawet jeśli, to nie w sposób, jaki sobie wymyśliłem na opowiedzenie historyjki. Czyli, jeśliby spróbować metodą brutalnych cięć, wyszedłby mi inny tekst, niż chciałem napisać. Strasznie to skomplikowane
Ale prawdziwe. Pomyśl, że skrócisz Tolkiena albo innego Prousta czy nawet trylogię Sienkiewicza do tak małej objętości.

W każdym razie tak będę bronić moich dwóch tysięcy stron przed przyszłym potencjalnym wydawcą - jakby było krócej, wyszło by coś innego.

No, niestety :roll:
"Istnieje na świecie parę rzeczy ważniejszych niż pokój, a jedną z nich jest godne człowieczeństwo. Koncepcja, że ludzkość miałaby zrezygnować z wojen wyłącznie ze strachu, to poniżenie ludzkiej godności, zwłaszcza gdy w grę wchodzi strach przed czymś tak banalnym jak technika, którą ludzie sami przecież wymyślili" (Chesterton)

40
Hm, trochę mnie dziwi fragment zapisu w regulaminie: Opowiadanie – samodzielny i oryginalny utwór o objętości do 60 000 znaków (sześćdziesiąt tysięcy), wolny od wad prawnych i nie obciążony prawami osób trzecich, którego wyłącznym autorem jest Uczestnik, które nie było nigdzie wcześniej publikowane lub przedstawione i nie było zgłoszone do innego konkursu.
Czyli jeśli mam opowiadanie, które zgłosiłem do jakiegoś konkursu np rok temu, a które nie zostało nagrodzone, bądź opublikowane, a mimo to dobrze koresponduje z tematem konkursu, mogę sobie odpuścić? :-(

41
To raczej zapis mający nas ochronić przed osobami, które zgłoszą tekst do X konkursów, i potem nagle się okaże, że jakimś cudem podpiszą umowy w obu. Nadrzędne są wcześniejsze warunki, także ślij.

42
Planujecie ujawnić, jaką ocenę otrzymało każde opowiadanie, czy tylko wyniki? Ta pierwsza opcja dużo fajniejsza dla osób chcących się sprawdzić, no ale z drugiej strony można się obawiać, że przy ocenie np. 2 będzie pełno maili z pytaniem "dlaczego?"

43
Nie będziemy ujawniać ocen, jest około 150 autorów, w tak licznej grupie na pewno by się znalazły niewybredne głosy krytyki, że mieliśmy czelność nisko ocenić ich arcydzieła. :roll:

44
tak podejrzewałem, ale spytać nie zawadzi ;)

[ Dodano: Pią 01 Kwi, 2016 ]
A jednak się odważyliście :D. mam nadzieję, że nie pociągnie to za sobą dziesiątki maili z prośbą o wyjaśnienie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Konkursy literacko-poetyckie”