Latest post of the previous page:
No więc kolejne pytanie co do aspektów formalnych (żebyście mi tekstu nie odrzucili z powodu jakiejś bzdury32
Mnie poproszono o zapis w zgodności ze starszą wersją Worda (.doc) więc odpowiedź na Twoje pytanie brzmi: "tak".Wolha.Redna pisze:No więc kolejne pytanie co do aspektów formalnych (żebyście mi tekstu nie odrzucili z powodu jakiejś bzdury). Format .doc lub .rtf. Czy to oznacza, że .docx już będzie wykluczone?
33
Jakbyśmy chcieli docx, to byśmy zapisali docx...
[ Dodano: Czw 01 Paź, 2015 ]
Do zakończenia literackich bojów w konkursie literackim "Dobro złem czyń" pozostał już niecały miesiąc - termin nadsyłania prac mija 31 października o 23:59. Wielu z Was postanowiło już podzielić się z nami swoją prozą, nadal mamy jednak nadzieję, że ostatnie cztery tygodnie zmobilizują Was do wzmożonych wysiłków i będziecie w stanie zaskoczyć nie tylko jurorów, ale i siebie samych. Wszystkich zainteresowanych zapraszamy na stronę konkursu, gdzie znaleźć można zasady i regulamin: http://geniuscreations.pl/dobro-zlem-czyn/

[ Dodano: Czw 01 Paź, 2015 ]
Do zakończenia literackich bojów w konkursie literackim "Dobro złem czyń" pozostał już niecały miesiąc - termin nadsyłania prac mija 31 października o 23:59. Wielu z Was postanowiło już podzielić się z nami swoją prozą, nadal mamy jednak nadzieję, że ostatnie cztery tygodnie zmobilizują Was do wzmożonych wysiłków i będziecie w stanie zaskoczyć nie tylko jurorów, ale i siebie samych. Wszystkich zainteresowanych zapraszamy na stronę konkursu, gdzie znaleźć można zasady i regulamin: http://geniuscreations.pl/dobro-zlem-czyn/
34
No i po ptakach, nie wezmę udziału w konkursie. Przekroczę limit zbyt boleśnie, aby dało się to uratować, normalnie żal, sromota i marność wszelaka. Te konkursy to chyba nie dla mnie 
35
Bez żartów. Każdy tekst można upchnąć w 60k znaków. Dystans jest ok. Walcz!DAF pisze:No i po ptakach, nie wezmę udziału w konkursie. Przekroczę limit zbyt boleśnie, aby dało się to uratować, normalnie żal, sromota i marność wszelaka. Te konkursy to chyba nie dla mnie
Coś tam było? Człowiek! Może dostał? Może!
36
Nie każdy!!Filip pisze:Każdy tekst można upchnąć w 60k znaków.
A przynajmniej będę się trzymać tej wersji
"Istnieje na świecie parę rzeczy ważniejszych niż pokój, a jedną z nich jest godne człowieczeństwo. Koncepcja, że ludzkość miałaby zrezygnować z wojen wyłącznie ze strachu, to poniżenie ludzkiej godności, zwłaszcza gdy w grę wchodzi strach przed czymś tak banalnym jak technika, którą ludzie sami przecież wymyślili" (Chesterton)
38
Też jestem zdania, że nie każdy, a nawet jeśli, to nie w sposób, jaki sobie wymyśliłem na opowiedzenie historyjki. Czyli, jeśliby spróbować metodą brutalnych cięć, wyszedłby mi inny tekst, niż chciałem napisać. Strasznie to skomplikowane :wink:
Gorzej jak jury najpierw przeczyta cześć drugą, a potem pierwszą, może wyjść muka :wink:
W sumie, jeśli nie ma limitu nadsyłanych tekstów, zawsze można zrobić część pierwszą i drugą opowiadaniaD. Wiktorski pisze:Wydziel z tego dwa opowiadania.
39
Ale prawdziwe. Pomyśl, że skrócisz Tolkiena albo innego Prousta czy nawet trylogię Sienkiewicza do tak małej objętości.DAF pisze:Też jestem zdania, że nie każdy, a nawet jeśli, to nie w sposób, jaki sobie wymyśliłem na opowiedzenie historyjki. Czyli, jeśliby spróbować metodą brutalnych cięć, wyszedłby mi inny tekst, niż chciałem napisać. Strasznie to skomplikowane
W każdym razie tak będę bronić moich dwóch tysięcy stron przed przyszłym potencjalnym wydawcą - jakby było krócej, wyszło by coś innego.
No, niestety
"Istnieje na świecie parę rzeczy ważniejszych niż pokój, a jedną z nich jest godne człowieczeństwo. Koncepcja, że ludzkość miałaby zrezygnować z wojen wyłącznie ze strachu, to poniżenie ludzkiej godności, zwłaszcza gdy w grę wchodzi strach przed czymś tak banalnym jak technika, którą ludzie sami przecież wymyślili" (Chesterton)
40
Hm, trochę mnie dziwi fragment zapisu w regulaminie: Opowiadanie – samodzielny i oryginalny utwór o objętości do 60 000 znaków (sześćdziesiąt tysięcy), wolny od wad prawnych i nie obciążony prawami osób trzecich, którego wyłącznym autorem jest Uczestnik, które nie było nigdzie wcześniej publikowane lub przedstawione i nie było zgłoszone do innego konkursu.
Czyli jeśli mam opowiadanie, które zgłosiłem do jakiegoś konkursu np rok temu, a które nie zostało nagrodzone, bądź opublikowane, a mimo to dobrze koresponduje z tematem konkursu, mogę sobie odpuścić? :-(
Czyli jeśli mam opowiadanie, które zgłosiłem do jakiegoś konkursu np rok temu, a które nie zostało nagrodzone, bądź opublikowane, a mimo to dobrze koresponduje z tematem konkursu, mogę sobie odpuścić? :-(