76

Latest post of the previous page:

No cóż,to kwestia tego jak tworzysz. ja raczej oglądam film nie znając tego co będzie dalej (podświadomość w parze z wyobraźnią,czy może istnieć coś równie pięknego,co nie jest kobietą?) wiec dla mnie to nie są tylko suche nazwy jakiś budynków,widzę obraz, który posiłkuje się obejrzanymi niegdyś zdjęciami czy miejscami jakie zwiedziłem. Obraz może fałszywy,ale że się nie skupiam na opisach miejsc czy bohaterów,nie da się tego jakoś specjalnie odczuć,że go zafałszowuje. Ja także nie wyobrażam sobie pisania od słów "a działo się to w Krakowie", raczej od np: "Profesor Wrzeszczański głośno trzasnął drzwiami swojego gabinetu,ten Raczyński znowu się chełpił osiągnięciami swoich studentów."

Jest poza tym,tez opcja wyjazdu do Krakowa na kilka dni :) Zawsze to jakieś miłe doświadczenie,czy odmiana w monotonnym życiu,a ci może pomoc nie tylko w tym konkursie, ale i w kolejnych twoich dziełach, bo np: coś ci się bardzo spodoba z tego co określasz "krakowskim duchem", termin przecież niezwykle daleki.
-Może jak będę dużym chłopcem, ludzie będą mnie prosić o pomoc.
-Albo żebyś się przesunął.

77
Jako że dokopałem się do strony dającej mi więcej info na temat steampunka, byłoby nie fair zachować ją dla siebie.
Nie ogarniętym w temacie zaleca się wklepanie w wyszukiwarkę słowa retrostacja.
Znalazłem tam odpowiedź na kilka pytań.
Przepraszam za właściwie offtop, ale może przybędzie kilku uczestników konkursu.

Pozdrawiam,

Godhand
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

78
Grimzon- Akceptacja Regulaminu daje nam takie prawo bo to jest już jakaś forma umowy. Zresztą i bez tego zapisu możemy się tego domagać na podstawie kodeksu cywilnego. Ale tak umowa będzie.

Co do Miejsca Akcji to może to być i inna planeta. Nawiązanie do Krakowa to nie to samo co " dzieję się w Krakowie " Nawiązanie może być swobodne.

79
Toudi pisze:Grimzon- Akceptacja Regulaminu daje nam takie prawo bo to jest już jakaś forma umowy.
Radzę przeczytać ustawę o prawach autorskich i zobaczyć jakie prawa posiadacie do tekstu, jeżeli ktoś tylko zaakceptuje regulamin konkursu.
Wszechnica Szermiercza Zaprasza!!!

Pióro mocniejsze jest od miecza. Szczególnie pióro szabli.
:ulan:

80
Chwile chwile. A gdzie tu mowa o prawach autorskich ? Mowa była o zapisie dotyczącym zwrotu kosztów w razie wprowadzenia w błąd organizatorów i np. przysłania nie swojego opowiadania. Tego dotyczył kwestionowany przez ciebie zapis. To tego umowa nie jest konieczna. Wiemy też, że do wydania opka ( ustalenia szczegółów wydania, czernina zysku itp. ) potrzebna jest umowa. Umowa będzie.

81
Ooo, Kraków :D Ładna dziewczyna tam mieszka, muszę się zmobilizować! Tak więc maska gazowa na ryj i do roboty :D
Bo lubię pisać.

82
Czasu coraz mniej. Czy ktoś już coś wysłał? :)
Nie jest naj­ważniej­sze, byś był lep­szy od in­nych. Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego. - Mahatma Gandhi

"tylko grafomani nie mają żadnych wątpliwości odnośnie swojej tfurczości" - Navajero

84
Fajnie. Mam nadzieję, że wygra ;)
Nie jest naj­ważniej­sze, byś był lep­szy od in­nych. Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego. - Mahatma Gandhi

"tylko grafomani nie mają żadnych wątpliwości odnośnie swojej tfurczości" - Navajero

86
Ja mam zamiar wysłać tekst, tylko jeszcze się czaję ;)

Martwi mnie też limit znaków (10k) - na początku myślałem, że wystarczy, ale teraz brakuje mi tak 1k luzu (boję się, że tekst będzie mało czytelny, poszarpany) ;(
Coś tam było? Człowiek! Może dostał? Może!

87
Też wyślę.

Pozdrowienia,

G.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

89
Witam,
Mam pytanie odnośnie tego konkretnego konkursu. Czy te 10k granicy może mieć jakiś poślizg w znakach? Czy wszystkie teksty powyżej 10 000 znaków będą z góry odrzucane i nie ma zmiłuj? Jeśli nie, to jaka mniej więcej jest dopuszczalna ilość 10 200? 10 500? Jakaś inna?

90
Ten limit znaków moim zdaniem trochę przesadzony, bo trudno oddać klimat postapo i przekazać chociaż minimum tego co się chciało w tych 10 000.
"Laugh and the world laughs with you, weep and you weep alone." Ella Wheeler Wilcox

91
Bron pisze:bo trudno oddać klimat postapo i przekazać chociaż minimum tego co się chciało w tych 10 000.
Da się. Tutaj przykład (troszkę korekta dała ciała, ale to akurat w tym momencie nieważne):
http://szortal.com/node/680
"A ta podróż taka niezwykła" Żanety Lewandowskiej.
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

Wróć do „Konkursy literacko-poetyckie”