Pozwolę sobie skomentować

"Autor pokazuje ich
problemy bytowe, logistyczne, psychologiczne, interpersonalne, intelektualne, opowiada o przyjaźniach i miłościach, sukcesach i porażkach, wyborach życiowych i światopoglądowych, śledzi przejawy kultury studenckiej. (...) Same studia nie są w powieści jedynie tłem, pozostają ważnym elementem świata przedstawionego..."
Sorry, ale ogólnie takie rzeczy powinny się pojawiać zawsze (te podkreślone) ale z tego opisu wynika, że do każdego z nich powinien być oddzielny wątek. Czyli co? Bohater ma mieć 5364397 różnych problemów, studiować, zakochiwać się, należeć do „Diamentowego Grantu” (cokolwiek to jest) etc... i takich bohaterów ma być "grupa" ? Ok, teoretycznie da się, ale... "od 180 do 250 stron znormalizowanego maszynopisu" jednej części? Ja to bym rozłożyła na trzy

Fajnie, że określają "Jak to sobie wyobrażamy?" bo ja sobie tego nie wyobrażam

Takie kryteria są dobre, ułatwiają, naprowadzają, ale nie gdy jest ich cały spis. Dla samego wyzwania próbowałabym, ale nie ogarniam, po co tyle tego... szkoda, że imion nie podali...
Dlatego zgadzam się z TadekM , a szkoda, że nic takiego nie planuję, bo sam "Konkurs na powieść o tematyce studenckiej" brzmiał dość zachęcająco.