Konkurs literacki dla studentów

1
Organizatorzy VIII edycji Dni Jana Pawła II zapraszają wszystkich studentów do udziału w konkursie literackim. Tematem konkursu jest Mądrość.
Na konkurs należy przesyłać teksty o objętości do 30 tys. znaków wraz z przypisami.
Przedmiotem prac może być:
- analiza filozoficznych, teologicznych lub literackich tekstów Karola Wojtyły – Jana Pawła II,
- twórcze rozwinięcie Jego myśli lub odniesienie się do niej.
W konkursie mogą uczestniczyć wyłącznie osoby, które w roku akademickim 2012/2013 są studentami studiów I lub II stopnia lub jednolitych studiów magisterskich.

Termin: 7 września 2013 r.
Nagrody: I miejsce – pielgrzymka do Ziemi Świętej,
II miejsce – pielgrzymka do Rzymu,
III miejsce – pielgrzymka zagraniczna.

Strona konkursu
http://lubimyczytac.pl/autor/141613/nat ... czepkowska

2
Ja mam wiele tekstów z Mądrością, ale chyba nie o taką Mądrość im chodzi ;)
I pity the fool who goes out tryin' to take over da world, then runs home cryin' to his momma!
B.A. = Bad Attitude

4
Z ciekawości: jakie teksty filozoficzne Wojtyły przeczytałeś?
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

5
Oj odezwałabym się ale nie chcę iść z nikim na noże o głupie uczucia religijne ;3. A jakbym im coś podesłała na ten konkurs zapewne spaliliby mnie na najwyższym stosie od baroku ^^.

6
Touché.

No tak, mogłem się tego spodziewać. Głupi ja, głupi.
I teraz muszę się tłumaczyć. Po co język mój paple?

Nie przeczytałem (rumienię się). A może jeden... nie pamiętam. Chrześcijański egzystencjalizm, jeśli dobrze kojarzę...? Kurczę, dawno to było.

Nie o to jednak chodziło. Otóż ta zjadliwa (nie da się tego ukryć) uwaga była nie przeciwko Wojtyle, bo twórczości jego (jak celnie wychwyciłeś) nie znam, ale przeciwko kultowi jednostki.

Pamiętasz jak w Ferdydurke wpychali do głów, że Słowacki wielkim poetą był? Nie o to chodziło (chyba), żeby pośmiać się ze Słowackiego, ale żeby pokazać co robią ludziom w szkole.

I powiedz mi teraz, czy nie dzieje się to samo w Polsce? Tak samo wklepują wszystkim (a w przypadku ludzi wierzących to już stało się jednym z dogmatów), że "Karol Wojtyła wielkim filozofem był". W mojej wyobraźni pojawił się znów obraz olimpiady filozoficznej, w której brałem udział jakieś 5 lat temu. Była część o filozofii zagranicznej (najważniejsze postaci - Arystotelesy, Hegle etc.) i część o filozofii polskiej (tam Wojtyła dominował).

Ale fakt, trzeba było się w ogóle nie odzywać. ;)
www.huble.pl - planszówki w klimacie zen!

7
Jakie wspaniałe nagrody! Za pierwsze miejsce będzie można zobaczyć, jak to Izrael znęca się nad Palestyną ;)
Nie jest naj­ważniej­sze, byś był lep­szy od in­nych. Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego. - Mahatma Gandhi

"tylko grafomani nie mają żadnych wątpliwości odnośnie swojej tfurczości" - Navajero
ODPOWIEDZ

Wróć do „Konkursy literacko-poetyckie”