To się musi POWIEŚĆ!

1
Organizatorem konkursu jest Społeczny Instytut Wydawniczy Znak Sp. z o.o.
Konkurs ma charakter otwarty.
Organizatorzy piszą: szukamy nowych, ciekawych autorów i dobrej, interesującej literatury. Nie stawiamy żadnych ograniczeń tematycznych – w konkursie mogą brać udział powieści obyczajowe, kryminalne, sensacyjne, historyczne etc. Poszukujemy po prostu dobrej literatury.
Można zgłaszać teksty nigdy wcześniej niepublikowane i nienagradzane w innych konkursach.
Objętość powieści powinna być nie mniejsza niż 5 arkuszy wydawniczych (200 000 znaków ze spacjami).
Teksty należące do gatunku science fiction lub literatury dziecięcej, a także felietony, opowiadania, eseje, prace naukowe, utwory poetyckie i dramatyczne nie będą rozpatrywane.

Termin: 31 marca 2014 r.
Temat: dowolny (z ww. zastrzeżeniami).
Wyniki: 5 maja 2014 r.
Nagrody: 1 miejsce - wydanie najlepszej powieści (druk i e-book);
2 miejsce - udział w kursie kreatywnego pisania;
3 miejsce - możliwość współpracy z redakcją wydawnictwa Znak nad swoim tekstem;
wyróżnienia - pakiety książek.

Strona konkursu
Regulamin
http://lubimyczytac.pl/autor/141613/nat ... czepkowska

4
Ktoś się trochę nie popisał, tworząc opis konkursu.

"Nie stawiamy żadnych ograniczeń tematycznych – w konkursie mogą brać udział powieści obyczajowe, kryminalne, sensacyjne, historyczne etc. Poszukujemy po prostu dobrej literatury."

a potem:

"Teksty należące do gatunku science fiction [...] nie będą rozpatrywane."

Po pierwsze tu jest zasadniczo sprzeczność, bo skoro science fiction nie, to jednak stawiają ograniczenia tematyczne.

Po drugie, z tak sformułowanego opisu zasadniczo wynika, że science fiction nie, ale już fantasy tak, horror tak, historia alternatywna tak i hybrydy gatunkowe tak, a coś mi się widzi, że organizatorzy mieli na myśli, że wszelka fantastyka jest out - tylko stawiają znak równości między science fiction a fantastyką ogólnie.
Między kotem a komputerem - http://halas-agn.blogspot.com/

5
Articuno pisze:Czy tylko mi nagroda za trzecie miejsce wydaje się fajniejsza, niż za drugie?
Nie tylko Tobie. Też od razu zwróciłam na to uwagę.
coś mi się widzi, że organizatorzy mieli na myśli, że wszelka fantastyka jest out - tylko stawiają znak równości między science fiction a fantastyką ogólnie.
Fakt, że jest to sprawa mocno niedoprecyzowana i pewnie posypie się sporo pytań. Sposobem na rozwianie wątpliwości jest mail do organizatora. Ale Znak jako taki fantastyki nie wydaje (od tego jest Wydawnictwo Otwarte - ta sama grupa wydawnicza, z tego co mi wiadomo), to chyba jest jakaś wskazówka?
http://lubimyczytac.pl/autor/141613/nat ... czepkowska

6
Podejrzewam, że oni fantasy i s-fi traktują tak samo. I pewnie pomylili się z nagrodami. Chyba, że ta współpraca za 3 miejsce to takie: "może będziemy współpracować, ale może niekoniecznie bo to tylko możliwość, ale nie chcemy wydawać więcej kasy na nagrody więc tak napisaliśmy. A może za 5 lat pogadamy."
A zamiast konkursu, nie lepiej im po prostu wydać coś od debiutantów, którzy do tej pory wysłali im teksty? Wątpię, żeby na konkurs przyszło nagle coś dużo lepszego niż do tej pory mieli. Raczej przyjdzie dużo dziwolągów co nagle stwierdzi, że 'konkurs może coś napiszę'. (Nie ludzie z tego forum oczywiście. Wszyscy tutaj rzetelnie pracujemy ;) )
Chyba że to taka forma reklamy.
Co wiedzę własnych błędów zbudzi, jeśli nie słuszność innych ludzi?

Aforyzm malajski

7
tematyka «ogół zagadnień poruszanych w jakimś dziele naukowym, artystycznym, w czasopiśmie itp.»
• tematyczny • tematycznie • tematyczność
gatunek literacki
1. «forma utworu literackiego, charakteryzująca się swoistą budową oraz stylistyką»
2. «zespół utworów literackich utrzymanych w danej formie»
Tematyka =/ gatunek

Innymi słowy, można pisać o miłości, przemianach cywilizacyjnych, ewentualnie o produktach przemiany materii na różne sposoby, jednak niektóre z tych sposobów nie są akceptowane przez konkursodawce.

Re: To się musi POWIEŚĆ!

8
Natalia Szczepkowska pisze: Teksty należące do gatunku science fiction lub literatury dziecięcej, a także felietony, opowiadania, eseje, prace naukowe, utwory poetyckie i dramatyczne nie będą rozpatrywane.
Co to za literacki rasizm do cholery?!

10
Articuno pisze:Czy tylko mi nagroda za trzecie miejsce wydaje się fajniejsza, niż za drugie?
Nie :P
Ignite pisze:Ktoś się trochę nie popisał, tworząc opis konkursu.

"Nie stawiamy żadnych ograniczeń tematycznych – w konkursie mogą brać udział powieści obyczajowe, kryminalne, sensacyjne, historyczne etc. Poszukujemy po prostu dobrej literatury."

a potem:

"Teksty należące do gatunku science fiction [...] nie będą rozpatrywane."

Po pierwsze tu jest zasadniczo sprzeczność, bo skoro science fiction nie, to jednak stawiają ograniczenia tematyczne.

Po drugie, z tak sformułowanego opisu zasadniczo wynika, że science fiction nie, ale już fantasy tak, horror tak, historia alternatywna tak i hybrydy gatunkowe tak, a coś mi się widzi, że organizatorzy mieli na myśli, że wszelka fantastyka jest out - tylko stawiają znak równości między science fiction a fantastyką ogólnie.
...to samo miałam napisać, ale widzę, że już zostało napisane.

11
Ja wiem, że to forum głównie fantastyczne i stąd to oburzenie, ale dla mnie jest to całkowicie zwyczajny warunek i nie widzę w nim nic "rasistowskiego". Ilość konkursów fantastycznych do głównonurtowych jest - moim zdaniem - zdecydowanie nieproporcjonalna (na korzyść fantastycznych) i nikt tam nie krzyczy.

Rozumiem natomiast ZNAK z przyczyn czysto biznesowych. Fantastyka to jest trochę inny rynek, inny klient i inny sposób dotarcia do niego. Do tego jest to rynek mocno już zagospodarowany przez rodzimych autorów dlatego można śmiało zaryzykować tezę, że to nie tu promocja naszych autorów jest najbardziej potrzebna.
Seks i przemoc.

...I jeszcze blog: https://web.facebook.com/Tadeusz-Michro ... 228022850/
oraz: http://www.tadeuszmichrowski.com

12
Na ich stronie nic nie ma o fantastyce: http://www.znak.com.pl/powiesc :

"Prosimy o przesyłanie wyłącznie tekstów mieszczących się w gatunkowych ramach powieści. Propozycje takie jak zbiory opowiadań, eseje, prace krytycznoliterackie, biografie, tomiki poezji, teksty dla dzieci etc. nie będą rozpatrywane."
"Istnieje na świecie parę rzeczy ważniejszych niż pokój, a jedną z nich jest godne człowieczeństwo. Koncepcja, że ludzkość miałaby zrezygnować z wojen wyłącznie ze strachu, to poniżenie ludzkiej godności, zwłaszcza gdy w grę wchodzi strach przed czymś tak banalnym jak technika, którą ludzie sami przecież wymyślili" (Chesterton)

14
Faktycznie. Link do regulaminu dali tak na samym dole, że go przeoczyłam.
"Istnieje na świecie parę rzeczy ważniejszych niż pokój, a jedną z nich jest godne człowieczeństwo. Koncepcja, że ludzkość miałaby zrezygnować z wojen wyłącznie ze strachu, to poniżenie ludzkiej godności, zwłaszcza gdy w grę wchodzi strach przed czymś tak banalnym jak technika, którą ludzie sami przecież wymyślili" (Chesterton)

15
Ja wiem, że to forum głównie fantastyczne i stąd to oburzenie, ale dla mnie jest to całkowicie zwyczajny warunek i nie widzę w nim nic "rasistowskiego". Ilość konkursów fantastycznych do głównonurtowych jest - moim zdaniem - zdecydowanie nieproporcjonalna (na korzyść fantastycznych) i nikt tam nie krzyczy.
Tadku, oburzenie? Nie można wyrazić żalu w sposób zabarwiony humorem, bo się zaraz zostaje gatunkowistą? :D
jestem zabawna i mam pieski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Konkursy literacko-poetyckie”