Trwa nabór tekstów do Konkursu Hartley-Merrill,

1
Trwa nabór tekstów do Konkursu Hartley-Merrill

Trwa najnowsza edycja organizowanego przez Szkołę Andrzeja Wajdy, PISF i HBO Konkursu Scenariuszowego Hartley-Merrill - zgłoszenia można przysyłać do 31 stycznia 2008.

Konkurs przeznaczony jest dla debiutantów oraz autorów, którzy mają w swoim dorobku nie więcej niż jeden zrealizowany scenariusz pełnometrażowego filmu fabularnego. Organizatorzy zachęcają do proponowania scenariuszy o tematyce uniwersalnej, zawierające wątki kulturowe, związane z krajem pochodzenia autora. Zgłoszenie musi zawierać: 1 nieoprawiony oraz 2 oprawione egzemplarze scenariusza do 125 stron (koniecznie z dołączonym plikiem na dyskietce lub płycie CD); synopsis (streszczenie fabuły) - 2 strony; dane autora (imię, nazwisko, adres, telefon i adres e-mail oraz podpisaną zgodę na przetwarzanie danych osobowych). Zgłoszenia należy składać/nadsyłać w nieprzekraczalnym terminie 31 stycznia 2008 pod adres: Mistrzowska Szkoła Reżyserii Filmowej Andrzeja Wajdy, 00-724 Warszawa, ul. Chełmska 21; tel/fax (0-22) 851 10 56; dodatkowe informacje: e-mail: [email protected] oraz www.wajdaschool.pl

Mistrzowska Szkoła Reżyserii Filmowej Andrzeja Wajdy powoła Jury, złożone z przedstawicieli polskiego przemysłu filmowego, które wytypuje zwycięzcę polskiej edycji konkursu oraz laureatów Nagród Specjalnych. Scenariusz, który zajmie w Polsce pierwsze miejsce weźmie udział w międzynarodowym finale.

Tegoroczne międzynarodowe nagrody Hartley-Merrill zostały wręczone 3 listopada w Hollywood, osobiście przez inicjatorów konkursu: Teda Hartleya i Dinę Merrill podczas AIF Los Angeles Film Festival 2007. Wśród zaproszonych laureatów byli zwycięzcy polskiej edycji konkursu: Marcin Wrona i Grażyna Trela. Na uroczystości byli tez obecni członkowie międzynarodowego jury, przedstawiciele firm producenckich skupionych wokół Hollywood, a także przedstawiciele niezależnej sceny filmowej w USA.

Jak powiedział Ted Hartley: Konkurs Hartley-Merrill wyłania najciekawsze projekty spoza systemu głównej linii amerykańskiego systemu produkcji, które dzięki uniwersalnym wartościom mają szanse zaistnieć na rynku USA.

Informacja prasowa

www.filmweb.pl

Ktoś podejmie wyzwanie?

3
RUSZA KONKURS SCENARIUSZOWY

HARTLEY-MERRILL 2009

ZGłOSZENIA DO 15 STYCZNIA

Mistrzowska Szkoła Reżyserii Filmowej Andrzeja Wajdy ogłasza otwarcie Konkursu Scenariuszowego Hartley-Merrill 2009 i zaprasza do zgłaszania prac. Partnerami-współorganizatorami konkursu są: Polski Instytut Sztuki Filmowej, Marszałek Województwa Mazowieckiego, HBO Polska oraz Fundacja Edukacji Filmowej Andrzeja Wajdy. Zgłoszenia należy przysyłać do 15 stycznia 2009.

Szkoła Andrzeja Wajdy po raz czwarty jest organizatorem Konkursu – w zeszłym roku zwyciężył scenariusz pt. „Letnie przesilenie” Michała Rogalskiego, który następnie zajął drugie miejsce w edycji międzynarodowej konkursu. W poprzednich latach zwyciężyły scenariusze: „Tamagotchi” Marcina Wrony i Grażyny Treli (rok 2007) oraz „Zdjęcie” Macieja Adamka (2006). Oba te teksty zdobyły następnie trzecie miejsca w edycjach międzynarodowych.

NOWA NAGRODA SPECJALNA

W tym roku do grona Partnerów-współorganizatorów Konkursu (Polski Instytut Sztuki Filmowej i HBO Polska) dołączył Marszałek Województwa Mazowieckiego. Nagroda Specjalna Marszałka Województwa Mazowieckiego w wysokości 10 000 zł zostanie przyznana scenariuszowi związanemu tematycznie lub zainspirowanemu Fryderykiem Chopinem, jego życiem lub twórczością.

UWAGA! ZMIANY W REGULAMINIE

W tegorocznej edycji Konkursu wprowadzone zostają następujące zmiany:

- w związku z harmonogramem edycji międzynarodowej, termin składania scenariuszy UPłYWA 15 STYCZNIA 2009 roku.

- zgodnie z nowymi wytycznymi organizatorów edycji międzynarodowej, jeden scenariusz może mieć NAJWYżEJ DWóCH AUTORóW

- prace konkursowe muszą być PODPISANE GODłEM, a dane autora należy dołączyć w osobnej kopercie, również opatrzonej Godłem.

Regulamin konkursu dostępny jest tutaj.

Konkurs przeznaczony jest dla debiutantów oraz autorów, którzy mają w swoim dorobku nie więcej niż jeden zrealizowany scenariusz pełnometrażowego filmu fabularnego. Organizatorzy zachęcają do proponowania scenariuszy o tematyce uniwersalnej, zawierające wątki kulturowe, związane z krajem lub regionem pochodzenia autora. Zgłoszenie musi zawierać: 1 nieoprawiony oraz 2 oprawione egzemplarze scenariusza do 125 stron oraz synopsis (streszczenie fabuły) – maks. 2 strony (koniecznie z dołączonym plikiem na płycie CD / DVD). Teksty powinny być podpisane Godłem oraz – w celu ochrony praw – tekstem: „praca konkursowa Hartley-Merrill 2009”. Do zgłoszenia należy dołączyć kopertę również opatrzoną Godłem i zawierającą dane autora (imię, nazwisko, adres, telefon i adres e-mail oraz podpisaną zgodę na przetwarzanie danych osobowych). Zgłoszenia należy składać/nadsyłać w nieprzekraczalnym terminie 15 stycznia 2009 pod adres: Mistrzowska Szkoła Reżyserii Filmowej Andrzeja Wajdy, 00-724 Warszawa, ul. Chełmska 21; tel/fax (0-22) 851 10 56; dodatkowe informacje: [email protected] oraz www.wajdaschool.pl. Przy redagowaniu scenariusza należy uwzględnić ogólnie przyjęte zasady konstruowania scenariusza filmowego. Organizatorzy zalecają rozmiar czcionki 12 pt. i odstępy między wierszami na 1,5 lub 2 linijki.

Szkoła Andrzeja Wajdy powoła Jury, złożone z przedstawicieli polskiego przemysłu filmowego, które wytypuje laureatów Nagród Specjalnych oraz zwycięzcę polskiej edycji konkursu, który otrzyma Nagrodę Główną w wysokości 20 000 PLN i weźmie udział w międzynarodowym finale.

W tym roku wprowadzili trochę zmian, ale jak dla mnie lepszych. Chętnie wezmę udział.

4
Zgłoszenie musi zawierać: 1 nieoprawiony oraz 2 oprawione egzemplarze scenariusza

Może głupie pytanie, ale jakoś nie moge tego sobie wyobrazić. Jak nalezy oprawić scenariusz? Jak dotąd nigdy nie spotkałem sie z takim czymś, tj, zawsze słyszałem, że scenariusz należy po prostu spiąć, wrzucić stronę tytułową i nie bawić się w żądne bajery typu okładki i jakieś ilustracje.
"Ja to wszystko serdecznie pierdolę, panie majorze. I wszystkich."

Demony Wojny wg. Goi

5
Szukałam wzmianki na ten temat bo też nie wiedziałam jak to oprawić. Gdzieś znalazłam info, że może być np. zbindowane. żadnych bajerów. Na stronie tytułowej tylko tytuł, Godło czyli np.pseudonim i tekst ,,Praca konkursowa HARTLEY-MERRILL 2009".

Dodane po 54 sekundach:

Konkurs rządzi się swoimi prawami.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Konkursy literacko-poetyckie”