Stwórz swoją Historię

1
http://ssh.konflikty.pl/

Mój własny konkurs literacki (a jednocześnie arcydzieło sztuki negocjatorskiej w wykonaniu mojego szefa marketingu) na opowiadanie historyczne, militarne lub mieszankę tychże. Czas na ich nadsyłanie: 3 miesiące (do 31 stycznia). Jako autor tego wszystkiego służę odpowiedziami na ewentualne pytania.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

2
Można zmieniać bieg historii? W sensie: co by było, gdyby przy bitwie pod Termopilami Spartanom pomogły hydry albo minotaury, a zamiast Leonidasa zginąłby Kserkses?
http://dnokufra.pl/ - Co się kryje na dnie kufra...

3
Można, oczywiście. W regulaminie o tym nie ma (co nie jest zabronione, jest dozwolone! ;) ), ale jest w "witajce" na stronie głównej konkursu.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

4
Mam pytanko.

Czy jeżeli bohater jest postacią historyczną to mogę dodać do jego biografii wątki, których nie ma w źródłach?
Jeżeli to Polak i do tego zmarły niedawno? Nie wiem, czy potomkowie/spadkobiercy/historycy potną mnie na kawałki jak ruszę w świat historii z głową pełną wywrotowych pomysłów? :)

I jeżeli uznam, że jednak lepiej wymyślić własnego bohatera i dodam do jego biografii wydarzenia z życia dokładnie takie jak miała w/w postać historyczna ale w niefortunny sposób, taki, że fani historii domyślą się o kogo mi chodzi...to również zostanę pocięta na kawałki?

Im dłużej się zastanawiam, dochodzę do przekonania że pisanie o historii współczesnej jest bardzo niebezpieczne. :D

5
ancepa pisze:Czy jeżeli bohater jest postacią historyczną to mogę dodać do jego biografii wątki, których nie ma w źródłach?
Jeżeli to Polak i do tego zmarły niedawno? Nie wiem, czy potomkowie/spadkobiercy/historycy potną mnie na kawałki jak ruszę w świat historii z głową pełną wywrotowych pomysłów? :)
Regulamin tego nie zabrania, więc jeśli pytasz, czy takie opowiadanie będzie przyjęte do konkursu - będzie. Natomiast kwestie prawne i moralne musisz rozważyć sama.

6
A ja mam takie pytanie:
gdybym stworzył opowiadanie, w którym faktyczna była tylko postać i czasy, w których żyła, a całą resztę okrasił jej przygodami ze sztuczna inteligencją? tak, jak to zrobił kiedyś Resnick bodajże. Napisał opowiadanie o spotkaniu jednego z prezydentów USA z wrogim najeźdźcą z kosmosu i o ich walce na bagnach Everglades.
"Ostatecznie mamy do opowiedzenia tylko jedną historię." - Jonathan Carroll

7
kanadyjczyk pisze:faktyczna była tylko postać i czasy, w których żyła
Zależy. Jeśli rozpoczniesz opowiadanie słowami "Był zimy styczniowy poranek roku 1865. Abraham Lincoln obudził się z potężnym kacem", a potem ani razu nie nawiążesz do tych realiów, czytelnik zaś od razu zapomni, że mowa o połowie XIX wieku - odpada. Natomiast jeśli owe "czasy, w których żyła" przedstawisz z jakąś głębią - czy będzie to obraz społeczeństwa, czy rozwoju technologicznego - to nie widzę problemu. Podpadałoby to pod historię alternatywną.

12
padaPada, nie za szybko? Ja tu męczę klawiaturę drugi dzień obstawiony zewsząd literaturą marynistyczną. Co zdanie napiszę, to się upewnić muszę, czy dobrze pamiętam :-) Teraz rozumiem dlaczego początkujący tak lubują się w fantasy :-D

13
ancepa pisze:Na razie siedzę zakopana po uszy w materiałach źródłowych...
Ja na szczęście niedawno czytałem coś w temacie, co mnie bardzo zainspirowało, a swoja własna wersja pojawiła się jak za dotknięciem czarodziejskiego ataku bronią chemiczną. ;)
Leniwiec Literacki
Hikikomori

14
Wow! Konkurs wygląda naprawdę ciekawie, nagrody też niczego sobie, no grzech nie zgłosić się. Choćby dla samej zabawy :).
Mam jedno takie opowiadanko osadzone w realiach historycznych, ale napisane ze dwa lata temu, więc nawet po suuuuuper redakcji by się do nieczgo nie nadawało. Też muszę zacząć od zera :)
[img]http://www.cdaction.pl/userbar/strona/userbar/15j3pcp0_user6.jpg[/img]
----------------------------------------------------------------------
[img]http://www.cdaction.pl/userbar/strona/userbar/15j3phuz_userbar(2)b.jpg[/img]

15
ancepa pisze:Na razie siedzę zakopana po uszy w materiałach źródłowych... ( :D )
Maladrill pisze:Ja tu męczę klawiaturę drugi dzień obstawiony zewsząd literaturą marynistyczną.
Miód na moje oczy. ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Konkursy literacko-poetyckie”