Z bogiem!

1
Każdy wybiera swój własny przytułek
każdy do własnego krzyża się modli
i tylko chała jest i ból niepewny
bo nigdy nie wiesz, który cię wyzwoli.

---

A więc myślisz, że jesteś bogiem.
To, co robisz - to jest żałosne
zrzucasz na mnie winę? To ja zrobiłem?
To ty i twój brak pomyślunku zawinił.

Teraz rozsiewana aura ignorancji
trochę boli, przyznam, i pewnie poboli.
robisz się na gwiazdę, mistrza sytuacji
powiedz - jak ci twój własny honor pozwolił?

Całe lata wyrzeczeń żeby dogodzić
obracasz w pył, bo w innym miejscu
teraz się modlę?
Nie mam twojego dachu nad głową,
twojej klatki wokół mnie,
deszczu nie zapowiadali -
tu jest wygodnie.

Nie mów mi więcej o zgodach i waśniach,
czy waśniach i zgodach, bo już się gubię
do tego nie dojdzie, za duży już jestem
i za dorosły na te dziecinne kłótnie.

Znajdź nowego wyznawcę,
albo dwóch, by zatrzeć rany
po przekłuwaniu mózgu znowu
zatrzeć wszystkie ślady.

---

I podajesz się za boga
i za nic masz problemy i
udajesz, że nie dotkną nigdy ciebie moje słowa?
rezultat raczej mierny,
bo to już jest wiadome,
i jestem tego pewny -
nie wracam do kościoła.

2
Duży temat, dialog z bogiem. Zrobiony po "młodzieżowemu" - parę fochów, pokrzyczane, "żałosne". Rzuciłeś się na głęboką wodę i utonąłeś. Mam wrażenie, że poezja to nie jest to, co najlepiej ci wychodzi. Może jakieś felietoniki poskrob, jakiegoś bloga? Prozą, koniecznie.

3
bognyprogram pisze:Duży temat, dialog z bogiem. Zrobiony po "młodzieżowemu" - parę fochów, pokrzyczane, "żałosne". Rzuciłeś się na głęboką wodę i utonąłeś. Mam wrażenie, że poezja to nie jest to, co najlepiej ci wychodzi. Może jakieś felietoniki poskrob, jakiegoś bloga? Prozą, koniecznie.

Z chęcią odbiję piłeczkę i odpowiem, że koleżanka utonęła w próbach interpretacji. Prawdopodobnie dlatego, że w świat poezji wchodzi z dosłownym rozumieniem tekstu i jakimś naiwnym przekonaniem, że nie uświadczy tam przenośni. Ten wiersz przedstawia rozmowę z Bogiem? Kandydat do najgorszej interpretacji roku.

4
I jak nie powiedzieć, by nie dostać kolejnego ostrzeżenia, <tekst usunięty>? Przecież to stwierdzenie faktu: nie moja wina, że w tym przypadku w negatywnym odcieniu.

Edit - Proszę o zaprzestanie obrażania użytkowników. Teraz najmniejsze wykroczenie będzie skutkować ostrzeżeniem na pasku.
Ostatnio zmieniony ndz 07 paź 2012, 12:13 przez merdevsky, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja rymowana”