Owoc żywot

1
On sadownikiem najlepszym był z gminy
(Nikt mu nie zaprzeczy gdyż znał się na rzeczy )
Pod drzewem leżał calusieńki siny
(Umarłszy pod gruszą pożegnał się z duszą )
Padł biedaczysko krwią nagłą zalany
(Zsiniały mu lica gdy pękła tętnica )
Owoc żywota zastał szabrowany
(Łotr nie ruszył gruszek lecz zrywał wianuszek)
"-Jak się dowiemy ile on ma lat ?
-Utnijmy mu nogę i policzmy słoje"

2
Zdania w nawiasach utrudniają odbiór. Plus za próbowanie czegoś nowego, a minus że Ci nie wyszło. Wiersz niesie ze sobą bardzo mało treści i zawiera rymy "dziecinne" tudzież " banalne" 3/10

3
dobre. jak dla mnie plus za 'nawiasy' i dwa ostatnie wersy; fajnie to wyszło, naprawdę. owoc żywota w tym przypadku brzmi nie tyle co metaforycznie; sadownik (nie tyle co ogrodnik), śmierć... no, ciekawie to ująłeś.
"dziecinne" tudzież " banalne"
w tym przypadku to jest jak najbardziej na miejscu, też na plus. zresztą, Piramido, masz "biedaczysko", "calusieńki", to jakby część tego zabiegu (zabiegów*).
wyje za mną ciemny, wielki czas

5
Piramida88 pisze:Zdania w nawiasach utrudniają odbiór. Plus za próbowanie czegoś nowego, a minus że Ci nie wyszło. Wiersz niesie ze sobą bardzo mało treści i zawiera rymy "dziecinne" tudzież " banalne" 3/10

Jak najbardziej szanuje Twoją ocenę. Błahy styl rymowania jest w 100 % zamierzony, ubieranie błahego, humorystycznego utworu w wyszukane górnolotne metafory i rymy jest równie celowe co tuningowanie "Malucha"- odbiera urok. Co do niesionej treści uważam, że niesie dokładnie tyle ile trzeba. Porcje na jeden uśmiech ;)

Dziękuje i pozdrawiam :)

Ollars miło mi dziękuje :)

Gdy sterczące widzę cycki
wpadam w nastrój poetycki

Jan Sztaudynger
"-Jak się dowiemy ile on ma lat ?
-Utnijmy mu nogę i policzmy słoje"

6
Plus za dowcip. Nawiasy dodają smaczku, można sobie czytać jak się podoba, raz tak, raz siak, albo razem, albo nie... :D
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

7
W mojej opinii, nawiasy są ciekawym zabiegiem. Pod koniec wiersz traci rytmikę, ale kojarzy mi się to jednak ze "śmiertelnym" brakiem harmonii. Ciekawe są również rymy wewnątrz wersów. Jak dla mnie bomba.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja rymowana”