Słyszałam, że pojawiały się tutaj niezbyt ciekawe osobniki

1
jest ich trzech tak słyszałam
oj nieciekawe to typy nieciekawe
opowiadał mi o tym pewien krajan
przedstawiał się chyba jako Paweł

jeden podobno dość otyły
i z ust mu nieprzyjemnie pachnie
nie jest w obyciu także miły
taki to gbur prawdziwy własnie

drugi szkieletor jego kolega
z podwórka chyba czy z religii
ten z wyobraźnią jest lebiega
lecz mściwy jest i pamiętliwy

trzeci tu łazi w czarnym płaszczu
pod nim bielizny nie ma krzty
pod kapeluszem niczym jaszczur
urządza sobie frywolny cyrk

ostatnią zwrotkę zostawię wam
żeby to skończyć jakąś pointą
taką tu myśl dziś sobie tkam
oby nie wzięła tak na serio

2
;)

[ Komentarz dodany przez: ithilhin: Śro 11 Lut, 2015 ]
karny króliczek za post jednoemotikonowy!
Obrazek
Ostatnio zmieniony śr 11 lut 2015, 08:45 przez BeastInMyHead, łącznie zmieniany 1 raz.
,,Monsters are not under your bed,
they are inside your head''

4
W pierwszym wersie wyliczyłem 7 sylab, w drugim już 12.
Przez cały wiersz niestety można napotkać wersy o różnej ilości sylab.
No chyba że źle policzyłem :). Ale w rymowaniu równa ilość sylab w wersach jest ważna, bo to buduje dobrą rytmikę.

Ale sam zamysł i wymyślenie wiersza są naprawdę bardzo fajne :).
Jeśli chcesz pogadać, jestem tu:

https://www.facebook.com/tomasz.socha.75

6
Miałem nie tłumaczyć oczywistych rzeczy, no ale:

Wiersz sylabiczny – wiersz mający równą liczbę sylab, akcent stały pada na przedostatnią sylabę wersu. W wierszu sylabicznym zdanie nie zawsze kończy się w wersie, występują średniówki. Najczęściej jest pisany 13-zgłoskowcem lub 11-zgłoskowcem. Wiersz sylabiczny można określić jako numeryczny, w którym podstawą miary jest ta sama liczba sylab. Akcent bywa strukturalny i występuje w klauzuli, rzadziej w średniówce. :)

7
Zanim Sepryot dostanie krawat ;)

Bonsai pisze:Wiersz sylabiczny – wiersz mający równą liczbę sylab, akcent stały pada na przedostatnią sylabę wersu.
To jest cytowanie za Wiki i... durne
Bonsai pisze:W wierszu sylabicznym zdanie nie zawsze kończy się w wersie, występują średniówki.
tak, Watsonie
Bonsai pisze:Najczęściej jest pisany 13-zgłoskowcem lub 11-zgłoskowcem.
Znów bzdura
Bonsai pisze:Wiersz sylabiczny można określić jako numeryczny, w którym podstawą miary jest ta sama liczba sylab. Akcent bywa strukturalny i występuje w klauzuli, rzadziej w średniówce.

Nie sądzę, że to laika to są rzeczy oczywiste, ba, nie sądzę żebyś wiedział, o czym mówisz
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

11
Bonsai pisze:Każdy też może skomentować tekst, podając swoją jego wizję :) .
iitam - może, ale nie wizję wiersza sylabicznego (którym wiersz pan_ruiny zresztą nie jest)

Maria Dłuska: Próba teorii wiersza polskiego
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

12
Nie wizję wiersza sylabicznego, bo to jest rodzaj wiersza, który pisze się według określonych zasad, jak sylabotoniczny lub toniczny, więc za wiele ingerować w to nie można :).
Może nie jest, a ja się mogłem pomylić, więc przepraszam :).

13
Bonsai pisze:Może nie jest, a ja się mogłem pomylić, więc przepraszam
Wiki durnie definiuje
żeby cytować Wiki trzeba pięć razy sprawdzić

14
Stały akcent nie jest obligatoryjnym elementem wiersza sylabicznego. W ogóle żadna konstanta metryczna nie jest obligatoryjnym elementem wiersza sylabicznego, bo, jak sama nazwa wskazuje, jest nim konstanta sylabiczna. To tak z pierwszego zdania Twojej wypowiedzi, a dalej mi się nie chce. :P

Obawiam się, że Twoja wiedza z zakresu wersologii jest trochę spłycona. ;) Ale nie mam ochoty bić piany z rana.
1 | 2 | 3 | 4 | O poezji

15
Bonsai, żeby ne było:

w wierszu rozpoznajemy sylabik - badamy wiersz jak sylabik
jeśli nie - nie ma tematu

"stały akcent paroksytonicznym w klauzuli każdego wersu" - to chodzi o to, że powszechną praktyką w sylabiku jest swoista rytmizacja klauzuli (koniec wersu) rymem żeńskim (półtora zgłoski - dupa- zupa, gdy przedostania sylaba jest akcentowana, czyli nie może być:
ma-te-ma-ty-ka - bry-ka
bo w "matematyka" to akcent proparoksytoniczny - na trzecią sylabę od końca
)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja rymowana”