Waldiemu

1
Życzenia wrzucam w kosmos, bo gdzie?
Dronem pośpiesznym, jak życia łyk.
Przepadłeś gdzieś na Kawasaki pięć.
Po tobie został wspomnienia krzyk.

Migawki chwil. Zdziwiony kot - przyjaciel.
I ścigacz, co może się tylko przyśnić,
Ciepły brąz oczu, śmiech na karimacie
Jaskrawy błysk, urwany łańcuch myśli.

Spodziewam się raczej kija, i to niejednego:) :P

5
To jest dobre. Szkoda tylko, że rymuje się co druga para wersów. Zwykle gdy w utworze rymowanym pojawia się na koniec wersa coś takiego jak "Kawasaki pięć", to spodziewam się, że po to, aby zrymowało się z czymś... a tu nie. Zaskoczenie (tylko czy in plus?). :)
"Naucz się, że można coś innego roznosić niż kiłę. Można roznieść światło, tak?"
Robert Brylewski

6
Jim Skalniak pisze:To jest dobre. Szkoda tylko, że rymuje się co druga para wersów. Zwykle gdy w utworze rymowanym pojawia się na koniec wersa coś takiego jak "Kawasaki pięć", to spodziewam się, że po to, aby zrymowało się z czymś... a tu nie. Zaskoczenie (tylko czy in plus?). :)
Dzięki Jim. Fakt miało być inaczej. Rymuje się ze "śmierć" chciałam tego uniknąć. A "pięć "zostało.

8
Wiersz nie został napisany dla mnie, ale dla mnie - jak i wszystkich uczestników forum - został opublikowany na forum - tak zakładam.
"Naucz się, że można coś innego roznosić niż kiłę. Można roznieść światło, tak?"
Robert Brylewski

9
Jim Skalniak pisze:Wiersz nie został napisany dla mnie, ale dla mnie - jak i wszystkich uczestników forum - został opublikowany na forum - tak zakładam.
Jest to wiersz z dedykacją, a takich się zazwyczaj nie zmienia. Mój błąd, że nie powiadomiłam o tym na wstępie.

Jim możesz zamieszczać własne opinie.
Autorka poczytnych powieści kryminalnych a jednocześnie poetka Sophie Hannah rzekła, że w obydwóch tych dziedzinach potrzebna jest precyzja. Jeśli jeden z elementów się nie układa, to całość też kuleje. Jeśli coś zgrzyta, warto zaznaczyć. Każda uwaga słuszna czy nie warta jest przeanalizowania.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja rymowana”