16

Latest post of the previous page:

Patos niewątpliwie jest - jak go oceniać to kwestia gustu :) Ale skoro miał być i jest to cel zrealizowany ;)

No przesadziłem z tym kuleje bo chodziło mi tylko o ten jeden wers (reszta jest generalnie w porządku). Jeśli rozumieć to tak jak napisała Gra

"ja rozumiem, że blaskiem ciał i (blaskiem) wykutych pomysłów."

To jak dla mnie brakuje przecinka:

"A śmiała się kwiatem, blaskiem ciał niebieskich [tutaj]"

I jakbym ja to pisał to jeszcze myślnika:

wykutych w czeluściach Wszechświata [tutaj] pomysłów.

Ale to zmieni rytm nieco więc wedle woli, jego brak błędem nie jest. Późno już więc mogę źle rozumować :P

Generalnie pozostawiając sprawy interpunkcji na boku (ogólnie na pewno nie kuleje :) a nie czuje się kompetentny wnikać aż tak głęboko w nią) mi ta wieloznaczność się nie podoba, wprowadza mętlik. Wieloznaczność wiersza jako całości - TAK bo jest ciekawszy, głębszy w odbiorze. Ale tutaj taki niejasny wers wybija z rytmu (sądzę, że mało kto złapie sens od razu, tak by nie musiał chwilę podumać). Jestem raczej zwolennikiem wierszy o skomplikowanej formie a treści "jasnej jak spojrzenie w oczy i prostej jak podanie ręki" ;) Bez przesady oczywiście ale czytanie wierszy ma być dla mnie przyjemnością i duchowym doznaniem. Od intelektualnych wyzwań mam prozę ;)
Te nie pachnące żadnym nozdrzom -
cudowne, purpurowe kwiaty;
ta woda, której nikt nie pije,
ten wiatr nad pustką mgieł skrzydlaty...

...och! tam jedynie dusza żyje!

17
Z tą interpunkcją w wierszach to ja się trochę gubię. Bo niby pisząc prozę, wszystko jest dla mnie jasne, oparte na konkretnych zasadach. Pisząc wiersz jakoś się gubić zaczynam. Nie wiem, dlaczego?
"Ostatecznie mamy do opowiedzenia tylko jedną historię." - Jonathan Carroll

18
Kanadyjczyku Drogi, wszyscy sobie mniej lub bardziej pływamy w oceanie poetyckiej niewiedzy, uczymy się na błędach i obserwacji innych. Polecam link http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629373 do zasad. Jest zwięzły i pomocny. Pozdrawiam. Gra
'ad maiora natus sum'
'Infinita aestimatio est libertatis' HETEROKROMIA IRIDUM

'An Ye Harm None, Do What Ye Will' Wiccan Rede
-------------------------------------------------------
http://g.sheetmusicplus.com/Look-Inside ... 172366.jpg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja rymowana”