Raz dwa raz dwa próba wiersza

1
W zasadzie oszukuję, bo to nie pierwszy, tylko drugi. Ale tak poza tym to nie kłamię.

Nie pisałam nigdy wierszy
Ten jest moim wierszem pierwszym
Wiem, że ma zawierać rym
Czuję, że dam radę z tym
I posiadać winien sens
Z tym już nieco trudniej jest
Ważny również wiersza koniec
Czuję jak mi głowa płonie
Jak przerasta mnie poezja
Trudno. Idę. Ja się nie znam.

3
Czuowiek Roku, talentów masz wiele :))
Bardzo mi się podoba Twoja próba.
Bezpretensjonalna, prosta i z lekkim przymrużeniem oka.
Tylko ta "przerastająca" poezja delikatnie mi zazgrzytała, ale to drobiazg.
Uśmiech dla Pani! :D
Gratuluję :)
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018

4
W trzecim, czwartym, piątym i szóstym wersie masz po siedem, a w pozostałych po osiem sylab, nierówno jak na wiersz rymowany. Pisanie o tym że się czegoś nie potrafi jest pseudointeligentne i raczej niewskazane. I ta powtarzalność 'wiersz' i 'jest'... Niestety, nie podzielam entuzjazmu Pań powyzej ;) Na przyszłość pokaż tę bardziej intymną stronę swojego serca
Pozdrawiam.

6
Kreator pisze: nierówno jak na wiersz rymowany.
to nie jest wymóg, są różne rodzaje wierszy, typy rozkładu rymów, sylab czy akcentów.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

7
ithilhin pisze: to nie jest wymóg, są różne rodzaje wierszy, typy rozkładu rymów, sylab czy akcentów.
Owszem, różne, tylko tutaj chyba raczej 'tak wypadło';) Nie sztuką jest napisać wiersz pod rymy :roll: Jak to czytam to rytmika nawet jest zachowana, rymy tez ok. Tyle plusów.

9
ithilhin, Sarah, Kreator, Wolha.Redna, brat_ruina, dziękuję za przeczytanie i komentarze.
ithilhin pisze: Wracaj!!!
Już już, tak się tu tylko za rogiem schowałam (wyłazi, wybiera siano z włosów).
Sarah pisze: Czuowiek Roku, talentów masz wiele )
Sarah, mniejsza z tym, czy to prawda, grunt, że mi się bardzo podoba (podskakuje z radości, przywala głową w sufit, opada, piszczy zasklepiona w niespodziewanym cierpieniu) :).
Kreator pisze: Pisanie o tym że się czegoś nie potrafi jest pseudointeligentne i raczej niewskazane.
Yyyy, musielibyśmy doprecyzować, że chodzi o jakieś bardziej konkretne niepotrafienie, a nie że od razu wszystkie rodzaje niepotrafienia są pisarsko niewskazane, łącznie z jakimiś tam "Nie potrafię pogodzić się z tym, że cię nie ma. Poranna kawa utraciła parzystość filiżanek. Szczoteczka do zębów rozpycha się w nagle za dużym kubku" ;). Mnie by na przykład nie kupiło deklarowanie, że się pisac nie potrafi, ale i tak będzie, i wchodzenie przy tym w pretensjonalne tony. Ale gdyby ktoś napisał, że nie umie, i trzymał się od nich z dala, to czy ja wiem? Czemu nie. To naturalnie tak ogólnie, abstrahując od mojego wiersza, który się może podobać albo nie, i w którym taki zabieg być może razi.

11
Czuowiek Roku pisze: Yyyy, musielibyśmy doprecyzować, że chodzi o jakieś bardziej konkretne niepotrafienie, a nie że od razu wszystkie rodzaje niepotrafienia są pisarsko niewskazane, łącznie z jakimiś tam "Nie potrafię pogodzić się z tym, że cię nie ma. Poranna kawa utraciła parzystość filiżanek. Szczoteczka do zębów rozpycha się w nagle za dużym kubku" . Mnie by na przykład nie kupiło deklarowanie, że się pisac nie potrafi, ale i tak będzie, i wchodzenie przy tym w pretensjonalne tony. Ale gdyby ktoś napisał, że nie umie, i trzymał się od nich z dala, to czy ja wiem? Czemu nie. To naturalnie tak ogólnie, abstrahując od mojego wiersza, który się może podobać albo nie, i w którym taki zabieg być może razi.
Spoko, ja np. też nie potrafię zrozumieć co poniektórych raczących swoimi 'utworami' tutejsze forum, a tymczasem częstotliwośc komentowania przez takie osoby prac innych użytkowników jest bliska niemal zeru. I wielu innych spraw nie potrafię skumać (przykładowo: że można hołdowac czemuś co nie jest jakoś szczególnie wybitne i nie wykazywac przy tym błędów autora, przez co autor/ka będzie w dalszym ciągu błędnie sądzić że sporo potrafi, a przez to nic się 'nie naumie'). Jakkolwiek myślę że wiesz o jaki temat niepotrafienia mi chodziło, skoro piszę pod tym konkretnym wierszem ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja rymowana”