Modlitwa stolarza

1
z cyklu "Modlitwy Uniwersum"

Stolarz chlipał prawie:
"Panie, masz władzę,
ja pierwszą randkę...
Spraw, że poradzę".

Pan na to łaskawie:
„Pozbądź się lęku.
Myśl, że to zwykła
dziura po sęku”.
Piszę. Wspomnienia. Miniaturki. Satyriady. Drabble. Fraszki. Facecje. Podobne. Wystarczy.

Modlitwa stolarza

3
Romecki pisze: Posługując się językiem młodzieży, który powinien Ci być bliski, spytam: - A czy tytuł nie powinien zamiast "Modlitwa stolarza", brzmieć raczej "Modlitwa stulejarza"? :)
Nie powinien, tytuł jest prawidłowy. Za Twoje skojarzenia i sugestie nie odpowiadam. są wyłącznie twoje :)
Piszę. Wspomnienia. Miniaturki. Satyriady. Drabble. Fraszki. Facecje. Podobne. Wystarczy.

Modlitwa stolarza

6
Romecki pisze: To nie skojarzenie, to ocena utworu :)
Ocena utworu wynikająca z twojego skojarzenia. Nie mojego :)

Added in 1 minute 43 seconds:
Feder9 pisze: a tak wogóle to dorosły chłop takim językiem, :shock:
Poczytaj Słomczyńskiego albo innych znanych. Dopiero się przewrócisz z wrażenia. Nie musisz pisać, że im wolno, bo znani... Nie lubię hipokryzji, wiktoriańskiego wychowania i gadania po kątach.

Modlitwa stolarza

7
Hardy pisze: Poczytaj Słonimskiego albo innych znanych. Dopiero się przewrócisz z wrażenia. Nie musisz pisać, że im wolno, bo znani... Nie lubię hipokryzji, wiktoriańskiego wychowania i gadania po kątach.
a ja stylu w jakim piszesz, więc kwita jesteśmy...raczej znani, małoznani to marna rekomendacja, na trzeźwo, trzeba kiedyś dorosnąć chłopie
Prawo czy miłosierdzie, mądry wybierze to drugie wypełniając to pierwsze.

Modlitwa stolarza

8
Hardy pisze:
Romecki pisze: To nie skojarzenie, to ocena utworu :)
Ocena utworu wynikająca z twojego skojarzenia. Nie mojego :)
Ocena utworu wynika z tego, że sprowadzenie kobiety do, pardon, dziury wydaje mi się tak potwornie prymitywne i wulgarne, że aż nieliterackie. Wybacz szczerość, ale o ile w ustach gimnazjalisty jeszcze by to mogło znaleźć usprawiedliwienie, to w ustach nauczyciela, osoby w moim wieku albo starszej - no sorry, nie, to po prostu żenujące :)
I nie pomoże zasłanianie się klasykami.
Mówcie mi Pegasus :)
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

Modlitwa stolarza

11
W dodatku, panie autorze, wmawiasz nam, że tekst nowy, a on nieświeży jak padlina ponad rok leżąca w ziemi :) https://www.publixo.com/text/0/t/28723/ ... a_stolarza (i jeszcze google pokazuje ten sam tekst w innych miejscach, ale nie chciało mi się sprawdzać) Ledwie trącony zmianami nieistotnymi z punktu widzenia treści.
Oznaczaj, jak już ktoś używał, ok?
Mówcie mi Pegasus :)
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

Modlitwa stolarza

12
Wstrząsa mnie, jak widzę, że ten tekst zamieszczony jest w dziale "poezja" - tyle to ma wspólnego z poezją, co koń z koniakiem. Do wiktoriańskiego wychowania i pruderii mi bardzo daleko, ba - bardzo sobie cenię dobrą erotykę w literaturze, ale ta rymowanka nawet nie leżała obok erotyki. Sorry, panie autorze, ale to jest po prostu spisany w rymowanej formie obleśny rechocik wujka Mietka, co to po paru głębszych na weselu zaczyna łapać dziewczyny za piersi :/
I wiesz co? To jest straszne (zaadpersonamuję, ale muszę, bo się uduszę), że nauczyciela - człowieka, który z założenia kształtuje młodzież - bawi tak koszmarne uprzedmiotowianie drugiej osoby, sprowadzenie dziewczyny tylko i wyłącznie do funkcji dziury, którą sobie można poheblować :/
Ja, jako kobieta, czuję się tym tekstem zwyczajnie obrażona.
Tyle.
Dobra architektura nie ma narodowości.
s

Modlitwa stolarza

13
Feder9 pisze:
Hardy pisze: Poczytaj Słonimskiego albo innych znanych. Dopiero się przewrócisz z wrażenia. Nie musisz pisać, że im wolno, bo znani... Nie lubię hipokryzji, wiktoriańskiego wychowania i gadania po kątach.
a ja stylu w jakim piszesz, więc kwita jesteśmy...raczej znani, małoznani to marna rekomendacja, na trzeźwo, trzeba kiedyś dorosnąć chłopie
Chyba napoisałeś o sobie, Feder. Więc jesteśmy kwita.

Added in 5 minutes 15 seconds:
@Isabel, akurat to Twoje zdanie. Jest bardzo wielu, którzy mają inne. Jak rzekłem, nie uznaję wiktoriańskiego podejścia.
Na szczęście są jeszcze ludzie, którzy odbierają to normalnie i naturalnie, a nie od razu zaczynają o "prymitywizmie i uprzedmiotawianiu" kobiet. Trochę uśmiechu i przymrużenia oka wszystkim życzę.
Widzę, że TWA ma się w najlepsze. Trwajcie.
Na tym zakończę, bo wszystko już powiedziane.

Modlitwa stolarza

14
Hardy pisze: Na szczęście są jeszcze ludzie,
w innym TWA ;)

Proponuję skończyć adpersonamy! I rozmawiać o "wierszu".
(Aczkolwiek w mojej opinii i tak doczekał się zbyt wielu komentarzy, bo nie zasługuje na żaden.)
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja rymowana”