Fioletowe WerySpotkania

1
Mam nadzieję, że jesteście głodni nowych spotkań, bo przygotowujemy dla Was coś specjalnego. :)
Fioletowe WerySpotkania
Założenia projektu są proste. Jako miejsce startu wybraliśmy Warszawę, ponieważ do tej pory jedynie tam utworzyła się stała w miarę liczna grupa ustawkowiczów. Jeśli pozostałe miasta są zazdrosne, temat znacie. Stwierdziliśmy, że warto potencjał tych spotkań wykorzystać i organizować cykliczne spotkania z pisarzami. Na początku bierzemy pod uwagę naszych Fioletowych, w przyszłości zobaczymy. Chcemy raz w miesiącu organizować takie spotkanie; zakładamy wstępnie, że będzie ono trwało 1-2h, a po nim nastąpi zwykły freestyle ustawkowy, w jakim często miałem przyjemność uczestniczyć. :)

Na pierwszy strzał zaprosiliśmy wieloletniego przyjaciela naszego forum, kryminalistę, który wciąż umyka przed ujawnieniem szczegółów swoich zbrodni i kulis pracy. Sądzimy jednak, że będzie sypał!
Zapraszamy na...
Fioletowe WerySpotkanie z Jackiem Skowrońskim
Już 19 stycznia 2015r. (poniedziałek) o godz. 19:00 w Południku Zero (ul. Wilcza 25) w klimatycznej piwnicy. ;>
Na spotkaniu będzie możliwość zakupu książek Jacka wydanych w wyd. Prószyński i S-ka ("Zabić, zniknąć, zapomnieć", "Autorka" napisana wspólnie z Marią Ulatowską). Będzie także konkurs! W puli nagród znajdą się po trzy egzemplarze ww. dowodów zbrodni! :)
Całe spotkanie poprowadzi znany (mi osobiście z palenia pieniędzy) i lubiany (m.in. za piwniczną herbatkę z Adminem) nasz Fioletowy Prowadzący: Marcin Dolecki.

Link do wydarzenia na facebooku:
O książkach z puli nagród: http://www.proszynski.pl/Jacek__Skowron ... 7677-.html
O miejscu, w którym się spotykamy: http://www.poludnikzero.pl/

Liczę, że nasza WM-owa wesoła kompania się pojawi! :)
Ostatnio zmieniony czw 15 sty 2015, 00:35 przez Faraon, łącznie zmieniany 1 raz.
Adres e-mail: kontakt(M@ŁP@)weryfikatorium.pl
WeryfikatoriuM na Facebooku

Land of Fairy Tales

Eskalator.exe :batman:

Re: Fioletowe WerySpotkania

4
Avenger pisze:Liczę, że nasza WM-owa wesoła kompania się pojawi! :)
balecik?

moze zajrzę.
Serwus, siostrzyczko moja najmilsza, no jak tam wam?
Zima zapewne drogi do domu już zawiała.
A gwiazdy spadają nad Kandaharem w łunie zorzy,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie mów o tym.
(...)Gdy ktoś się spyta, o czym piszę ja, to coś wymyśl,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie zdradź nigdy.

6
Fajny pomysł - szkoda, że ja ciągle będę leżeć w uściskach ciężkiej grypy. :x Bawcie się dobrze.

Może pójdziemy kiedyś na kręgle do jakiejś galerii handlowej - turniej literatów :mrgreen:
"Istnieje na świecie parę rzeczy ważniejszych niż pokój, a jedną z nich jest godne człowieczeństwo. Koncepcja, że ludzkość miałaby zrezygnować z wojen wyłącznie ze strachu, to poniżenie ludzkiej godności, zwłaszcza gdy w grę wchodzi strach przed czymś tak banalnym jak technika, którą ludzie sami przecież wymyślili" (Chesterton)

7
Krótkie podsumowanie ostatniego spotkania, a jeszcze dzisiaj nowa niespodzianka związana z nadchodzącą 9. rocznicą narodzin forum. :) Zarezerwujcie sobie wieczory 25 II i 27 II na pobyt w Warszawie, bo możecie potem żałować, że Was nie było.

Jacek Skowroński po spotkaniu:
Dziękuję wszystkim, którzy odważyli się przybyć, a później reagowali żywo oraz namiętnie na poruszane zagadnienia, stwarzając tak fantastyczną atmosferę, że nieco się nawet rozgadałem.
Ogromna w tym zasługa Marcina Doleckiego i Jarka Makowieckiego, oraz wielu innych wywiadowców zbierających, sobie tylko wiadomymi metodami, informacje o pewnym kryminaliście, które nie miały nigdy ujrzeć światła dziennego. Kilku faktów o sobie do wczoraj sam nie byłem świadom...
Ten ostatni wątek już tłumaczę. :D Zdecydowaliśmy się przed spotkaniem wypytać cichaczem najbliższych Jacka o szczegóły z jego życia, by móc go w trakcie spotkania zaskoczyć i zapytać o kilka bardzo ciekawych spraw. :) Kto był, ten wie. ;> Trudno wszystko utrzymać w tajemnicy przed kryminalistą, ale udało się! Poniżej na przykład zdjęcie z tajnego zebrania z żoną Jacka, Dorotą, tuż po wyjściu z piwnicy herbaciarni na Starym Rynku.

Obrazek

Udało nam się też sprowadzić Księżycową Damę, ale umknęła przed naszymi obiektywami i niestety nie mogę nic więcej powiedzieć...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I jedyne wideo, które udało nam się nakręcić... https://scontent-lhr.xx.fbcdn.net/hvide ... e=54E6181E

O wszystkich innych szczegółach zdecydowaliśmy się zapomnieć. Ewentualnie poruszyć je przy okazji wydania kolejnej książki Jacka. Możliwe, że stanie się to ponownie w jakiejś klimatycznej piwnicy... [nagły koniec przekazu.]

Land of Fairy Tales

9
25 II, Południk Zero Fioletowe WerySpotkanie z Patrykiem "Patrenem" Fijałkowskim

22 października 2014r. stało się to faktem: nasz wieloletni forumowy kolega Patren... WYDAŁ!
Na WeryfikatoriuM, oprócz Fioletowego Koloru, wątku autorskiego i lawiny gratulacji, zapanowała radość i nadzieja, bo w końcu spełnił on marzenie wielu adeptów pisarstwa goszczących na naszym forum.

Czas uprowadzić go do klimatycznej piwnicy Południk Zero i dokładnie o wszystko wypytać!
W najbliższą środę 25 II 2015r. o godz. 19:00 w Południku Zero [Poziom -1] (ul. Wilcza 25).
Na spotkaniu będzie możliwość zakupu "Śniegu widmo", odbędzie się także konkurs - w puli nagród dwa egzemplarze ww. tytułu.
Wszystkich ciekawych szczegółów dot. tworzenia i wydania "Śniegu widmo" oraz postaci Autora serdecznie zapraszamy!

O książce: http://sklep.gwfoksal.pl/snieg-widmo.html
Fanpage autora: https://www.facebook.com/FijalkowskiPatryk?fref=ts
Miejsce, w którym się spotykamy: http://www.poludnikzero.pl/ POZIOM -1

Obrazek

Wydarzenie na Facebooku:
Ostatnio zmieniony pt 20 lut 2015, 12:49 przez ithi, łącznie zmieniany 3 razy.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

10
27 II, Tawerna Korsarz - Fioletowe WerySpotkanie z Andrzejem Pilipiukiem

Oczy Was nie mylą.

Na IX urodziny Forum Literackiego WeryfikatoriuM do Warszawy przybył i zgodził się wziąć udział w naszym projekcie Andrzej Pilipiuk!
Andrzej gości na WeryfikatoriuM prawie od początku, bo od 2007 roku. Nie będzie niespodzianką, jeśli powiem, że jego wątek autorski na http://www.weryfikatorium.pl/forum/viewforum.php?f=107 jest najpopularniejszy, a w nim mnóstwo pytań użytkowników. Sam Endrju naskrobał na Wery 3600 postów!
Mimo tego sądzimy, że jesteśmy w stanie wydobyć z pisarza sekrety twórcze i wiele innych ciekawych informacji, których nigdy wcześniej nie wyjawiał. Będziemy rozmawiać zarówno o wydanych książkach Andrzeja, jak i tajemnicach warsztatu literackiego oraz radach dla osób mających w planach podbój rynku literackiego.

Spotkanie odbędzie się 27 II (piątek) 2015r. o godz. 19:00 w Tawerna Korsarz POZIOM -1 (ul. Gostyńska 45)
(bardzo lubimy piwnice :)).

UWAGA: Wejście darmowe na hasło: WeryfikatoriuM!

Zapraszamy!

Miejsce, w którym się spotykamy: http://www.tawernakorsarz.pl

Wydarzenie na Facebooku:
Ostatnio zmieniony pt 20 lut 2015, 12:00 przez ithi, łącznie zmieniany 2 razy.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

11
Hipotetyczne pytanie (w eter) z zupełnie innej beczki:

Czy jest jakaś możliwość noclegu dla dwóch niezupełnie stabilnych emocjonalnie osób, tego 27?

Pozdrowienia,

G.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

12
Z darmowym noclegiem pomóc nie mam jak.

W moim akademiku jest możliwość przenocowania osób w pokojach gościnnych 33zł/noc. Tylko jeśli przyjeżdżasz z drugą połówką, to raczej nie będziecie mogli być w jednym pokoju, bo dzielą się one na damskie i męskie. Wtedy najprawdopodobniej będziesz w pokoju z dwiema obcymi osobami. Jeśli jednak pokryjesz koszt wyimaginowanego trzeciego przyjaciela, to za stówę masz cały pokój na noc i nie powinno być problemu z mieszaniem. ;)
Chyba nie mam limitu gości, więc jakby ktoś chciał skorzystać to pisać w temacie lub na PW. Można w sumie nawet na ostatnią chwilę załatwiać (czyli tego dnia co spotkanie), ale im wcześniej tym lepiej. Szczególnie jeśli interesująca wydaje się ostatnia opcja.

Land of Fairy Tales

13
Kilka refleksji po spotkaniach :)

Możliwość przeprowadzenia wywiadu z naszymi pisarzami: Jackiem, Patrykiem i Andrzejem, sprawiła mi wielką satysfakcję. Wymienieni Autorzy są związani z wery od wielu lat.
W dyskusji nie ograniczyliśmy się tylko do kwestii kulisów warsztatu oraz planów pisarskich. Jacek opowiedział m.in. o studiach w Nowosybirsku, rozmawialiśmy z nim także o bardziej osobistych sprawach, podobnie jak z Patrykiem. Posłuchaliśmy także piosenki Patrena, nawiązującej do tematy jego powieści. Andrzej opowiedział m.in. o swoim stosunku do ruchów ekologicznych oraz przeprowadził eksperyment chemiczny, który dla niego przygotowałem.

Uczestnicy brali udział w losowaniu książek. Na niektórych kartkach, które były rozdawane, informacja o nagrodzie została zapisana atramentem sympatycznym. Po trzech spotkaniach zastosowana metoda raczej nie pozostanie już tajemnicą, nie zdradzam jednak szczegółów :)

Dziękuję autorom, wszystkim obecnym, a także tym, którzy nie mogli przyjść, ale wspierali inicjatywę spotkań oraz z nią sympatyzowali :)
"Właściwie było to jedno z tych miejsc, które istnieją wyłącznie po to, żeby ktoś mógł z nich pochodzić." - T. Pratchett

Double-Edged (S)words

15
Wczoraj było miło, sympatycznie i przytulnie. Pan Andrzej mówił dużo i ciekawie, zapewne jest to skutek wieloletniego doświadczenia ze spotkaniami autorskimi ;) Przy pytaniu o pierwszy tekst beletrystyczny aż się wyprostowałam; ja też dyktowałam (co prawda mamie, a nie dziadkowi) swoje pierwsze dzieło! Potraktuję to jako dobrą wróżbę :P
Nurtuje mnie tylko jedno - co w końcu było w tym słoiczku?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Weryrecenzje”