169
No z U. Le Guin, to pojechaliście, panowie, po całości. Przecież to całkiem inne bajki.
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

175
A Cię przepytali... Niemal na wszelkie okoliczności.
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

176
dorapa pisze:Niemal na wszelkie okoliczności.
Na okoliczność seksu go nie przepytali! A to przecież bardzo istotny element powieści! Ciekawe, czy oni nie odważyli się zapytać, czy on wolał nie odpowiadać... :D
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

177
A o co tu jeszcze pytać? Wszystko już zostało powiedziane. :D

178
A teraz Tomek będzie się wstydzić :)
Jeśli się nie mylę, nikt przede mną nie wpadł na to, by miejsce swoich opowieści fantastycznych osadzić właśnie na Śląsku. Pierwsze opowiadanie jakie opublikowałem na papierze w 2010 roku w Dozie, czyli Manekin, działo się już w Silesii, choć tam jeszcze nie było to tak mocno uwypuklone, jak na przykład w Dzikich Dzieciach, opublikowanych w Esensji w czerwcu 2011 roku, których akcja toczyła się w okolicach Twojego rodzinnego miasta.
Pisałem takie opowiadania jeszcze w latach dziewięćdziesiątych, w Fenixie. W SFFH w bodaj 2006 masz opowiadanie dziejące sie w Katowicach :)

I tak dalej :-)

Nie, żeby mi żyłka pękła, raczej się zaśmiałem. Ale pojechałeś jednak po bandzie, bo poza mną, jeszcze parę innych tekstów o śląsku znam z SFFH :)

Edit: jest tego więcej, przecież Barański w latach 80. też coś napisał, i później... Jakby pogrzebać, będzie i sto tekstów :P
Mówcie mi Pegasus :)
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

Wróć do „Czytelnia”