Pochłaniam książki odkąd pamiętam. A najbardziej cenię tych autorów:
Harlana Cobena - za Myrona i Wina. Zwłaszcza Wina. Kto nie zna Windsora Horne'a Lockwooda III ten mało wie
Stephena Kinga - Król Horroru, czego chcieć więcej?
Deana Koontza - często porównywany z Kingiem. Moim zdaniem niesłusznie. Jest równie genialny, ale pisze zupełnie inaczej.
Anne Rice - zmysłowość, mrok i tajemnicze wampiry o ludzkich sercach. Jak dla mnie połączenie idealne.
Margit Sandemo - pierwsza pisarka, którą absolutnie i bezgranicznie pokochałam. Jej utwory to historie z pogranicza baśni i legend, ze wspaniałymi wątkami romantycznymi. A wszystko to w dzikim i pięknym krajobrazie Skandynawii.
Christophera Paoliniego - (taak, nie bijcie

) zwykle nie znoszę typowej fantastyki. Lubię ledwie kilka książek, które spokojnie można zliczyć na palcach jednej ręki. Kiedyś trochę podczytywałam Andre Norton. Nic z tego, nie podobało mi się. Ale książki Paoliniego mają coś w sobie. Może i jest w nich sporo błędów, ale i tak dobrze się je czyta
Agathę Christie - za Herkulesa Poirot. Mały wielki człowiek. Zresztą, przydomek 'Królowa Zbrodni' mówi sam za siebie
Mary Higgins Clark - dobre, wciągające kryminały.
Kena McClure'a, Robina Cooka, Stevena Spruilla - thrillery medyczne.
Thomasa Harrisa - Hannibal-Kanibal. Ach...
Dana Browna - przeceniany autor. Ma bardzo ciekawe pomysły, ale czegoś w jego książkach brakuje. Mimo wszystko warto przeczytać.
Grisham i Masterton mi się mylą. Napiszę wiec o nich, jak o jednym twórcy, bo naprawdę nie pamiętam, co którego czytałam. Generalnie mam bardzo mieszane uczucia. Są książki naprawdę świetne, ale są i takie, przy których skromnie myślę, że nawet ja napisałabym to lepiej

Jedna z takich nazywała się bodajże 'Sfinks' (głowy nie daję

). Pomysł był naprawdę dobry, ale czytało się to strasznie
J.K. Rowling - kolejna pani, której chyba sporo osób tu nie lubi

A mi się seria podobała - może poza ostatnią częścią, która jakaś taka dziwna była. No i sporo w niej było błędów logicznych. Ale Pottera lubię i tak

"I learned to listen.
In my dark, my heart heard music."