Philip K. Dick

1
Witam

Nie znalazłem nigdzie osobnego wątku nt tego pana. Osobiście jego książki miały spory wpływ na moją wyobraźnię i sposób postrzegania świata. Autor zacny. Jeden z bardzo niewielu, któremu narkotyki nie przeszkodziły w pisaniu wartościowych rzeczy, a kto wie, czy nie pomogły. ;) Ale w ten temat może nie wchodźmy, bo za to grozi do 3 lat pozbawienia wolności. ;)

Wasze wrażenia i przemyślenia na temat autora i jego twórczości mile widziane.

Na dzień dobry wklejam długi artykuł nt Gnozy w wydaniu Dicka:

http://pkdick.republika.pl/ichthys_vs_fff.html

"Stałem w łazience przed lustrem wpatrując się intensywnie we własne nienaturalnie powiększone źrenice, które wydawały się poruszać niezależnie od siebie. Kiedy zastanawiałem się głupio: w jaki sposób coś takiego jest możliwe i czy będę mógł kiedyś to powtórzyć przed znajomymi, nieoczekiwanie przeszył mnie lodowaty dreszcz. Mimo, że nie straciłem pewności siebie, mina na mojej twarzy mówiła coś innego. Stałem tak przez chwilę dziwnie sparaliżowany, gdy usłyszałem swój własny głos: "Jestem terminalem większej bazy". Zobaczyłem w lustrze jak moje usta rozciągają się powoli w grymasie uśmiechu. Za moment miał się rozpocząć nowy rok..."
Leniwiec Literacki
Hikikomori
ODPOWIEDZ

Wróć do „Czytelnia”