108
Zmierzch przeczytałam.

O, rany. Szczerze powiem - na tym forum tekst ten by się nie ostał krytyce :)

Gratuluję nam wszystkim i co? Więcej odwagi. Zasypujcie swoimi tekstami nie tylko weryfikatorium ale też wydawnictwa - jestem pewna, że wiele z Waszych tekstów (naszych?) jest lepszych niż Zmierzch :)

A że w jueseju mają po prostu lepszą promocję? No to cóż... tzreba krzyczeć, tupać, pisać recenzje w necie, szum robić, znaleźć wujka w telewizji itd :)

Zuz

p.s. Zmierzchu nie polecam.
w podskokach poprzez las, do Babci spieszy Kapturek

uśmiecha się cały czas, do Słonka i do chmurek

Czerwony Kapturek, wesoły Kapturek pozdrawia cały świat

109
O, mamo, zuzannna - ty własnie urosłaś w moich oczach ze sto razy!

Ja "Zmierzchu" nie czytałam i raczej nie powinnam o nim się wypowiadać, ale jak tylko słyszę, o czym to jest, to ręce mi opadają. Dla mrocznych nastolatek, ot co! Ja do nich, na szczeście, nie należę.

Ech... Kiedy to zaczną promować NAPRAWDĘ dobre książki?

A teraz czytam "Faraona", tzn próbuję przeczytać, nawet nieźle idzie, byłam pewna, że nie będę mogła przejść przez zdania, a tu dosyć gładko.
Zajrzyj, może znajdziesz tu coś dla siebie

Jak zarobić parę złotych

110
Ja Zmierzch czytałam... jakoś rok temu. Po angielsku. I już po angielsku był to gniot jakich mało. Zdecydowanie by się krytyce nie oparł XD

Jeszcze nie czytałam dobrej książki o wampirach. To, co produkuje Anne Rice też woła o pomstę do nieba.

A ja teraz sobie poczytuję Diane Wynne Jones. Polecam 1 tom światów Chrestomanciego :)
"To, co poczwarka nazywa końcem świata, reszta świata nazywa motylem." Lao-Cy, Księga Drogi i Cnoty

"Litterae non erubescunt." Cyceron

111
Ja czytałem jedna dobrą książkę o wampirach :D "Dracula" Brama Stokera ..stoi sobie nawet na półce w moich zbiorach :D .
żyć wedle chęci lub wcale nie żyć .

112
Moje "znajome" Zmierzchem się zachwycają, och, ach, ech i w ogóle cudo malinowe.

Z drugiej strony od osób, które jakiś "dorobek" czytelniczy mają, słyszę, że ta książka jest beznadziejna. Cóż, pozostaje mi ją przeczytać ;)

A obecnie "Godziny" czytam. Początek, dziwnie się zaczęło...

113
Co do Zmierzchu jeszcze dwa zdania i to bardzo serio: tam co druga strona jest o tym, jaki piękny jest ten wampir. Klata, włosy, oczy, klata, wzrost, oczy, włosy, klata, tors, muskuły, skóra, zęby, oczy, klata, wzrost, włosy, dotyk i zapach - po prostu cud, miód, malina, że sobie sparafrazuję :D i tak przez 400 stron.

Any questions?

114
Jeszcze nie czytałam dobrej książki o wampirach.
Polecam serię "Nekroskop" ale tylko do piątego tomu. Potem autor leci na popularności i nic więcej. A, i tłumaczenie, które czytałem było fatalne, ale to już nie wina pisarza.

115
Właśnie przeczytałam Rio Anakonda Wojtka Cejrowskiego.

http://www.cejrowski.com/ksiazki/index.php?p=anaconda

Polecam. Czyta się lekko, miejscami zabawne. Sporo fragmentów naprawdę... frapujących. Czytałam też Gringo wśród dzikich plemion i Rio jest jakby pełniejsze, dojrzalsze ale z drugiej strony bardziej nablagowane :) Tzn przyznaję, nie wiem, dla mnie to nieistotne, nigdy nie byłam i nie będę w Amazonii - czytało mi się naprawdę świetnie.

Największe wrażenie na mnie zrobiły historyjki szamana a zwłaszcza teoria wszystkiego o robakach (kto czytał ten wie, kto nie czytał - niech przeczyta :D ).

Zuz

117
Moje upodobania książkowe są chyba dziwne, ale można to tłumaczyć mym wiekiem. Jednak polecam wszystkim książke, który akurat do tych dziwnych upodobań nie należy. Mianowicie Religia Tima Willocksa. Książka świetna, powieść historyczna. Oblężenie Malty przez armię turecką, świetnie mi się czytało, niektóre momenty sprawiały, że w oku łezka mi się zakręciła.

Polecam

Zmierzchu nie czytałem, ale że tak dużo ludzi to robiło to rozejrzę się, chyba że mi powiecie, że nie warto.

Pozdrawiam

Archanioł

119
Ja w ciągu ostatniego skończyłem Dżumę Alberta Camusa, Inny Świat Gustawa Herlinga-Grudziskiego oraz Nigdziebądź Neila Gaimana. Wszystko klasyka, jak mniemam, ale muszę przyznać, że był to bardzo dobry tydzień. :) Każdą z tych książek mogę z głębi serca polecić. Mimo iż każda traktująca o innej tematyce i stworzona w innym stylu, każda na swój sposób świetna. Nie mogłem się oderwać.
For he's a jolly good fella'!

Wróć do „Czytelnia”