16

Latest post of the previous page:

Polecam
Sacred: Anielska Krew- Steve Whitton
W dramacie życia grywam długie, żałosne ogony! - westchnął Mysz odwracając się do Alicji.

17
A może Harry Potter?;)

A tak może bardziej na serio (choć Potter też jest dla mnie na serio, ale nie wiem czy się kwalifikuje do grupy poszukiwanej):
trylogia "Imperium" Feist i Wursts
trylogia "Czyny Paksenarrion" Elizabeth Moon
Eragon itd. (no co? ;) - wciąga:))
z D&D - "Wojna Pajęczej Królowej" (różni autorzy)
Strona autorska: http://zalecka-wojtaszek.pl

Wsparcie dla pisarzy: http://www.gabinet-holistic.com/
Pracuję z pisarzami, którzy mają poczucie, że nie do końca wykorzystują swój czas i potencjał i nie realizują się tak, jak by chcieli. Pomagam im przezwyciężać przeszkody związane z procesem twórczym i śmiało dzielić się sobą ze światem.

18
Cóż. Z fantasy to z pewnością

Trylogia " Miecz Prawdy" Terry'ego Goodkinda. Chyba z 11 Tomów, więc jest co czytać. Czasami autor przesadza z monologiem postaci na 2 strony, ale to zdarza się bardzo rzadko.

Trylogia "Malaziańskie Imperium" - Dość ciężki TOM I, gdzie od razu jesteśmy rzucani na głębokie wody. Ogromny świat. Porównywalny do tego Tolkiena. Tym co go wyróźnia, to pewne podobieństwo do FR (Forgoten Realms a na PL Zapomniane Krainy) Wojny między bogami, wiele wymiar i sfer, na któych rozgrywa się akcja i ponad 20 głównych bohaterów. Łatwo się zgubić :D

Trylogia "Jeźdźcy smoków z Pern"- Mało znane, a szkoda, bo ciekawie ukazuje relacje między człowiekiem i smokami. Ogólnie to bardziej scfi niż fantasy, bo smoki są wynikiem manipulacji genetycznych, a ludzie mieszkający na tytułowej planecie to rozbitkowie ziemnskiego okrętu kosmicznego. Mała dygresja - Zawsze zastanawiałem się, czy ludzie z Ziemi wyginęli czy też nie, bo nigdy nie wysłali syngału. Jeżeli ktoś ma jakieś dane to prosze o odpowiedź :D

No i "Epoka Wielkich Odkryć" - Bardzo ciekawy tytuł o odkrywaniu nowych ras i zapomnianych cywilizacji.

19
George R. R. Martin

Pieśń Lodu i Ognia (A Song of Ice and Fire)
Gra o tron (A Game of Thrones, 1996) – w Polsce w 1998
Starcie królów (A Clash of Kings, 1999) – w Polsce w 2000
Nawałnica mieczy (A Storm of Swords, 2000)
w Polsce w 2002 i podzielona na tomy Stal i śnieg (Steel and Snow) oraz Krew i złoto (Blood and Gold)
Uczta dla wron (A Feast for Crows, 2006)
w Polsce w 2006 i podzielone na tomy Cienie śmierci oraz Sieć spisków
Taniec ze smokami (A Dance with Dragons, 2011)
w Polsce zostanie podzielona na tomy, pierwszy tom został wydany 22 listopada 2011
Połknąłem! A czekać przyjdzie na drugą część Tańca i dwa, pozostałe tomy...

Wichry Zimy (The Winds of Winter) ???
Sen o Wiośnie (A Dream of Spring) ???
Tacitisque senescimus annis
Najmądrzejsza rzecz, to wiedzieć co jest nieosiągalne, a nie w głupocie swojej, dążyć ku temu za wszelką cenę
- Zero Tolerancji -

20
Jeżeli o mnie chodzi, to mogę z czystym sumieniem polecic obie książki z serii "Pies i klacha" Orbitowskiego i Urbaniuka - "Przeciwko wszystkim" i "Tancerz" - chociaż miejscami język ejst bardzo urozmaicony, czyta się dobrze, płynnie, przyjemnie; obie powieścimożna cyztac niezależnie od siebie, nawiązania są nikłe. Co oprócz... "Międzypiekle" Nikoliny Rudol, bardzo młodej, szesnastoletniej autorki - intrygująca pozycja, czytałam, polecam.

21
Przetestowane wczoraj na sobie - zaczęłam jakoś w środku dnia "Białe noce" Adama Przechrzty i skończyłam koło 2:30 w nocy. Bardzo mnie wciągnęło - klimat, interakcje bohaterów, tło... :D Polecam.

(A teraz wypadałoby dorwać pierwszy tom :P)
Powiadają, że taki nie nazwany świat z morzem zamiast nieba nie może istnieć. Jakże się mylą ci, którzy tak gadają. Niechaj tylko wyobrażą sobie nieskończoność, a reszta będzie prosta.
R. Zelazny "Stwory światła i ciemności"

Strona autorska
Powieść "Odejścia"
Powieść "Taniec gór żywych"

22
James Clavell - Król Szczurów.

Jakiś czas temu przypomniałem sobie, że poza fantastyką też istnieje literatura, więc odwiedziłem inne działy podczas podróży po bibliotece. Spodziewałem się po recenzjach dobrej historii w jenieckim obozie opowiedzianej z głębokim realizmem, ale nie spodziewałem się, że tak mnie wessie. Autor - były żołnierz - ma niesamowity talent do trzymania nosa czytelnika między okładkami. W mojej skromnej opinii najlepsza książka o takiej tematyce, jaką miałem okazję przeczytać.

Może i temat zaczął się o książkach fantastycznych, ale sądzę, że tę powieść można polecić zawsze.

23
mnie osobiście najbardziej wciągnęła pozycja Kinga "Pod Kopułą" i "Martwa Strefa". Coś fantastycznego. Mimo, że posiadam praktycznie jego całą kolekcję na półce (oczywiście te co są dostępne) to jednak potrzebuję jeszcze dojrzeć, ewentualnie czekać na sprzyjający biorytm, bo kolejne jego pozycje odkładam. :(
„Póki żyjesz i tchnienie jest w tobie, nikomu nie dawaj nad sobą władzy. W każdym czynie bądź tym, który góruje, i nie przynoś ujmy swej sławie! (...) „ Syr.35

24
Od czasów Harry'ego Pottera najbardziej wciągnęła mnie saga o Królobójcy, składa się na nią Imię wiatru i Strach mędrca, napisał je Patrick Rothffus. Nie wiem, co ta książka w sobie ma, ale pochłania całkowicie i nie ma się po niej wyrzutów sumienia. Debiuty mają w sobie coś z wiary w świat.

25
Również czytałem Imię Wiatru, faktycznie, książka niczym nadzwyczajnym się nie wyróżnia, ale pochłonęła mnie bardzo. Dwa kolejne Tomy, nadal stoją na półce :/
„Póki żyjesz i tchnienie jest w tobie, nikomu nie dawaj nad sobą władzy. W każdym czynie bądź tym, który góruje, i nie przynoś ujmy swej sławie! (...) „ Syr.35

26
Może to nie fantastyka, ale ja ostatnio połknęłam Igrzyska Śmierci - Suzanne Collins.
Miałam wydanie 3 tomy w 1, więc szybko poszło...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Czytelnia”