152
I trzeba, i warto. Zaczęłam czytać wczoraj i jestem naprawdę wstrząśnięta. Najbardziej piorunujące jest wrażenie, że taki świat nie jest tylko wytworem wyobraźni autora, ale że ludzie naprawdę są zdolni coś takiego stworzyć. Świat wiecznego strachu, kłamstwa, które staje się prawdą, "dwójmyślenia", gdzie można stworzyć każdą iluzję i sprawić, by ludzie w nią uwierzyli, choćby dzień wcześniej wtłoczono im do głów coś zupełnie innego. Dobre studium ludzkiej psychiki i tego, jak łatwo można sterować masą. A także skuteczne ostrzeżenie.
Miłości jestem posłuszna i szczęściu się nie opieram!
I czuję twoją pieszczotę i coraz bardziej zanikam,
I czuję twe pocałunki i coraz bardziej umieram.

Rok nieistnienia B. Leśmian

153
Gra pisze:Nie, że "warto". Trzeba i już.
Gra, po dzisiejszym dniu staniesz się chyba moim mentorem :P
Milly pisze:Dobre studium ludzkiej psychiki i tego, jak łatwo można sterować masą. A także skuteczne ostrzeżenie.
Jeśli ma to coś wspólnego z psychologią, zabieram się do czytania.

Tymczasem na półce leży, zupełnie przykryta kurzem, książka prezentująca techniki prowadzenia sensownych rozmów (Bóg wie, co to oznacza) i budowania kwestii wpływających na zdanie innych.

Masz coś wspólnego z psychologią, Milly?

154
mountain_artist pisze:Masz coś wspólnego z psychologią, Milly?
Nie, raczej mam tyle wspólnego co przeciętny człowiek (tak mi się przynajmniej wydaje), nie licząc semestru podstaw psychologii zaliczonego na studiach. Być może znawca tematu będzie uważał inaczej (chodzi mi o to "studium psychiki ludzkiej"), jak dla mnie w książce ciekawie są przedstawione mechanizmy oddziaływania na ludzi i kreowania sztucznej rzeczywistości.
Miłości jestem posłuszna i szczęściu się nie opieram!
I czuję twoją pieszczotę i coraz bardziej zanikam,
I czuję twe pocałunki i coraz bardziej umieram.

Rok nieistnienia B. Leśmian

155
"Herbert Nieznany. Rozmowy". To książka z rodzaju tych, których nie da się czytać szybko i bez ołówka. Wiem, że przeczytaną położę na szafce obok łóżka i będę sięgać, gdy opadną mnie wątpliwości co do sensu istnienia. Inaczej "weltschmerz" gdy mnie przydusi :-)
Piękna, mądra, filozoficzna rozmowa z samym sobą i nie tylko.
'ad maiora natus sum'
'Infinita aestimatio est libertatis' HETEROKROMIA IRIDUM

'An Ye Harm None, Do What Ye Will' Wiccan Rede
-------------------------------------------------------
http://g.sheetmusicplus.com/Look-Inside ... 172366.jpg

156
mountain_artist pisze:
Milly pisze:Rok 1984 Orwella
Co o tym sądzisz? Warto?
Nie. Nie tylko nie warto, ale nawet nie należy, dopóki nie przeczyta się "Hołdu dla Katalonii" tegoż autora.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

157
Sir Wolf pisze:
mountain_artist pisze:
Milly pisze:
Rok 1984 Orwella

Co o tym sądzisz? Warto?

Nie. Nie tylko nie warto, ale nawet nie należy, dopóki nie przeczyta się "Hołdu dla Katalonii" tegoż autora.
W takim razie lista przyszłych lektur znacznie mi się poszerzyła :P

158
Aktualnie czytam "Koniec świata w Breslau" Marka Krajewskiego. Podoba mi się bardzo, zwłaszcza, że akcja dzieje się w miejscach, które dobrze znam. Szczerze polecam!
A Deo rex, a rege lex.

159
Ola, podoba mi się Twój nick :) :) :)

A co do lektury... Gerry Spence - Jak skutecznie przekonywać.
Uwierzcie mi - można się ubawić, że aż przepona eksploduje!

161
A ja Wam powiem, że się opitalam i prawie nic nie czytam, poza "Wprost", "Newsweekiem" i "Joyem", więcej natomiast piszę. Czeka na mnie "Zmierzch" (muszę się w końcu przekonać czy szał jaki na to zapanował miał chociaż jakieś podstawy), "Samotność w sieci" i "Chłopi", póki co.
`Zgaś moje oczy, ja Cię widzieć mogę. Uszy zatrzaśnij, ja Ciebie usłyszę.

I ja do Ciebie bez nóg znajdę drogę. I bez ust krzyk mój cisnę w Twoją ciszę.

163
Mądre i dobre? "Łaskawe" Littella.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

164
Obecnie czytam czwarty tom "Mrocznej Wieży" Kinga:) Potwornie realistyczne, aż już ledwo czytam - po prostu z niewiadomych przyczyn tak przeżywam tą książkę, że zmęczona nią jestem;p
Strona autorska: http://zalecka-wojtaszek.pl

Wsparcie dla pisarzy: http://www.gabinet-holistic.com/
Pracuję z pisarzami, którzy mają poczucie, że nie do końca wykorzystują swój czas i potencjał i nie realizują się tak, jak by chcieli. Pomagam im przezwyciężać przeszkody związane z procesem twórczym i śmiało dzielić się sobą ze światem.

165
Ja teraz na tapecie ma "Sztuka komiksu" Krzysztofa Teodora Toeplitza po czterdziestu stronach już żałuje, że książka ma ich tylko sto pięćdziesiąt dziewięć :)

Wróć do „Czytelnia”