166

Latest post of the previous page:

Właśnie czytam sobie "Koralinę" Nelia Gaimana. Strasznie dziwna.
Strona autorska: http://zalecka-wojtaszek.pl

Wsparcie dla pisarzy: http://www.gabinet-holistic.com/
Pracuję z pisarzami, którzy mają poczucie, że nie do końca wykorzystują swój czas i potencjał i nie realizują się tak, jak by chcieli. Pomagam im przezwyciężać przeszkody związane z procesem twórczym i śmiało dzielić się sobą ze światem.

167
"Koralinę" odebrałam jako bajkę dla dzieci, spodziewałam się czegoś bardziej.. wstrząsającego.

Aktualnie brnę przez 'Dumę i uprzedzenie', kolejne podejście, mam nadzieję, że tym razem zwycięskie. Zaczynałam to chyba ze 3 razy i zawsze utykałam gdzieś na początku. Teraz jestem w połowie, także wszystko jest na dobrej drodze. Właściwie to nawet mi się podoba, ale bardzo wolno się to czyta.

Jak skończę Austen, to zacznę albo 'Mini wykłady o maxi sprawach' Kołakowskiego, albo 'Opowieści niesamowite' Edgara Allana Poe, albo 'Grę w klasy' Cortazara, albo 'Idiotę' Dostojewskiego albo 'Na zachodzie bez zmian' Remarque'a. ;p

168
Dziś zacząłem "Powrót z Gwiazd" Lema, mam nadzieję, że i dziś skończę. Bardzo dobre. W kolejce czekają: "Łzy Nemezis" Dębskiego oraz "Historia Filozofii" Tatarkiewicza.

170
Hm, popatrzmy, co to ja czytam...

"Rzeźnik drzew" Pilipiuka - całkiem dorzeczny zbiór, dobrze zainwestowane pieniądze
"Polska i Polacy w propagandzie narodowego socjalizmu w Niemczech" Króla - hardcore'owa literatura naukowa, ale... To jest ciekawe. To jest naprawdę ciekawe. I z pewnością nie nudne.
"Nad rzekami Babilonu" DeMille'a - właśnie odłożone na półkę; sprawnie napisany, ciekawy thriller.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

171
katamorion pisze:Zaczęłam czytać "Cesarza" Kapuścińskiego i jak na razie jest to prawdziwa uczta literacka
Rzeczywiście świetne. Kapuściński ze sztuki reportażu umie wycisnąć absolutnie wszystko.

A ja skończyłem wczoraj "Ostatnie drzwi przed niebem" Deana Koontza. To trochę zawiła i przekombinowana powieść o przyjaźni i UFO. Mieszanka wybuchowa. A jak to u Koontza bywa, czyta się świetnie.

175
"Morderca za ścianą" Bussa (nie kryminał, tylko książka o psychologii morderstwa, mniamciu, kocham takie dzieła, bo pokazują, jak bardzo jesteśmy zwierzętami), "Tom Harris" Stefana Themersona i "Kardynał Polatuo" tegoż.

176
W chwili obecnej "Okręt" Lothara Günthera Buchheima, a potem... Albo "Kantyk dla Leibowitza" Waltera M. Millera albo "Polska Piastów" Pawła Jasienicy.
Aby pisać historię, trzeba być więcej niż człowiekiem, ponieważ autor trzymający pióro wielkiego sędziego powinien być wolny od wszelkich uprzedzeń, interesów lub próżności.

177
Właśnie powinnam czytać sobie pierwszy tom "Chłopów". :D
`Zgaś moje oczy, ja Cię widzieć mogę. Uszy zatrzaśnij, ja Ciebie usłyszę.

I ja do Ciebie bez nóg znajdę drogę. I bez ust krzyk mój cisnę w Twoją ciszę.

181
Po długim okresie "polowania" na dobrą literaturę oraz wypożyczania i kupowania książek w ciemno postanowiłam uprościć sobie życie i zaopatrzyłam się w "1001 książek, które musisz przeczytać". Recenzje w książce jakoś do mnie nie przemawiają, ale te z wymienionych pozycji ( lektur), które przeczytałam, były dobrze napisane - o ile ktoś lubi klasyków.
https://pisarzdowynajecia.com

Wróć do „Czytelnia”