Latest post of the previous page:
Po długim okresie "polowania" na dobrą literaturę oraz wypożyczania i kupowania książek w ciemno postanowiłam uprościć sobie życie i zaopatrzyłam się w "1001 książek, które musisz przeczytać". Recenzje w książce jakoś do mnie nie przemawiają, ale te z wymienionych pozycji ( lektur), które przeczytałam, były dobrze napisane - o ile ktoś lubi klasyków.182
A ja czytam dosyć starą książkę. Wydanie z 1976 roku. Edgar Allan Poe "Opowieści niesamowite", przekład Bolesław Leśmian i Stanisław Wyrzykowski.
Ktoś coś słyszał o książce i autorze?
Ktoś coś słyszał o książce i autorze?
183
O E. A. Poe słyszeli chyba wszyscy? Świetny, klimatyczny pisarz. Czytałam Opowieści..., niestety fragmentarycznie, ale niesamowicie mi się podobały (stąd, że były niesamowite). Przekład Leśmiana jest bardzo fajny (jak i sam Leśmian). Jeśli masz wątpliwości, nie wahaj się - czytaj!
Miłości jestem posłuszna i szczęściu się nie opieram!
I czuję twoją pieszczotę i coraz bardziej zanikam,
I czuję twe pocałunki i coraz bardziej umieram.
Rok nieistnienia B. Leśmian
185
Carlos Ruiz Zafon Gra Anioła. Pochłaniam ją w niesamowitym tempie. Czytałam, że Cień wiatru jest dużo lepszy od Gry... i już nie mogę się doczekać, kiedy wpadnie w moje ręce.
Miłości jestem posłuszna i szczęściu się nie opieram!
186
Ojciec Chrzestny Mario Puzo - to powinien przeczytać każdy, przedstawiać nie trzeba 
Bez skrupułów Tom Clancy - dzieło to czytam mi się lepiej niż "Polowanie na Czerwony Październik". Jeżeli lubi ktoś komiksy z Punisherem, to na pewno poczuje się jak w domciu czytając tą książkę.

Bez skrupułów Tom Clancy - dzieło to czytam mi się lepiej niż "Polowanie na Czerwony Październik". Jeżeli lubi ktoś komiksy z Punisherem, to na pewno poczuje się jak w domciu czytając tą książkę.
187
Po raz drugi - Zwał, Sławomir Shuty
Po raz drugi - Diler, Cameron White
Po raz drugi - Nagi lunch, William S. Burroughs
Po raz drugi - Diler, Cameron White
Po raz drugi - Nagi lunch, William S. Burroughs
Tych wszystkich którzy upajają się zgiełkiem mass mediów, kretyńskim uśmiechem reklamy, zaniedbaniem przyrody, brakiem dyskrecji wyniesionym do rzędu cnót, należy nazwac kolaborantami nowoczesności.
188
Hołd dla Katalonii i inne teksty o hiszpańskiej wojnie domowej - George Orwell. Wreszcie doczekałem się polskiego wydania. Wydanie niezbyt dobre, dużo pomyłek, widać oszczędzali na korekcie, oprócz tego mały druk, małe przerwy między liniami, dziwna czcionka. Ale warto. Relacja z pierwszej ręki autora "1984", który osobiście brał udział w wojnie, aż wreszcie musiał uciekać przed więzieniem (stalinowcy wykańczali wszystkich posądzanych o trockizm).
189
To niepotrzebnie tyle czekałeś, bo było już dość dawno polskie wydanie "Hołdu..." 
Interesująca relacja, czyta się jak powieść.

- Nie skazują małych dziewczynek na krzesło elektryczne, prawda?
- Jak to nie? Mają tam takie małe niebieskie krzesełka dla małych chłopców... i takie małe różowe dla dziewczynek.
190
Biorąc pod uwagę jego opinie o aspekcie technicznym, uważam, że marcinsen czytał właśnie to wydanie "co to od dawna". Też je czytałem i miałem identyczne odczucia.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.
191
Wiem, że "Hołd" byl wcześniej. W obecnym wydaniu tworzy on tylko jakąś 1/3 książki. Reszta to listy, dokumenty, recenzje i inne artykuły Orwella.VV pisze:To niepotrzebnie tyle czekałeś, bo było już dość dawno polskie wydanie "Hołdu..."
Jeśli interesujesz się tematem i czytasz po angielsku to polecam As I Walked Out One midsummer Morning i A Moment of War Lauriego Lee. Jako młody chłopak również brał udział w wojnie domowej, w Brygadach Międzynarodowych.
[ Dodano: Pią 25 Wrz, 2009 ]
Czytam to wydanie. teraz zauważyłem, że ma już 3 lata:)) No cóż, lepiej później niż wcale.
193
"Voss" P. White'a. Podoba mi sie, ale trafiaja sie zdania, przy ktorych zastanawiam sie, co autor mial na mysli.
194
Hrabia Monte Christo (w wydaniu 3-częściowym część 2:))
Strona autorska: http://zalecka-wojtaszek.pl
Wsparcie dla pisarzy: http://www.gabinet-holistic.com/
Pracuję z pisarzami, którzy mają poczucie, że nie do końca wykorzystują swój czas i potencjał i nie realizują się tak, jak by chcieli. Pomagam im przezwyciężać przeszkody związane z procesem twórczym i śmiało dzielić się sobą ze światem.
Wsparcie dla pisarzy: http://www.gabinet-holistic.com/
Pracuję z pisarzami, którzy mają poczucie, że nie do końca wykorzystują swój czas i potencjał i nie realizują się tak, jak by chcieli. Pomagam im przezwyciężać przeszkody związane z procesem twórczym i śmiało dzielić się sobą ze światem.
196
Michel Houelebecq "H.Pl. Lovercraft - przeciw światu, przeciw życiu."
Esej o Lovecrafcie i jego twórczości. Wstęp Stefka Kinga. Zapowiada się ciekawie
Esej o Lovecrafcie i jego twórczości. Wstęp Stefka Kinga. Zapowiada się ciekawie