Aelred z Rievaulx (1110-1167) był opatem klasztoru cystersów w podanej miejscowości.
Magdalena, moja wieloletnia znajoma, od czasów studiów interesuje się tradycją monastyczną, w szczególności życiem i działalnością Aelreda (tego tematu dotyczył jej doktorat z filozofii); jest także autorką obrazu, który namalowała na okładkę mojej powieści.
Napiszę o rzeczy właściwie banalnej, która jednak mnie intryguje.
Poniżej są dwa cytaty, które mogą zainteresować notorycznych "narzekaczy":).
"Cela, zmieniona w dom nierządu, ma odpowiednio powiększone wejście, żeby pustelnica mogła wyjść lub aby cudzołożnik mógł do niej przybyć. Liczne świadectwa dowodzą, że w naszych czasach tego rodzaju zatrważające przypadki są często spotykane, zarówno pośród mężczyzn, jak i pośród kobiet [...] Inne nie przejmując się, że w dzisiejszych czasach taka wada dotyka prawie wszystkich, gromadzą bogactwa [...]". (s. 35).
Niezależnie od epoki (nawet tak przenikniętej religijnością jak średniowiecze), autorzy ubolewają, że lepiej już było. To naiwne i iluzoryczne przekonanie snuje się jak mgła nad dziejami ludzkości. Bardziej niebezpieczni są jednak ci, którzy twierdzą, że zdecydowanie lepiej będzie w przyszłości - jeśli zrealizuje się ich pomysły.
Sam Aelred, gdy czuł przypływ pożądania, karcił swoje ciało polewając je zimną wodą ze źródełka, które znajdowało się w jego celi

I na koniec, zamiast dowcipu: "Szczęśliwa pustelnica, która nie dopuściła Marcina, która nigdy nie chciała widzieć mężczyzny, czy z nim rozmawiać" (s. 43)

[ Dodano: Pon 20 Sty, 2014 ]
Dziś dostałem najnowszy, XXVII tom tej serii, również w tłumaczeniu i opracowaniu Magdaleny Czubak-Scholle, zawierający dwa teksty Wilhelma z Saint Thierry (ok. 1085-1148): O kontemplacji Boga (De contemplando Deo) oraz Zwierciadło wiary (Speculum fidei). Wydawnictwo Marek Derewiecki, znane z publikacji prac wybitnych filozofów. W serii "Ad Fontes" są wydawane klasyczne prace z zakresu filozofii i teologii chrześcijańskiej.