Interesują mnie wszelakie informacyjne treści o demonach i sprawach z nimi związanych. Chciałbym przeczytać jakąś książkę, która nie będzie zbyt rozwlekle traktowała tematu, chciałbym mieć po prostu ogólny obraz tej dziedziny.
Czekam na propozycje. Z góry dzięki.
4
Lovecraft to raczej ślepy zaułek. Jego interesował horror nadnaturalny w skali kosmicznej, nie demony per se. Lovecraft stworzył własną mitologię od zera. Jest autorem terminu "Necronomicon", co powinno dość dużo powiedzieć o jego wkładzie w literaturę horror & sf, ale nie jest źródłem wiedzy ani o okultyzmie, ani o demonologii.
6
Przeczytałam tego trochę, ale zabij mnie, nie przypomnę sobie tytułów (właściwie to posłużyłam się wiedzą siedzącej w temacie "starszyzny", ale książki dały jakieś podstawy). Teraz raczej przerabiam szczegółowo demonologię słowiańską, a tobie chodzi raczej o ogólnoświatową problematykę. Nie, żebym miała jakieś zboczenie, po prostu przydaje się to w pisaniu i łapaniu nowych pomysłów. Zresztą, sprawdzę, co ja tam przeglądałam, może coś jednak się przypomni. Możesz zapolować na artykuły o hierarchii demonów i ich opisie. Gdzieś tam trafiłam na "Encyklopedię czarów i demonologii"(ale więcej jest tam o procesach czarownic i o czarnoksiężnikach). Zerknęłam na "Klucze" Salomona. Reszta to strzępki informacji, poskładane w całość. I radzę uważać, żeby nie wejść w jakieś bagno.
9
Gdzieś w czeluściach mojego komputera posiadam wspomnianą już "Czarną magię w XX wieku" oraz "Okultyzm" E. Klempa.
Jeśli chcesz, podeślij mi PW swojego mejla, a ja służę ebookami
PS. Mam nawet coś takiego jak "Tao Kubusia Puchatka", jakby kogoś interesowało
Jeśli chcesz, podeślij mi PW swojego mejla, a ja służę ebookami

PS. Mam nawet coś takiego jak "Tao Kubusia Puchatka", jakby kogoś interesowało

The fact that no one understands you doesn't make you an artist.
11
Cała dziedzina demonologii jest niezwykle fascynująca, przerażająca i ciekawa. Począwszy od pogańskich wierzeń, skończywszy na współczesnych przypadkach opętania. Wszystko jest okej, dopóty, dopóki człowiek nie sięgnie po księgi okultyzmu. Jakże zgubne i nieodwracalne słady na psychice i duszy człowieka wywołuje tzw. czarna magia (czarna, biała - wszystko się kończy i zaczyna w sferze okultyzmu). Dalej następują kontakty z "duchami" - czyli seansy spirytystyczne, różdżkarstwo, bioenergoterapia i... wtedy człowiek zdaje sobie sprawę z czynów, których dokonał. Wtedy również, następują konsekwencje oklutyzmu. Człowiek, przez tyle czasu nawiązujący kontakty z demonami, otwiera przed nimi swą duszę, prowadząc do jej zatracenia. Są (mam nadzieję, że byli) i tacy, którzy zaprzedawali swoje dusze w zamian za poznanie tajemnych mocy. Opętanie, rzecz najstraszliwsza, jakiej doświadczyć może człowiek jest najgorszą kosekwencją zgubnego działania okultyzmu u człowieka.
wyje za mną ciemny, wielki czas
12
Może to trochę głupia pozycja (bo głównym zadaniem książki jest opisywanie rodowodu demonów i stworów ze świata Harrego Pottera), jednak książka sama w sobie zawiera dużo ciekawych, historycznych wzmianek, np.: o czarnej magii, amuletach, polowaniach na czarownice, klątwach, urokach itp. itd. Dotyczy wiedzy ogólnej. Tytuł: Księga wiedzy czarodziejskiej; autorzy: Allan Zola Kronzek i Elizabeth Kronzek.
"Jeżeli chcesz rozśmieszyć Boga, opowiedz mu o swoich planach na przyszłość"
Woody Allen
Woody Allen
15
tiaaaa. brzmi jak ulotka rodem od dominikanów :]Ollars pisze:Cała dziedzina demonologii jest niezwykle fascynująca, przerażająca i ciekawa. Począwszy od pogańskich wierzeń, skończywszy na współczesnych przypadkach opętania. Wszystko jest okej, dopóty, dopóki człowiek nie sięgnie po księgi okultyzmu. Jakże zgubne i nieodwracalne słady na psychice i duszy człowieka wywołuje tzw. czarna magia (czarna, biała - wszystko się kończy i zaczyna w sferze okultyzmu). Dalej następują kontakty z "duchami" - czyli seansy spirytystyczne, różdżkarstwo, bioenergoterapia i... wtedy człowiek zdaje sobie sprawę z czynów, których dokonał. Wtedy również, następują konsekwencje oklutyzmu. Człowiek, przez tyle czasu nawiązujący kontakty z demonami, otwiera przed nimi swą duszę, prowadząc do jej zatracenia. Są (mam nadzieję, że byli) i tacy, którzy zaprzedawali swoje dusze w zamian za poznanie tajemnych mocy. Opętanie, rzecz najstraszliwsza, jakiej doświadczyć może człowiek jest najgorszą kosekwencją zgubnego działania okultyzmu u człowieka.
wspomniana wczesniej Goecja jest przetłumaczona w wersji Crowleya.
zapraszam tez na strone wydawnictwa www.okultura.pl