2
"Czarna magia w XX wieku" - Jose Luis Barcelo, wbrew tytułowi, sporo także o historii magii.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

3
Ogólny obraz... Demony...

Polecam wszytko co na pisął Lovecraft. Wprawdzie nie są to utwory naukowe lecz informacji o demonach i istotach zza światów znajdziesz sporo.

No i nie jest rozwlekle i naukowo :P
"Tworzenie od niweczenia.

Kres od początku,

Któż odróżni z całą pewnością?"

4
Lovecraft to raczej ślepy zaułek. Jego interesował horror nadnaturalny w skali kosmicznej, nie demony per se. Lovecraft stworzył własną mitologię od zera. Jest autorem terminu "Necronomicon", co powinno dość dużo powiedzieć o jego wkładzie w literaturę horror & sf, ale nie jest źródłem wiedzy ani o okultyzmie, ani o demonologii.
Pozdrawiam
Nine

Dziewięć Języków - blog fantastyczny
Portfolio online

5
W zasadzie muszę ci przyznać rację. Tak mi się jakoś skojarzył, trochę było u niego przyzywania istot spoza światów i żywych zmarłych przodków. Ale rzeczywiście to wszytko było jego.

Mój błąd.
"Tworzenie od niweczenia.

Kres od początku,

Któż odróżni z całą pewnością?"

6
Przeczytałam tego trochę, ale zabij mnie, nie przypomnę sobie tytułów (właściwie to posłużyłam się wiedzą siedzącej w temacie "starszyzny", ale książki dały jakieś podstawy). Teraz raczej przerabiam szczegółowo demonologię słowiańską, a tobie chodzi raczej o ogólnoświatową problematykę. Nie, żebym miała jakieś zboczenie, po prostu przydaje się to w pisaniu i łapaniu nowych pomysłów. Zresztą, sprawdzę, co ja tam przeglądałam, może coś jednak się przypomni. Możesz zapolować na artykuły o hierarchii demonów i ich opisie. Gdzieś tam trafiłam na "Encyklopedię czarów i demonologii"(ale więcej jest tam o procesach czarownic i o czarnoksiężnikach). Zerknęłam na "Klucze" Salomona. Reszta to strzępki informacji, poskładane w całość. I radzę uważać, żeby nie wejść w jakieś bagno.

7
Spoko, prawdziwych grimmoirów i tak nikt Ci nie da do czytania :)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

8
Tytuły o demonologii słowiańskiej również by mi się przydały. W Sieci jest trochę informacji, ale raczej zdawkowych dlatego interesują mnie książki.

9
Gdzieś w czeluściach mojego komputera posiadam wspomnianą już "Czarną magię w XX wieku" oraz "Okultyzm" E. Klempa.

Jeśli chcesz, podeślij mi PW swojego mejla, a ja służę ebookami ;)

PS. Mam nawet coś takiego jak "Tao Kubusia Puchatka", jakby kogoś interesowało 8)
The fact that no one understands you doesn't make you an artist.

10
Niahniah! Piszę na ten temat pracę roczną (znaczy na temat śladów demonologi słowiańskiej w literaturze średniowiecznej) i mogę polecić "Polską demonologię ludową" Leonarda J. Pełki. Praca rzetelna i ciekawa. Jeśli wpadnie mi w ręce jeszcze coś ciekawego, dam znać.
Make milk not war!

11
Cała dziedzina demonologii jest niezwykle fascynująca, przerażająca i ciekawa. Począwszy od pogańskich wierzeń, skończywszy na współczesnych przypadkach opętania. Wszystko jest okej, dopóty, dopóki człowiek nie sięgnie po księgi okultyzmu. Jakże zgubne i nieodwracalne słady na psychice i duszy człowieka wywołuje tzw. czarna magia (czarna, biała - wszystko się kończy i zaczyna w sferze okultyzmu). Dalej następują kontakty z "duchami" - czyli seansy spirytystyczne, różdżkarstwo, bioenergoterapia i... wtedy człowiek zdaje sobie sprawę z czynów, których dokonał. Wtedy również, następują konsekwencje oklutyzmu. Człowiek, przez tyle czasu nawiązujący kontakty z demonami, otwiera przed nimi swą duszę, prowadząc do jej zatracenia. Są (mam nadzieję, że byli) i tacy, którzy zaprzedawali swoje dusze w zamian za poznanie tajemnych mocy. Opętanie, rzecz najstraszliwsza, jakiej doświadczyć może człowiek jest najgorszą kosekwencją zgubnego działania okultyzmu u człowieka.
wyje za mną ciemny, wielki czas

12
Może to trochę głupia pozycja (bo głównym zadaniem książki jest opisywanie rodowodu demonów i stworów ze świata Harrego Pottera), jednak książka sama w sobie zawiera dużo ciekawych, historycznych wzmianek, np.: o czarnej magii, amuletach, polowaniach na czarownice, klątwach, urokach itp. itd. Dotyczy wiedzy ogólnej. Tytuł: Księga wiedzy czarodziejskiej; autorzy: Allan Zola Kronzek i Elizabeth Kronzek.
"Jeżeli chcesz rozśmieszyć Boga, opowiedz mu o swoich planach na przyszłość"

Woody Allen

13
Poszperaj na zagranicznych stronach a byc moze natkniesz sie na jakies tlumaczenia/urywki "Goecji". To chyba sztandarowa pozycja. Ponadto dziela Aleistera Crowley'a moglyby byc przydatne.

14
Książki o okultyzmie.... tak mam coś takiego, tyle, że nigdy tego nie wydałam...

Spisywanie własnych praktyk, wydaje mi się, że to lepsze od książek, które można wszędzie kupić. Ta jest przynajmniej prawdziwa i sprawdzona.

15
Ollars pisze:Cała dziedzina demonologii jest niezwykle fascynująca, przerażająca i ciekawa. Począwszy od pogańskich wierzeń, skończywszy na współczesnych przypadkach opętania. Wszystko jest okej, dopóty, dopóki człowiek nie sięgnie po księgi okultyzmu. Jakże zgubne i nieodwracalne słady na psychice i duszy człowieka wywołuje tzw. czarna magia (czarna, biała - wszystko się kończy i zaczyna w sferze okultyzmu). Dalej następują kontakty z "duchami" - czyli seansy spirytystyczne, różdżkarstwo, bioenergoterapia i... wtedy człowiek zdaje sobie sprawę z czynów, których dokonał. Wtedy również, następują konsekwencje oklutyzmu. Człowiek, przez tyle czasu nawiązujący kontakty z demonami, otwiera przed nimi swą duszę, prowadząc do jej zatracenia. Są (mam nadzieję, że byli) i tacy, którzy zaprzedawali swoje dusze w zamian za poznanie tajemnych mocy. Opętanie, rzecz najstraszliwsza, jakiej doświadczyć może człowiek jest najgorszą kosekwencją zgubnego działania okultyzmu u człowieka.
tiaaaa. brzmi jak ulotka rodem od dominikanów :]

wspomniana wczesniej Goecja jest przetłumaczona w wersji Crowleya.
zapraszam tez na strone wydawnictwa www.okultura.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Czytelnia”