Pytanie

1
Nie bardzo wiedziałem gdzie się z tym pytaniem zgłosić... Jako, że wyczytałem kwestię w jednym z regulaminów, więc spróbuję tutaj. W regulaminie dotyczącym zweryfikowanych tekstów wyczytałem, że żadne wydawnictwo nie opublikuje tekstu, który w całości lub w częściach był opublikowany na jakimś forum internetowym. Czy to jest reguła? A, jeżeli tak, to dlaczego? Czy chodzi tu o prawa autorskie, czy o cos innego?
"Karły mi nie imponują. Widziałem większych..." J. Tuwim

2
to nie jest odpowiednie miejsce na zadawanie pytań - przenoszę więc ten temat.

Co do twojego pytania, udostępnienie tekstu w necie jest równoznaczne z publikacją, a wydawnictwo nie opublikuje tekstu, który został już opublikowany - nie opłaca mu się to - chyba, że będzie to jedno opublikowanie opowiadanie w zbiorze wielu opowiadań.
"Rada dla pisarzy: w pewnej chwili trzeba przestać pisać. Nawet przed zaczęciem".

"Dwie siły potężnieją w świecie intelektu: precyzja i bełkot. Zadanie: nie należy dopuścić do narodzin hybrydy - precyzyjnego bełkotu".

- Nieśmiertelny S.J. Lec

3
powiem brutalnie: wydawnictwo to przedsięwzięci nastawione na zysk - więc raczej nie będzie zainteresowane tekstem ktory jest jednocześnie do ściagnięcia za darmo z netu.

4
Wszystko jasne. Jeśli pozwolicie, jeszcze tylko jedno pytanko: Czy opowiadanie z netu, które się znalazło w wydanej antologii to reguła, czy raczej wyjątek?
"Karły mi nie imponują. Widziałem większych..." J. Tuwim

5
Zdarza się. Ja wysłałem opowiadanie na konkursowy maraton (jedno z wielu), opowiadanie wisi na stronach pewnego serwisu, jednak pewne wydawnictwo samo się do mnie zgłosiło, że chcą to włączyć do antologii. Tak wiec na jednym opowiadaniu "zarobiłem" dwa razy (konkurs wygrałem :p )
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wydawnictwa”