31

Latest post of the previous page:

Bo i nie biorę, chcę tylko zaznaczyć, że różnie jest z tymi "redaktorami". Jedni będą zachwyceni, inni zniesmaczeni i jeśli nie trafisz na tych pierwszych, to już po tzw. "pierwszej negatywnej recenzji" tekst może być odrzucony.
Miałem taką sytuację, choć zgoła odmienną - dwie pierwsze recenzje były nad wyraz pochlebne i toczyły się już rozmowy o podpisaniu umowy i warunkach, ale główny szef wrócił z urlopu i zapragnął osobiście zapoznać się z tekstem. Efekt był taki, że odstąpił od umowy, bo nie chciałem zgodzić na zbyt duże zmiany w tekście ( dokładnie chodziło o obraz wyższych oficerów i kapelanów). Książkę wydałem, była nominowana do Angelusa, teraz prowadzę rozmowy na temat sprzedaży praw do wydawnictw zagranicznych (choć długo to trwa - jak dla mnie za długo). :mrgreen: :lol: :wink:
Wracając do sedna sprawy: ocena może nie, ale informacja, że Wydawca nie jest zainteresowany TAK.
Władysław "Naturszczyk" Zdanowicz

32
Ignite pisze: Cała powyższa dyskusja w zasadzie stanowi piękną odpowiedź na temat topiku ;) Krótkie uzasadnienie negatywnej odpowiedzi, bez wdawania się w szczegóły, w wielu przypadkach wywołuje duże niezadowolenie autorów i resentymenty wobec odrzucających, które później znajdują ujście np. w postaci uzewnętrznianej na forach niechęci do danego wydawnictwa czy redakcji :)
Ignite, to nie jest znów argumentacja, żeby wydawnictwa wierzyły, że są ok, nie odpisując chociażby automatyczną odpowiedzią: "Nie przyjmujemy". Pana XY z Esencji i tak cenię wyżej niż redaktorów, którzy nigdy nie odpowiedzieli.

Mam też nadzieję, że nie sądzisz iż ci odrzuceni autorzy, to tacy co jak usłyszą "tekst jest be" to wybuchają płaczem i strzelają fochy na forum :D. Chodziło mi o subtelną różnicą między krytyką, które pewnie zaboli, ale zmusi do wzmożonej pracy, a taką która wskazuje że czas znaleźć sobie inne hobby. (Oczywiście mam na myśli autorów, którzy spełniają pewne minimum a ich teksty to nie kompletny bełkot). Tyle. Może zostawmy już Esencję w spokoju.

Naturszczyk, życzę sukcesów zagranicznych :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wydawnictwa”