Nowy szef Działu Literatury Polskiej w "NF"

1
Aż się dziwię, że tutaj tak cicho o tym.

Tu macie linka.
Po 30 latach, MACIEJ PAROWSKI żegna się z działem polskim. Na stanowisko nowego kierownika Działu Literatury Polskiej został desygnowany MICHAŁ CETNAROWSKI.
Co o tym sądzicie? Jakich zmian możemy się spodziewać? Jakie będą nowe teksty w NF? Jak wpłynie to na selekcje tekstów?

Spekulacje czas zacząć!
I pity the fool who goes out tryin' to take over da world, then runs home cryin' to his momma!
B.A. = Bad Attitude

3
Nie wiem, czy awangardy fantastyki, ale pewnie będzie oczekiwał tekstów bardziej literackich.

Trudno powiedzieć, na ile się zmieni. F&SF było świetne, więc nie miałbym nic przeciwko, gdyby NF poszło w tym kierunku. Co prawda trudniej mi się będzie dostać, ale lepiej się będzie czytać. ;)
Leniwiec Literacki
Hikikomori

5
No i to już ostatni dzwonek, by kiedyś z dumą mówić, że debiutowało się u Parowskiego.
Cobyśmy tyle pisali, co o pisaniu piszemy.

7
No tak, ale debiut w NF za Parowskiego to podium wśród pierwszych lig, i od lutego już nie będzie tego najlepszego z najlepszych możliwych.
Cobyśmy tyle pisali, co o pisaniu piszemy.

9
W CZF nie dają tekstów literackich, tylko felietony, wywiady itp.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

11
Sprawdziłem archiwalne numery: rzeczywiście bywa że dają prozę czy nawet wiersze. Choć rzadko.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

12
Odświeżam wątek, by jako pierwszy podzielić się wrażeniami z kontaktu z działem literatury polskiej NF pod nowym kierownictwem. Wrażenia są jak najbardziej pozytywne - MC potwierdził otrzymanie tekstu i odpowiadał na maile w ciągu 24 godzin. Decyzję o akceptacji opowiadania dostałem po 15 dniach - w porównaniu do paru wcześniejszych doświadczeń z dwoma papierowymi periodykami to przysłowiowe "Niebo a ziemia" :)
pozdrawiam - Bartek
Dzikopis znaleziony w sieci...

13
dziko pisze:Wrażenia są jak najbardziej pozytywne - MC potwierdził otrzymanie tekstu i odpowiadał na maile w ciągu 24 godzin. Decyzję o akceptacji opowiadania dostałem po 15 dniach
Wow. To budzi we mnie nadzieję. Chyba muszę coś wysłać. Sprawdzę, czy jeżeli są na "nie", to też dadzą znać ;)
Do tej pory skrzynka NF była czarną dziurą ^^
jestem zabawna i mam pieski

14
Sprawdzę, czy jeżeli są na "nie", to też dadzą znać ;)
Ja już sprawdziłam. ;) Dali znać (MC). Najpierw dostałam potwierdzenie otrzymania, a około miesiąca potem odpowiedź odmowną. Z krótkim uzasadnieniem. Fajnie, że komuś chce się odpisywać. Warto próbować. Ja chwilowo nie mam już siły, bo zwątpiłam w to, że kiedyś popełnię coś, co nada się do druku. Czuję się jakbym nigdy nie miała przekroczyć poziomu, do którego doszłam. Być może za jakiś czas mi przejdzie i jeszcze kiedyś spróbuję.
Parowski mi tylko raz odpisał, na kilka wysłanych tekstów, a była to odpowiedź bardzo szybka, bo już po trzech dniach jakoś (właściwie, to nie wiem czy powinnam się cieszyć czy płakać ;)). I też było krótkie uzasadnienie, dlaczego opowiadania nie weźmie.

15
anbe pisze: Najpierw dostałam potwierdzenie otrzymania, a około miesiąca potem odpowiedź odmowną. Z krótkim uzasadnieniem. Fajnie, że komuś chce się odpisywać.
Ależ ja nie podważam że pan MC jest wyjątkowo uprzejmy i rzetelny i nawet uzasadnia swoje decyzje, tylko guścik ma taki a nie inny:)
Czarna Gwardia
Potęga słowa - II tekst
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wydawnictwa”