2
Wygląd zachęcająco, ale
Książki, które wydajemy mają być dostępne cenowo dla każdego. Dlatego też ich cena na półce powinna wynosić 12,90 zł. Taką też drukujemy na okładce. Wiadomym jest, że przy początkowych nakładach każdej pozycji w ilości jednego tysiąca egzemplarzy nie jesteśmy w stanie finansować wszystkich przysyłanych do nas prac.
Hm... Niektórym może to przeszkadzać.

NaszeDebiuty.pl

4
Witam,
NaszeDebiuty.pl do dzisiaj otrzymało ponad 60 rękopisów. Do wydania zakwalifikowaliśmy 8 prac, cztery umowy z autorami są już podpisane. Mamy 2-tygodniowe opóźnienie z debiutem na półkach ale lada moment będziecie mogli Państwo w Empiku zapoznać się z debiutantami.

Tantiemy. Owszem nie płacimy tantiem debiutantom. Głównie dlatego że chcemy utrzymać jak najniższą cenę książki na półce. Dotyczy to oczywiście pierwszej książki. Celem naszym nie jest zdobycie grupy dobrych pisarzy i zmiana w wydawnictwo. Jeżeli dzięki działaniom naszym i Empik-u autor pojawi się na rynku to komercyjne wydawnictwo chętnie zapłaci mu tantiemy a za przekazanie/zdobycie nowego rokującego autora wydawnictwo komercyjne zapłaci Fundacji aby miała środki na działalność i wydawanie nowych pozycji. Wydaje mi się że jest to OK i akceptowalne.

Re: NaszeDebiuty.pl

6
naszedebiuty pisze:Witam,
NaszeDebiuty.pl do dzisiaj otrzymało ponad 60 rękopisów. Do wydania zakwalifikowaliśmy 8 prac, cztery umowy z autorami są już podpisane. Mamy 2-tygodniowe opóźnienie z debiutem na półkach ale lada moment będziecie mogli Państwo w Empiku zapoznać się z debiutantami.
Wysłałam jakiś czas temu dwa teksty, ale zastanawia mnie, czy znalazły się wśród tych ośmiu wybranych prac... Jednak po głębszym zastanowieniu się i przeczytaniu różnych dyskusji na temat ND, mam spore wątpliwości. Więc jeśli chodzi o podpisanie tej umowy, to ja z niego rezygnuję.

7
Widziałem dziś w Empiku jedną ich książkę. Wygląda średnio - nic szczególnie wybitnego, ale też nie ma tragedii.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

8
Sir Wolf pisze:Widziałem dziś w Empiku jedną ich książkę.
<przełyka głośno ślinę i zaczyna się trząść> A jaki owa książka ma tytuł, jeśli można spytać?
Każdego ranka, każdej nocy
Dla męki ktoś na świat przychodzi.
Jedni się rodzą dla radości,
Inni dla nocy i ciemności.

Wieczność kocha dzieła czasu.

– William Blake

9
Szczuro... łap? ...łowca? Coś takiego.

[ Dodano: Czw 15 Kwi, 2010 ]
Przecież nie wydaliby twojej, nie powiadamiając cię o tym.

[ Dodano: Czw 15 Kwi, 2010 ]
http://www.empik.com/szukaj?distributor ... rset=UTF-8
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

10
Och, to dobrze, już się wystraszyłam :) A ten Szczurołap czy jakoś tak... chyba wiem, o którą książkę chodzi, ale nie wiedziałam, że to wydano dzięki ND ^.^

– William Blake

11
A może któraś z pozostałych (link wyżej) jest twoja? ]:->

12
Nie, na szczęście nie. Powieści, które tam wysłałam, dotyczą zupełnie innej tematyki (wiadomo - wampiry, wilkołaki, anioły, demony itp.).

– William Blake

13
Taaa... Bądźmy szczerzy, jeszcze bardzo długa droga przed tobą.

Zastanawia mnie jedno: czy autorzy, którzy wydali swoje książki w tym wydawnictwie, wysyłali wcześniej te teksty innym oficynom. Chyba sobie kupię tego "Szczuro-coś-tam", pragnę się przekonać, jaki jest poziom prozy w ND.pl.

14
Preferujemy pliki o pojemności do 2 MB.
Aż z ciekawości ściągnąłem pierwszy lepszy plik tekstowy .rtf o takiej wadze i sprawdziłem ile zawiera znaków. 750 tysięcy.

15
naszedebiuty pisze:Tantiemy. Owszem nie płacimy tantiem debiutantom.
Cholera, zakładam wydawnictwo. Pójdę dalej. Autorzy będą mi płacić od sprzedanych egzemplarzy, przecież im więcej sprzedadzą książek, tym więcej dostaną od innych wydawców w przyszłości, więc i tak będą do przodu. To co podać Wam maila? :)

A co z debiutantami książkowymi, którzy już mają publikacje opowiadań w drukowanych magazynach? Debiutant, ale nie do końca, więc wydać go można, ale tantiemy będą płacić? Pogubiłem się. Idę spać...
Dariusz S. Jasiński

Wróć do „Wydawnictwa”