Latest post of the previous page:
Kategoria 1. Pomysł i rozwinięcie/kreatywnośćTekst I: 5
Uzasadnienie:
Pomysł jest, a wstęp (tło) - w pewnym stopniu – przypomina „451 stopni Fahrenheita” Raya Bradbury'ego, choć wydaje się nawet bardzie realistyczny i prawdopodobny. Motyw psa – przerywający zasadniczy tok narracji – bardzo ciekawy; wprowadza nastrój i urozmaicenie. Złoto – jako realna materia i symbol wartości materialnych pełni nieoczekiwaną, kontrastową rolę. Akcja rozwija się konsekwentnie do nieoczekiwanego, ale logicznego finału.
Tekst II: 3
Uzasadnienie:
Dla mnie pomysł wtórny. Było sporo zbliżonych opowieści. I męczy mnie powtarzająca się wielokrotnie kwestia: autor w prawie reporterskim stylu pragnie stworzyć ważenie rzeczywistości, opisać niby prawdziwe i to nader dramatyczne i bolesne wydarzenia – których nie przeżył, których nie był naocznym świadkiem, które zna z opisów n-tej ręki, czyli nie zna wcale. Jeśli się mylę – to bardzo przepraszam i cofam, co napisałem; ale jeśli nie – to IMHO, nie powinien tego opisywać.
Kategoria 2. Realizacja tematu
Uzasadnienie:
Tekst I: 5
To jest dla mnie mało istotne kryterium. Jest takie czy inne nawiązanie – i w porządku (choć w pierwszym jest bardziej wyraziste).
Tekst II: 5
Uzasadnienie:
Jak wyżej.
Kategoria 3. Błędy
Tekst I: 3
Uzasadnienie:
Jest trochę. Przecinki zwłaszcza.
Tekst II: 4
Uzasadnienie:
Kilka się znajdzie.
Kategoria 4. Warsztat
Tekst I: 4
Uzasadnienie:
Mogło być lepiej. Narracja nieco łopatologiczna, nazbyt dosłowna, styl trochę szkolny.
Tekst II: 5
Uzasadnienie:
Nie mam się do czego przyczepić.
Kategoria 5. Subiektywne wrażenia
Tekst I: 5
Uzasadnienie:
Podoba się przekaz i wymowa utworu. Czyta się dobrze i zaciekawia.
Tekst II: 3
Uzasadnienie:
Nie wszystko rozumiem. Trudne w odbiorze. Męczące uczucie (być może mylne) – że nie ma to związku z rzeczywistymi doświadczeniami autora. Oczywiście, to bardzo subiektywne podejście.
Ekstra punkt! dla: tekstu nr 1.
Za: Interesującą lekturę.
Suma.
Tekst I:
Podsumowanie: 23
Tekst II:
Podsumowanie: 20