Temat: Przegrać to zaszczyt
Gatunek: dowolny;
Objętość: drabble
Termin: 19 października 2021 r.
Oceniać można przez tydzień od wstawienia, tak więc w tym przypadku ostateczny termin wystawienia oceny to 26 października. Po tym czasie temat zostanie zamknięty, a punkty podliczone.
Każdy oceniający ma do dyspozycji trzy punkty, które w dowolny sposób może rozdysponować pomiędzy tekstami.
[19 października 2021] Czarna Emma vs Rebel
2Drabble nr 1
Drabble nr 2
Przegrał. Z kretesem.
Złote kolczyki babki, zielony kamień z sygnetu, którego nie było, koronki po ciotce Agacie… Wszystko, co miał.
Karty padały na zielone sukno jedna po drugiej – kolorowe gwoździe do trumny, ciskane bezgłośnie urękawiczoną dłonią kata, któremu na imię było Max. Z literą „x” na końcu, co podkreślał z uporem wariata.
Max odbierał mu kolejne żetony, kolejne marzenia na nowe, bogate życie. Z początku płakał, ale potem, podczas któregoś z ciężkich, pijanych beznadzieją snów, ujrzał prawdę. Doznał oświecenia.
Spakował się, uścisnął Maxa na pożegnanie i wyjechał.
Daleko od kasyna złociły się w słońcu szczyty gór.
Samotność. Ją jedną wygrał.
=============================================Drabble nr 2
Lucyfer - pan piekła i upadły anioł, był wyjątkowo w dobrym humorze. W końcu zabije syna bożego. Oczywiście, nie własnymi rękami. Już zdradził Judasz Iskariota za trzydzieści srebrników. Żydzi nie uznają własnego króla i mesjasza. Wydany na mękę Rzymowi, Jezus Chrystus przeżywa tortury.
Przecież Bóg może wszystko. Nie powinien pozwolić na ziszczenie się marzeń Lucyfera.
Już Joszue zakładają koronę cierniową, każą dźwigać ciężki krzyż. Przybijają doń gwoździe na Golgocie, stawiają na sztorc. Jeszcze trzy dni męki, przebity bok włócznią, Jozue umiera.
- Mój syn, swoją śmiercią, odkupił wszystkie grzechy Ziemi..
- Wszystkie?.
- Wszystkie..
- Przegrać z panem, to zaszczyt, panie Boże. Do następnego razu.
=============================================[19 października 2021] Czarna Emma vs Rebel
3No dobra, nikt się nie kwapi, to ja spróbuję... Na początek tylko zastrzegę, że ja nie za bardzo lubię takie krócizny. Zwyczajnie potrzebuję, żeby tekst się rozwinął - czy to w warstwie fabularnej, czy stylowej - i wybrzmiał. I rzadko, nawet najładniejszy pokaz celnej zwięzłości, mnie przekonuje.
No więc po tym wstępie.
Oba drabble są poprawnie napisane, choć w drugim nie rozumiem skąd się przypałętały te podwójne kropki/kropko-wykrzyknik, a w pierwszym w tych dwóch zdaniach wydarzyło się coś niezgrabnego z podmiotem domyślnym (i tymi "marzeniami na"):
Natomiast tekst drugi moim zdaniem, lepiej trzyma się tematu. Pierwszy ledwo o niego zahacza. To nie "zaszczyt przegrania z Maxem" jest tu sednem sprawy, tylko bardziej "znalezienie czegoś dobrego w przegranej".
Podsumowując wyniki:
Tekst 1: 2 punkty (styl i opowieść)
Tekst 2: 1 punkt (realizacja tematu)
Na koniec jeszcze pogratuluję autorom upilnowania tej magicznej liczby 100 słów. Ja bym za diabła z niczym składnym się nie wpasowała.
No więc po tym wstępie.
Oba drabble są poprawnie napisane, choć w drugim nie rozumiem skąd się przypałętały te podwójne kropki/kropko-wykrzyknik, a w pierwszym w tych dwóch zdaniach wydarzyło się coś niezgrabnego z podmiotem domyślnym (i tymi "marzeniami na"):
Mimo tej niezręczności, stylem wygrywa u mnie pierwszy. Jest bardziej plastyczny, płynniej się czyta. Treściowo też lepiej. Jest jakaś opowieść, jest jakoś spuentowana. Mnie oczywiście brak w niej... no... wstępu i rozwinięcia (bo to drabble), ale wokół tego, co jest, można sobie zbudować jakąś historię. Ta scenka w drugim tekście zupełnie mnie nie chwyciła. Trochę oczywista, trochę bez wyrazu...ithi pisze: (wt 19 paź 2021, 23:17) Max odbierał mu kolejne żetony, kolejne marzenia na nowe, bogate życie. Z początku płakał, ale potem, podczas któregoś z ciężkich, pijanych beznadzieją snów, ujrzał prawdę.
Natomiast tekst drugi moim zdaniem, lepiej trzyma się tematu. Pierwszy ledwo o niego zahacza. To nie "zaszczyt przegrania z Maxem" jest tu sednem sprawy, tylko bardziej "znalezienie czegoś dobrego w przegranej".
Podsumowując wyniki:
Tekst 1: 2 punkty (styl i opowieść)
Tekst 2: 1 punkt (realizacja tematu)
Na koniec jeszcze pogratuluję autorom upilnowania tej magicznej liczby 100 słów. Ja bym za diabła z niczym składnym się nie wpasowała.
Powiadają, że taki nie nazwany świat z morzem zamiast nieba nie może istnieć. Jakże się mylą ci, którzy tak gadają. Niechaj tylko wyobrażą sobie nieskończoność, a reszta będzie prosta.
R. Zelazny "Stwory światła i ciemności"
Strona autorska
Powieść "Odejścia"
Powieść "Taniec gór żywych"
R. Zelazny "Stwory światła i ciemności"
Strona autorska
Powieść "Odejścia"
Powieść "Taniec gór żywych"
4Adrianna co do słowa wyraziła moje myśli i w komentarzu (poza nielubieniem króciaków
), i w punktacji. Dodam tylko domniemanie autorstwa:
Tekst 1: 2 punkty (Emma)
Tekst 2: 1 punkt (Rebel)
,

Tekst 1: 2 punkty (Emma)
Tekst 2: 1 punkt (Rebel)
,
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”
(Zatem, jeśli od znużenia milkniesz, siądź przy mnie, bom i ja biegły w ciszę.)
R. Arnold
(Zatem, jeśli od znużenia milkniesz, siądź przy mnie, bom i ja biegły w ciszę.)
R. Arnold
5Hej 
Tekst 1: 1,5 punktu
Tekst 2: 1,5 punktu
Sympatyczne drable

Tekst 1: 1,5 punktu
Tekst 2: 1,5 punktu
Sympatyczne drable

No one said that would be easy.
6Hm,
tekst pierwszy to w zasadzie same gierki słowami. Dla mnie - w nadmiarze. W dodatku nie widzę tego tematycznego "zaszczytu" w puencie, a jedynie konsekwencję porażki. No i ogólnie, ja nie przepadam za takimi tekstami, gdy treści niewiele, a gry słowne dominują.
Tekst drugi początkiem wzbudził moje nadzieje. No, ale finał rozczarowuje (bardzo) stopniem oczywistości. Mam wrażenie, że gdyby to nie był drabelek, można by wycisnąć więcej niż schemat.
I w sumie punktacja oddaje moje odczucia:
tekst pierwszy: 1 punkt
tekst drugi: 1 punkt
tekst pierwszy to w zasadzie same gierki słowami. Dla mnie - w nadmiarze. W dodatku nie widzę tego tematycznego "zaszczytu" w puencie, a jedynie konsekwencję porażki. No i ogólnie, ja nie przepadam za takimi tekstami, gdy treści niewiele, a gry słowne dominują.
Tekst drugi początkiem wzbudził moje nadzieje. No, ale finał rozczarowuje (bardzo) stopniem oczywistości. Mam wrażenie, że gdyby to nie był drabelek, można by wycisnąć więcej niż schemat.
I w sumie punktacja oddaje moje odczucia:
tekst pierwszy: 1 punkt
tekst drugi: 1 punkt
Mówcie mi Pegasus 
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak
7Hm, hm.
Tekst pierwszy - jak dla mnie to jest tak średnio na temat, bo i owszem, jest przegrana, natomiast absolutnie nie widzę tam zaszczytu. Niestety, jest to głównie zachłyśnięcie się zabawą formą, treści bardzo niewiele.
Tekst drugi - tu lepiej, bo przynajmniej na temat i faktycznie o czymś
Forma za to trochę chropowata, do tego parę błędów rzeczowych.
A punktowo będzie tak:
tekst 1 - 0,5 punktu
tekst 2 - 1,5 punkt
Tekst pierwszy - jak dla mnie to jest tak średnio na temat, bo i owszem, jest przegrana, natomiast absolutnie nie widzę tam zaszczytu. Niestety, jest to głównie zachłyśnięcie się zabawą formą, treści bardzo niewiele.
Tekst drugi - tu lepiej, bo przynajmniej na temat i faktycznie o czymś

A punktowo będzie tak:
tekst 1 - 0,5 punktu
tekst 2 - 1,5 punkt
Dobra architektura nie ma narodowości.
s
s
8Tekst 1.
Czyli tekst 1.- 2 pkt.
tekst 2.- 1 punkt.
to brzmi bardzo mało sensownie, jednak poza tym feralnym określeniem - ta powiastka ma swój urok i czar. Zwłaszcza, gdy porówna się z drugim utworem. Tam słychać utajony chichot diabła, jednak wykonanie pozostawia wiele do życzenia.ithi pisze: (wt 19 paź 2021, 23:17) olorowe gwoździe do trumny, ciskane bezgłośnie urękawiczoną dłonią
Czyli tekst 1.- 2 pkt.
tekst 2.- 1 punkt.
9Tekst 1 - Czarna Emma - punktów 9
Tekst 2 - Rebel - punktów 7
Zwycięża Czarna Emma!
Gratulacje!
Tekst 2 - Rebel - punktów 7
Zwycięża Czarna Emma!
Gratulacje!