Czym jest etyka?

1
No wlasnie - bedzie to pytanie do Was. Nie szukajcie po googlach, chce wypowiedzi Wasze i tylko Wasze, pierwsze skojarzenie, burza mozgow, w miare przemyslane na dodatek (i koniecznie nie regulki). Potrzebne do szkoly (wypowiedzi mlodych ludzi na temat etyki i deontologii medycznej):

Pytanie: Czym jest etyka i deontologia medyczna według Was?

2
Etyka - to zbiór reguł postępowania, właściwy dla pomniejszych grup, jak: grupy zawodowe, klasy szkolne. Należy odróżnić etykę od moralności, która jest jedna dla całej społeczności i jest wypadkową religii, prawa itd. W jednym kraju obowiązuje jedna moralność, a systemów etycznych może być wiele.

A deontologia to jakieś uj wie co. Teoria boga? Ale medyczna? Nie mam pojęcia.

3
Mógłbym napisać czym jest dla mnie Etyka,ale moje pojęcie etyki jest już zbyt mocno skażone filozofią. Wszystko przez zajęcia, które miałem, na których wtłoczono mi do głowy pojęcie etyki subiektywnej,obiektywnej,praktyk społecznych i tym podobnych gadżetów.Więc nie znajdziesz już we mnie młodzieńczych myśli na ten temat.Chciałbym pomóc,ale nie mogę.

A deontologia medyczna?Obiło mi się coś o uszy,to są chyba-cnoty i ideały w życiu zawodowym lekarza,pojęcie sprawiedliwości lekarskiej,odpowiedzialnośc moralna za błędy lekarskie.Nie wiem czy to to,strzelam na oślep(ale czy trafiam jak Lucky Luck?).

Pozdro
Po to upadamy żeby powstać.

Piszesz? Lepiej poszukaj sobie czegoś na skołatane nerwy.

4
Etyka - Ogólne zasady postępowania dla danej grupy społecznej: narodu, subkultury, a nawet cywilizacji, np. Arabskiej (tam w praktyce dozwolone jest zabijanie, kradnięcie i gwałcenie). Moralność natomiast tyczy się jednostki jako takiej, to reguły osobiste, zazwyczaj częściowo pokrywające się z etyką.

To moje zdanie, prawdopodobnie mylne. A deontologia medyczna to pojęcie mi obce.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dziennikarstwo i publicystyka”