...niech gra muzyka... (incipit)

1
Niech gra muzyka

biją dzwony

Niech zniknie smutek

odzejdzie cień

Słońce

słońce nam świeci

Dzień nadszedł piękny

więc przymknij oczy

na zło
"Rada dla pisarzy: w pewnej chwili trzeba przestać pisać. Nawet przed zaczęciem".

"Dwie siły potężnieją w świecie intelektu: precyzja i bełkot. Zadanie: nie należy dopuścić do narodzin hybrydy - precyzyjnego bełkotu".

- Nieśmiertelny S.J. Lec

3
ogólnie rzecz biorąc,

poezja jest o wiele trudniejsza od prozy. plath o tym pisała w pamiętnikach, nie zgadzałam się z tym, do póki nie zaczęłam pisać eh...

metaforyka na poziomie pięciolatka niestety, nic zaskakującego intelektualnie,

chociaż kundera bodajże w nieśmiertelności pisze:

powołaniem poezji nie jest olśniewanie zaskakującą ideą

lecz sprawianie, że chwila staje się niezapomniana

i godna nieuniknionej tęsknoty

Twój wytwór, nie pozostawił we mnie nic, ani niczego nie poruszył

równie dobrze mogłoby go nie być...

pozdrawiam obc

4
orbitowanie bez cukru pisze:poezja jest o wiele trudniejsza od prozy
Takie stawianie sprawy nie ma sensu. Równie dobrze można pytać czy boks jest trudniejszym sportem niż kolarstwo, czy sztuka fryzjerstwa jest trudniejsza od kulinarnej, czy trudniej rzeźbić, czy malować? Osiągnięcie perfekcji jest równie trudne w każdej z dziedzin.

5
obydwie dziedziny są rożne, ale nie oszukujmy się, nie każdy prozaik może być poetą, a porównywanie boksu i kucharstwa wybacz, co innego boks i kick boksing:)podobne a jednak różne.

poezja - proza, spróbuj. wtedy sobie odpowiesz i sam zobaczysz...

wtedy możesz mieć własne i rożne zdanie od mojego, ale radziłabym najpierw spróbować...

6
wtedy możesz mieć własne i rożne zdanie od mojego, ale radziłabym najpierw spróbować...
A skąd pomysł, że wypowiadam się czysto teoretycznie?

Pierwszą rzeczą, którą zrobiłem, gdy zaświtała mi chęć przelewania myśli na papier była profesjonalna weryfikacja.

Teraz mogę mieć własne zdanie?

8
nie każdy prozaik może być poetą
I odwrotnie. Sprawa jest, że użyję ulubionego zwrotu naszego Ukochanego Przywódcy, najzupełniej oczywista.

Dodane po 1 minutach:
żeby być psychoterapeutą, musisz najpierw sam przejść proces psychoterapii...
Przeszedłem.

9
chętnie poczytam Twoje poezje...to oczywiste...poza tym nie rozumiem, czy powyższy utwór tak bardzo Ci się podoba, że podejmujesz dyskusję akurat pod nim?

nie rozumiem również Twoich komentarzy, do wiersza, czy możesz wyjaśnić?

10
Moje komentarze są bełkotem, odpowiedzią na marność utworu, to oczywiste.

Polemizuję jedynie z tezą, iż jedna dziedzina sztuki może być traktowana inaczej niż inna. Fakt, że statystycznie na rynku jest więcej kiczowatej prozy niż kiepskiej poezji, niczego nie zmienia. Tu zapewne się zgodzimy.

Dodane po 11 minutach:

Inna sprawa, że nasza dyskusja dotyczy rzeczy, która ze swej natury jest więc wybitnie uznaniowa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”