Otworzę się przed tobą, jak puszka zupy Campbella.
Otwieraczem, wszczepionym w miejscu serca.
Nie zdziw się jednak, błyszcząca samico,
gdy zamiast pomidorówki, zabrzmi pustka miedziana.
2
Bari,
ale synestezji tego ostatniego wersu to nawet ja nie ogarniam. Bo weź Ty mi powiedz, jak brzmi zupa pomidorowa?
ale synestezji tego ostatniego wersu to nawet ja nie ogarniam. Bo weź Ty mi powiedz, jak brzmi zupa pomidorowa?

Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium
Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka
4
Ale w sumie... możemy udawać, że brzmienie zupy pomidorowej to koan. I już. 

Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
5
z obserwacji i analizy treści wiersza stwierdzam, iż podmiot liryczny występujący w wierszu docenia tradycyjne produkty spożywcze, ale ceni sobie wygodę, więc zakupuje dobrej jakości produkty gotowe. jest także romantykiem, gdyż z czułością otwiera puszkę dla... Co ja piszę?
tl;dr
Kawa moim bogiem.
Kawa moim bogiem.