2
Mam tylko jedno zastrzeżenie: nie rozumiem znaczenia i sensu frazy „z dobrą kuchenką”. Ciekawe zamknięcie tematu z przychodzeniem i chodzeniem w kontekście chomika; kompozycyjnie znakomicie. I dwa źródła różnego smutku (w otwarciu i zakończeniu), a może nawet trzy, bo firanka jako budulec domu...
Smutny wiersz.

3
sto dowodów i nieobecność- istniejemy tylko formalnie i świat tak nas postrzega, ale dla nas jest to tak śmiesznie niewystarczające, że wychodzimy

chomik umie chodzić - a ty nie - on chodzi w kieracie dla niego wyznaczonym i nie dość, że nie buntuje się, to jeszcze przejawiać może jakieś oznaki zadowolenia czy wdzięczności, nas to nie interesuje

nie znalazłaś mieszkania z dobrą kuchenką, więc i nigdzie nie mogłaś zagrzać (na niej) miejsca

owijanie firanką może kojarzyć się z Cobainowskim: możemy wybudować drzewo, możemy posadzić dom

4
Gorgiasz pisze:Mam tylko jedno zastrzeżenie: nie rozumiem znaczenia i sensu frazy „z dobrą kuchenką”.
Ja to przeczytałam jako aluzję do Sylvii Plath.
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

5
Thana pisze:Ja to przeczytałam jako aluzję do Sylvii Plath.
Łał! teraz skojarzyłam! Jesteś, Thana, genialna

a wiersz - dobry. Działa
Ostatnio zmieniony wt 07 kwie 2015, 16:52 przez Natasza, łącznie zmieniany 1 raz.
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

7
No widzisz, a głupi czytelnik przeczyta jak chce i będzie Cię (to znaczy nie Cię, tylko podmiota lirycznego) podejrzewał o skłonności samobójcze.
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.

8
to ciekawy przykład odzwierciedlający podział na literaturę męską/ogólną i literaturę kobiecą. jest i powinien być taki podział. tutaj panie skojarzyły kuchenkę z narzędziem samobójstwa. w życiu bym nie pomyślał w ten sposób ze sobą skończyć ani tak zinterpretować wiersz; to takie babskie z tą kuchenką, ale właśnie popularne wśród kobiet. ja, jako facet skojarzyłem kuchenkę z gotowaniem, ba! od razu wysłałem podmiot liryczny, żeby coś tam na niej grzała (ale ze mnie świnia)

wiem, wiem, autorka mówi, że to ani to ani to (tylko taka wstawka - czyni wiersz banalnym lamentem nastolatki jedynie, jakich miliony, skoro nie ma żadnego znaczenia), ale to rozjechanie interpretacji jest tu bardzo jaskrawe

9
Smoke pisze:to takie babskie z tą kuchenką, ale właśnie popularne wśród kobiet.
To prawda. Nigdy nie słyszałam, żeby mężczyzna wybrał taką śmierć, a kobiety - owszem. Na marginesie: druga żona Teda Hughesa skończyła tak samo jak Sylvia. "Odkręciła gaz, nie zapukał nikt na czas" z "Autobiografii" - też przecież. Ale nie wiem, czy przed Sylvią też tak było, czy to od niej właśnie zaczął się "trend".

11
bo fraza: "dobra kuchenka" nie pozwala na interpretację: "serce domu". owszem, centralnym punktem domu może być kuchnia, telewizor czy też sama kuchenka, ale w wierszu raczej przedstawiasz kruchą sytuację na rynku instalatorstwa agd w mieście niż brak serca domu w kontekście braku kuchenki dobrej - źle, źle, źle
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”