Auschwitz

1
"Auschwitz"

Dojeb do pieca!

masz już ich buty
i złote sprzączki od paska
i skrzynie na włosy

Dojeb do pieca!

tu się już nic nie zmieni
ich brudny mocz
nie skapnie więcej

Dojeb do pieca!

wagony już stoją
bydło rusza jak fala
wypij zupę z ich słonych łez
i zdecyduj kto w lewo
kto w prawo, lepszy,
a potem...

Dojeb do pieca, aryjski panie!

i żyj...
Ostatnio zmieniony pt 22 cze 2012, 01:15 przez Ollars, łącznie zmieniany 1 raz.
wyje za mną ciemny, wielki czas

2
Mocna tematyka i mocne słowa.
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." - Margarita Laux-Antille

3
Auschwitz

Edit - ancepa - poprawione.
Ostatnio zmieniony pt 22 cze 2012, 01:15 przez Natasza, łącznie zmieniany 1 raz.
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

Auschwitz

4
To jest jeden z najsłabszych wierszy jakie spotkałem w internecie.

Autorze, zrobiłeś tsunami grafomanii, ale zapomniałeś się przedstawić w powitalni. Możesz to poprawić, jak i wiersz:)

I jeszcze jedno - jak czytelnik prosi cię o interpretację, to powinno się odpowiedzieć (to pod innym wierszem) chyba że sam nie wiesz o czym piszesz.

Pozdrawiam.

Auschwitz

5
brat_ruina, nieprawda z tym najgorszym

to całkiem dobry wiersz. I się, cholera, zrobił aktualny :(
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

Auschwitz

6
Dla mnie kiepścizna. Kojarzy mi się bardziej z utworem hip-hopowym spod znaku WSRH, niż z poezją.
An artist can't tell you what the hell they're up to. They don't know. They can maybe guess. What they're actually doing when they're producing a piece of art is figuring out what they're up to. And that's when you know they're actually artists. They're moving beyond themselves.
Jordan Peterson

Auschwitz

7
wagony już stoją
bydło rusza jak fala
wypij zupę z ich słonych łez
i zdecyduj kto w lewo
kto w prawo, lepszy,
a potem...

Tylko to, reszta nic nie wnosi, tu jest zaczyn moim zdaniem.
Nie ma rzeczy bar­dziej niewiary­god­nej od rzeczywistości.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”