narkotyki vol 1

1
„czterooki tartuffe”

e e e e e e e

e e e e e e e

re du la pompa

ekstra bomba

szło me jo hapkial

aj sot ju bompa

dżjenka ja dżonka

gymytla ja domba

aj je kładie młyty

dżemytal młote stomba

getio se longął

gesadiosu longin

zi longcieł gutem

aj sob jo songin

jompa loł loł

dłotastyn dzompyn

uła zydy dompan

e ą ą ą pym bym

dąbala dybym ma dompyn

nał laj bomkym

noja male tobombym

piela sambonbym

mandzia baduomba

na łozie ju dążym

re du la pompa

ekstra bomba

szło me jo hapkial

aj sot ju bompa

dżjenka ja dżonka

gymytla ja domba

aj je kładie młyty

wjące pompa

o młobym bronta

bed na syja romdzia

u la tu ju bombonza

ajda pompa holka

przytaja pompa

ałdac habac homke

sejgu segu łaja til

pomba du pompa

wie bat ło so ridzi

na oso bombi

dzil pal bat łi

barudzi domty

tyndy bomba ląmbystm

łymastny san dom

gydyba gydyby

bompadja la tondyk

maj taj gemafalia

som tondyk

pompa tu bomba

a diet mal tondy

denko segma ha

guże stalastajt

nad hondy tu honcy

ziłakja to łocia

hagia nju tonby

berwa mulu wulwu

lomidzyn

pisa ma hoje som popmy

łri kłisna slavaja

ja śpiesza do bomby

3
Chciałbym wiedziec; po jakich dragach włącza się taka gadka?

4
Rochelle pisze:za dużo dadaizmu. Nie uznaję.

Dokładnie wszystko powiedziane. Przyłączam się i czekam na coś ciekawszego oraz lep[szego do odczytania.

Pozdro.

wyznaczniki wiersza

7
Wiersz „czterooki tartuffe” powstał w swoistym systemie i dlatego trzeba go interpretować z punktu widzenia właściwego dla niego systemu.

Adekwatna interpretacja - wedle mnie - jest następująca: metomba putholko m o tumba me tat sudff go initekukelokiki sa pomba tormptrrba tydyduuii ka a ji ku li plomnba hunne rtydd cisadol ba jh dd m komba lonba liswer desss kalomba.

Powyżej napisałem, że autor - zgodnie z definicją wiersza - posłużył się podstawowymi czynnikami prozodycznymi języka poetyckiego, jak akcent, intonacja oraz wers. Użycie tych czynników zaowocowało swoistymi efektami stylistycznymi. Autor poszerza przestrzeń ograniczoną przez tradycyjną normę.

Na pewno zostałem czytelnikiem tego autora, toteż - respektując prawa Gospodarzy Portalu - ośmielam się prosić, aby autor odzyskał prawo pisania w tymże Portalu.

8
Na pewno zostałem czytelnikiem tego autora, toteż - respektując prawa Gospodarzy Portalu - ośmielam się prosić, aby autor odzyskał prawo pisania w tymże Portalu.
No niestety, fieryfrost zachowywał się na tyle nieodpowiednio, że na bana zasłużył. I jeden wiersz nie zrekompensuje jego chamstwa i obrażania innych użytkowników, którego nie zamierzamy tu tolerować.

9
Obywatelka AM

Dziękuję za odpowiedź. Uważam, że autor nie ma prawa obrony. Szkoda, że nie poprzestał na tym, aby sam tekst stanął naprzeciw czytelnika.

Tekst nie zasłużył na negatywną ocenę. A uwagi niektórych komentatorów o bełkocie są..., ach, daruję sobie.

Wiersz jest hermetyczny. Jego sens można odczytać wyłącznie poprzez język właściwy dla niego. Oznacza to, że sensu nie można odczytać i nie ma takiej potrzeby. Jest jeszcze wyobraźnia, która tu ma bardzo duże pole do popisu.

Dostrzegam próbę wyrażenia niewyrażalnego poprzez środki właściwe dla tego, co jest wyrażane. Innymi słowy (przykładowo), to tak, jakby świat widziany przez kota opisywać... miauczeniem. Z tego punktu widzenia, użyte środki są adekwatne do treści. A poza tym autor nie nadużył tego, co właściwe dla wiersza. Jest to przykład czystej sztuki prezentującej się swoistymi dla siebie środkami.

Prosiłbym o uchylenie zakazu pisania dla autora. Przecież można dać szansę.

10
Są winy, których nie można odkupić ani przebaczyć.

Koniec tematu.
"Małymi kroczkami cała naprzód!!" - mój tata.

„Niech płynie, kto może pływać, kto zaś ciężki – niech tonie.” - Friedrich Schiller „Zbójcy”.

"Zapal świeczkę zamiast przeklinać ciemność." - Konfucjusz (chyba XD)
Zablokowany

Wróć do „Poezja biała”