zatęchłe porty beneluksu - kolejne dni
smar i rdza przy rozlanym paliwie
a w śniętych rybach święty spokój
do wysp bezpieczniej obrócić się plecami
nie słyszeć nie czuć nie widzieć
zaciśnietych w niemym krzyku ust
śniadych podróżników w ziemie obiecane
po terapii o przemocy wypłukana kieszeń
przemocowe żucie mięsa przemocowe picie
przemocowy odpoczynek
w imię Ojca przemocowy Jezus Chrystus
pod pomnikiem amsterdamskiej prostytutki
można stać się lepszym nawet
przed jury szanownym wysokim sądem
najwyższym
by na chwilę przyćmić fantomową pamięć
ultrafiolet i stroboskop - bas bas bas
może złoty środek na niezgodę z nocą
może niebo
choć na bladość trochę wstrząsu i trzy jednostki
zero er ha minus - kap kap kap
śpij już synku jutro będzie lepiej
nie mówić
Edit - poprawiłam literówkę w jednym wyrazie, by nie psuła odbioru wiersza. Sarah
beneluks
2Literówka?
Co do pierwszych czterech zwrotek mam odczucie, że są zbyt ogólnikowe, za mało osobiste i przez to niby prawdziwe, a ciut fałszywe.
Natomiast ta część...
... ta część to jest to.

To działa jakoś tak, Bracie, że im więcej Ciebie jedynego, tym lepiej. Im więcej Innych, których jest wielu, tym gorzej.
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium
Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka
beneluks
4Zostawmy. Nie róbmy precedensu - gdyby każdy zażądał poprawek online, to byśmy tu kręćka dostali.
Wery służy nauce. Każdemu zdarzają się błędy - to też nauka.
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
beneluks
5To nie precedens. W przeszłości zdarzały się podobne wpadki i nie było problemu. Nie mogę przepuścić tekstu przez edytor, bo go nie mam. Piszę z telefonu. Z tym bykiem będę się bardzo źle czuć.
I jeszcze jedno, nie ukrywam że to mnie trochę bodło.
Żeby się nie rozpisywać, to tylko kopia jednego z ostrzeżeń na kompach pokładowych grzechotników obsługujących porty Beneluxu.
Tak to spakowałem.
I jeszcze jedno, nie ukrywam że to mnie trochę bodło.
Dostaję reakcji alergicznej jak mam pisać pod swoimi wierszami. Zrobię jednak wyjątek, bo chyba muszę. Otworzę Ci jedną z czterech pierwszych zwrotek, a Ty mi napisz, czy po tym dalej wieje fałszem.Thana pisze: Co do pierwszych czterech zwrotek mam odczucie, że są zbyt ogólnikowe, za mało osobiste i przez to niby prawdziwe, a ciut fałszywe.
Żeby się nie rozpisywać, to tylko kopia jednego z ostrzeżeń na kompach pokładowych grzechotników obsługujących porty Beneluxu.
Tak to spakowałem.
Uwaga! Spoiler!Do wszystkich kierowców: Imigranci znaleźli sobie nowy sposób wchodzenia na naczepy, na światłach niedaleko DFDS wczołgują się pod naczepy między osie i tak wyjeżdżają na port wraz z naczepą. Gdy odczepiacie naczepę na porcie zerknijcie także pod naczepę, jeśli zauważcie coś niepokojącego przywołajcie od razu obsługę DFDS'u. Ponadto pamiętajcie, że gdy w drodze do Rotterdamu musicie parkować do 80km przed nim, zawróćcie i zaparkujcie w kierunku Niemiec. Ma to zapobiec wchodzeniu imigrantów na naczepy. Przypominamy, że kara za odczepienie na porcie naczepy z imigrantami wynosi 5000 funtów dla firmy i 1000 funtów dla kierowcy za 1 imigranta. Jeśli jednak nie było wyboru i musieliscie stanąć blisko Rotterdamu (w kierunku Rotterdamu) i macie jakieś podejrzenia odnośnie obecności imigrantów na naczepie, możecie poprosić na bramce w porcie o sprawdzenie naczepy pod tym względem (jest tam też miejsce z lustrami gdzie można obejrzeć dach naczepy czy nie ma uszkodzeń). W autach powinniście mieć formularz "Lista kontrolna bezpieczeństwa pojazdu", jeśli będziecie mieć to poprawnie wypełnione i zgłosicie sprawdzenie naczepy, a imigranci zostaną znalezieni na naczepie, to pozwoli to nam i Wam uniknąć jakiejkolwiek kary. Dziękuję za uwagę.
beneluks
6Nie zdążyłam, zanim wpisałeś swój komentarz.
A chciałam napisać, że zupełnie nie zgadzam się z Thaną,.
Z każdego wersu kapie niechęcią, ba, nawet chyba lekkim obrzydzeniem. Wszystkie są niezmiernie emocjonalne i Twoje własne, jak najbardziej charakterystyczne dla Ciebie.
Czy wiersz mi się podoba? I tak i nie.
Czuję przekaz, niektóre wersy mnie drażnią kalką - choćby tu:
Dziękuję, uśmiech dla Pana
Ps. może mój dystans bierze się stąd, że bardzo lubię i Holandię i Belgię
I widzę ten świat innymi oczami?:)
A chciałam napisać, że zupełnie nie zgadzam się z Thaną,.
Z każdego wersu kapie niechęcią, ba, nawet chyba lekkim obrzydzeniem. Wszystkie są niezmiernie emocjonalne i Twoje własne, jak najbardziej charakterystyczne dla Ciebie.
Czy wiersz mi się podoba? I tak i nie.
Czuję przekaz, niektóre wersy mnie drażnią kalką - choćby tu:
czy zakończenie -
Ale całość - godna uwagi.
Ta zwrotka przemówiła do mnie szczególenie.
Dziękuję, uśmiech dla Pana

Ps. może mój dystans bierze się stąd, że bardzo lubię i Holandię i Belgię

Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018
beneluks
7Jak każdy w takiej sytuacji, Bracie. Jak każdy. Dlatego IMO powinno zostać jak jest. Wszyscy popełniamy błędy. Z rozmaitych powodów.
Ale to dział poezji, tutaj decyzje podejmuje Poetyfikator, nie ja.
Tak, właśnie to warto zrobić. Wiesz, co jest IMO najmocniejsze w spojlerze? Lustro. Nie jakieś symboliczne, tylko to konkretne lustro. Dlaczego nie ma go w zwrotce?
I drugie pytanie: co to znaczy odwrócić się do kogoś plecami? Co to znaczy dla ludzi, którzy nigdy nie słyszeli o tym konkretnym lustrze? A co to znaczy dla tych, którzy o istnieniu tego lustra wiedzą jak Ty? Co to znaczy dla tych, którzy w nie patrzą?
beneluks
11Być może dałoby się przyczepić do pojedynczych słówek czy zwrotów, lecz średnio jestem w stanie to zrobić, bo cały wiersz uderza we mnie autentycznością, smutkiem i siłą przekazu. Jestem pod wrażeniem i nie mam wiele więcej do powiedzenia. Jeden z lepszych, jakie ostatnio czytałem.
“One day I will find the right words, and they will be simple.” ― Jack Kerouac