Tym jesteśmy

1
Utkwioną kotwicą,
...............szansą na szczęście,

Krokiem w przód,
.............ślepo za siebie,

Zdenerwowanym spojrzeniem,
..........................pomrukiem na powitanie,

Ciszą na pogrzebie,
_____irytującą obecnością,

Nienawiścią.
Miłością.

Tym jesteś Ty
Tym jestem Ja,
____jesteśMY

Tym jesteśmy

2
Ciekawe.
I dawno nie widziałam "zabawy" układem.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

Tym jesteśmy

3
Hm. No niby tak. Łącznie przeciwieństw bywa mocnym spoiwem. Tu nie osobowości, ale sytuacji, więc szanse rosną.
Mortutti pisze: jesteśMY
Gdy się wczytać (jesteś --> My), to adresat bardziej tworzy związek:)

Tym jesteśmy

4
Wrotycz pisze: Hm. No niby tak. Łącznie przeciwieństw bywa mocnym spoiwem. Tu nie osobowości, ale sytuacji, więc szanse rosną.
Mortutti pisze: jesteśMY
Gdy się wczytać (jesteś --> My), to adresat bardziej tworzy związek:)
Oj tworzy, tworzy-
'Krokiem w przód. =/= Krokiem ślepo za siebie,'
Sometimes in life when you get what you want, you end up missing what you left behind” ~ J.D. ;)

Tym jesteśmy

6
Są piękne obrazy, bardzo sprzeczne (z jednej strony kotwica, z drugiej krok na przód). Nie mogę rozkminić tylko tego fragmentu: "ślepo za siebie" -- tu może ponosi mnie fantazja, ale czy chodzi o to, że ślepo wskoczyliby w ogień za siebie?

Podoba mi się też graficzny layout tego wiersza. Uwielbiam takie zabiegi :)
sapere aude

Tym jesteśmy

7
xbc pisze: Są piękne obrazy, bardzo sprzeczne (z jednej strony kotwica, z drugiej krok na przód). Nie mogę rozkminić tylko tego fragmentu: "ślepo za siebie" -- tu może ponosi mnie fantazja, ale czy chodzi o to, że ślepo wskoczyliby w ogień za siebie?

Podoba mi się też graficzny layout tego wiersza. Uwielbiam takie zabiegi :)
Raczej niedokładność autora, który nie potrafił znaleźć odpowiedniej frazy.
''ślepo za siebie'' lub ''krokiem ślepo za siebie'', w domyśle odnosi się do sytuacji w której jedna osoba żyje wspomnieniami, lub po prostu neguje prawdziwą rzeczywistość.
Obawiam się też, że ten amatorski layout, choć zabawnie wyglądający nie spełnił swojej roli w stu procentach :P
Sometimes in life when you get what you want, you end up missing what you left behind” ~ J.D. ;)

Tym jesteśmy

8
Mortutti pisze: Obawiam się też, że ten amatorski layout, choć zabawnie wyglądający nie spełnił swojej roli w stu procentach
Spełnił.
Zostawił pole do przemyśleń.
I każdy czytelnik może ułożyć własny obraz.
Podoba mi się tak, jak namalowałeś.
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018

Tym jesteśmy

9
Mortutti pisze: Utkwioną kotwicą,
Układ należy do Autora, tylko. Tak się zapisało i ja to biorę bez mądrowania. Zapytam jedynie o słowo "utkwioną" - tu bym podumał, ponieważ nie chciało mi to zagadać po poetycku. Końcówka kojarzy mi się z wiadomym koszulkowym. Ale... bywam gapą lub gdybaczem.
Suma sum - podoba się gościowi. Podoba.
Zdrówek!
Wiem, że oni nigdy tego nie zrozumieją, ale pod moją maską sarkazmu wspomnienia żyją.

Tym jesteśmy

10
Mortutti pisze: (sob 18 kwie 2020, 05:52) irytującą obecnością,
Gdyby było coś innego, niż irytująca, byłoby ciekawiej, drażni mnie wybór takiego kontrastu. Przy czytaniu twojego utworu źle to wypada, bo końcówka mniej wybrzmiewa. Mamy tu pocisk, którego samo chłodne słowo 'nienawiść' nie jest w stanie przebić pod względem nacechowanej wrednie wymowy słowa "irytującą". Nie pasuje mi tylko to, bo ogólnie jest git, stary, czytam to w głowie twoim głosem.
"W czasach gdy nasza wrażliwość uległa stępieniu pod wpływem wszechobecnej wulgarności i wyuzdania, warto przekonać się, co wciąż może nami wstrząsnąć."
T. Harris
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”