Twierdzenia przypuszczalne

1
podobno przyszłość już istnieje
i może zmienić przeszłość
dla wierzących fizyków
modlitwa wyzwala energię tworzącą cuda

dla Niemców brzmi obiecująco
znikną zbrodnie i ofiary
będą mogli mówić
tego nigdy nie było

dla Ruskich nie ma znaczenia
wszelkie ludobójstwa to statystyka
w tym roku tyle w tamtym tyle
ot i tyle

podobno Bóg jest poza czasem
i jego czyny wyprzedzają myśli
właśnie powstał pierwszy jednokomórkowiec
a On zbawił ludzkość
w czasie przyszłym dokonanym
który wciąż dochodzi do siebie

podobno coś istnieje
jak się na to patrzy
tylko czy to co się widzi nie jest
pojęciem względnym…

2
Podchodziłam do tego wiersza kilka razy.
Z jednej strony porusza on tematy dla mnie ważne i bardzo mi bliskie, z drugiej zaś połączenie fizyki kwantowej z oceną historii i filozoficznymi myślami - jest trochę karkołomne w krótkim wierszu. ( dobrze, że białym i że nie próbowałeś rymować :P )
Tak po mojemu - gdyby wyrzucić tych Niemców i Ruskich - i zostać przy wierzących fizykach i modlitwach, z których powstaje energia ( czyniąc cuda) - wiersz by zyskał. Bo wersy o Bogu, będącym poza czasem - stanowiłyby konsekwentne dopełnienie myśli, wyrażonej w pierwszej zwrotce.
Zawilec pisze: (ndz 07 mar 2021, 20:02) Bóg jest poza czasem
i jego czyny wyprzedzają myśli
właśnie powstał pierwszy jednokomórkowiec
a On zbawił ludzkość
w czasie przyszłym dokonanym
który wciąż dochodzi do siebie
Bardzo mnie to ujęło. I bardzo mi się podoba.

A zakończenie - cóż..
Myśl rozumiem. I jest doskonałą puentą.
Tylko układ słów w tej zwrotce - nie daje tego właściwego "kopa". Takie małe masło maślane ubijane a nie ubite. Nie trafia do mnie.

Całość - na plus.
Wiersz dał mi do myślenia.
Dziękuję :)
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018

3
Ni zgodzę się z Tobą co wyrzucenia Niemców i Ruskich, wiersz właśnie powstał pod wpływem wykładu ks. prof. M. Hellera, dotyczył oczywiście fizyki, ale słuchając tez, że przyszłość ma wpływ na przeszłość i warto się modlić, bo Bóg pod ich wpływem może zmienić złą przeszłość na coś dobrego, do takich właśnie doszedłem wniosków, a mieszanie fizyki, historii, filozofii nie uważam za karkołomne, to dzisiaj dość częsty przypadek.
Dziękuję za komentarz.

4
Zawilec pisze: (wt 09 mar 2021, 18:55) mieszanie fizyki, historii, filozofii nie uważam za karkołomne, to dzisiaj dość częsty przypadek
Sprecyzuję :)
Użyłam słowa "karkołomny" ale nie w znaczeniu niedorzecznego, bzdurnego pomysłu.
W tym przypadku, przy tak krótkim wierszu białym - chodziło mi raczej o trudność w zachowaniu myśli przewodniej. Przesłania, którym chciałeś się podzielić, którym chciałeś wzbudzić emocje czy przemyślenia odbiorcy.

Czytając Twoją odpowiedź, rozumiem teraz nawiązanie do Niemców i Ruskich.
Rozumiem, co nie znaczy że ten obraz do mnie przemówił.
I to nie jest zarzut. To komentarz czytelnika, którego Twój wiersz przeniósł w nieco inne rejony, niż zamierzałeś :)

6
Zamykam oczy, nie widzę dwóch zwrotek, reszta szepcze do mnie bardzo sugestywnie :)
I mogę sobie rozmyślać nad naturą czasu.
I już :)
Inni niech biorą co tam sobie chcą. Nie bronię przecież :)

7
Mam podobnie: dwa wiersze, jeden polityczny, drugi (powiedzmy) metafizyczny. Ogień z wodą, ten pierwszy w dodatku wpisuje się w bieżączki wojenne :)
Ale założywszy, że chcesz pisać o Niemcach i Ruskich (:D), może problem tkwi w tym, iż tu masz rejestr Onetowo-DoRzeczowy, a powinieneś go zbliżyć językowo do rejestru tych metafizycznych zwrotek?
Mówcie mi Pegasus :)
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”