Do idealistów

1
Dla tej branży ludzie
A w szczególności natchnieni aktywiści
To jest najsmaczniejsze mięso

Nie wystawiaj się na odstrzał
Na teatrzyk kukiełkowy
Znałem kiedyś dziewczynę
Wierzyła że świat odmieni

Jedna i druga strona
Takimi wycierają sobie mordy
Kładą ich pod stopy jako miękkie schodki
Do swojego nieba w piekle

Świata nie odmienisz
To on odmieni ciebie
Zabierze nadzieje
Czas i energię

Do idealistów

2
Powierszowana proza, nieciekawie przyodziana. Truizmy i tradycyjne moralizatorstwo w formie mechanizmu obronnego. Chyba gdzieś tak od 30+ dociera już do człowieka, że śmierć jest kotem, którego głaszcze się pod włos, więc nie wiem kogo mogłoby zainteresować to wierszydło, ale na pewno nie mnie.

( Ja niezłośliwie, chciałbym nawet pochwalić na zgodę. ;) )

Do idealistów

3
Max pisze: (pt 28 lip 2023, 18:26) Powierszowana proza, nieciekawie przyodziana. Truizmy i tradycyjne moralizatorstwo w formie mechanizmu obronnego. Chyba gdzieś tak od 30+ dociera już do człowieka, że śmierć jest kotem, którego głaszcze się pod włos, więc nie wiem kogo mogłoby zainteresować to wierszydło, ale na pewno nie mnie.

( Ja niezłośliwie, chciałbym nawet pochwalić na zgodę. )
Z twojego komentarza wynika tylko tyle, że ktoś powyżej trzydziestego roku życia nie może zadedykować wiersza ludziom, których określiłby jako idealistów.
Nie wydaje mi się, by istniały limity wiekowe dla autorów kierujących swoje utwory do idealistów.

A gdyby ten wiersz napisał sześćdziesięciolatek, określający się mianem niepraktykującego idealisty z ograniczonym zaufaniem?

Idealista to nie wiek, idealista to charakter,

Analogicznie: brak charakteru u niektórych to też jest charakter, niezależnie od wieku.

Do idealistów

4
A kim bylibyśmy bez ideałów?
Wiadomo, że niektórzy ludzie to wilki, jak mawiał Jarząbek, ale nie znaczy, że wszyscy i wszędzie chcą nas obgryźć do białej kości. Trzeba tylko uważać i ostrożnie stawiać kroki ;)
Rem tene, verba sequentur (Trzymaj się tematu, a słowa przyjdą same)
Katon Starszy, zwany Cenzorem

Do idealistów

6
Michał123 pisze: (pn 31 lip 2023, 21:43) A kim bylibyśmy bez ideałów?
Bezpostaciowcami, którzy zależnie od okazji i środowiska zmieniają swój kształt w dowolny sposób :)
Michał123 pisze: (pn 31 lip 2023, 21:43) Wiadomo, że niektórzy ludzie to wilki,
Gorsze są personifikacje pijawek i innych znacznie bardziej szkodliwych pasożytów.
Michał123 pisze: (pn 31 lip 2023, 21:43)
nie znaczy, że wszyscy i wszędzie chcą nas obgryźć do białej kości. Trzeba tylko uważać i ostrożnie stawiać kroki
W polityce jest inaczej, dużo bardziej nieciekawie, w Internecie też znacznie większe prawdopodobieństwo natrafienia na wspomnianych wyżej.

Dziękuję za komentarz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”