Dla tej branży ludzie
A w szczególności natchnieni aktywiści
To jest najsmaczniejsze mięso
Nie wystawiaj się na odstrzał
Na teatrzyk kukiełkowy
Znałem kiedyś dziewczynę
Wierzyła że świat odmieni
Jedna i druga strona
Takimi wycierają sobie mordy
Kładą ich pod stopy jako miękkie schodki
Do swojego nieba w piekle
Świata nie odmienisz
To on odmieni ciebie
Zabierze nadzieje
Czas i energię
Do idealistów
2Powierszowana proza, nieciekawie przyodziana. Truizmy i tradycyjne moralizatorstwo w formie mechanizmu obronnego. Chyba gdzieś tak od 30+ dociera już do człowieka, że śmierć jest kotem, którego głaszcze się pod włos, więc nie wiem kogo mogłoby zainteresować to wierszydło, ale na pewno nie mnie.
( Ja niezłośliwie, chciałbym nawet pochwalić na zgodę.
)
( Ja niezłośliwie, chciałbym nawet pochwalić na zgodę.

Do idealistów
3Z twojego komentarza wynika tylko tyle, że ktoś powyżej trzydziestego roku życia nie może zadedykować wiersza ludziom, których określiłby jako idealistów.Max pisze: (pt 28 lip 2023, 18:26) Powierszowana proza, nieciekawie przyodziana. Truizmy i tradycyjne moralizatorstwo w formie mechanizmu obronnego. Chyba gdzieś tak od 30+ dociera już do człowieka, że śmierć jest kotem, którego głaszcze się pod włos, więc nie wiem kogo mogłoby zainteresować to wierszydło, ale na pewno nie mnie.
( Ja niezłośliwie, chciałbym nawet pochwalić na zgodę. )
Nie wydaje mi się, by istniały limity wiekowe dla autorów kierujących swoje utwory do idealistów.
A gdyby ten wiersz napisał sześćdziesięciolatek, określający się mianem niepraktykującego idealisty z ograniczonym zaufaniem?
Idealista to nie wiek, idealista to charakter,
Analogicznie: brak charakteru u niektórych to też jest charakter, niezależnie od wieku.
Do idealistów
4A kim bylibyśmy bez ideałów?
Wiadomo, że niektórzy ludzie to wilki, jak mawiał Jarząbek, ale nie znaczy, że wszyscy i wszędzie chcą nas obgryźć do białej kości. Trzeba tylko uważać i ostrożnie stawiać kroki
Wiadomo, że niektórzy ludzie to wilki, jak mawiał Jarząbek, ale nie znaczy, że wszyscy i wszędzie chcą nas obgryźć do białej kości. Trzeba tylko uważać i ostrożnie stawiać kroki

Rem tene, verba sequentur (Trzymaj się tematu, a słowa przyjdą same)
Katon Starszy, zwany Cenzorem
Katon Starszy, zwany Cenzorem
Do idealistów
5Serio chcesz oświecać young adults takimi aforyzmami?Luiza Lamparska pisze: (pt 21 lip 2023, 22:18) Świata nie odmienisz
To on odmieni ciebie
Zabierze nadzieje
Czas i energię

Do idealistów
6Bezpostaciowcami, którzy zależnie od okazji i środowiska zmieniają swój kształt w dowolny sposób

Gorsze są personifikacje pijawek i innych znacznie bardziej szkodliwych pasożytów.
W polityce jest inaczej, dużo bardziej nieciekawie, w Internecie też znacznie większe prawdopodobieństwo natrafienia na wspomnianych wyżej.Michał123 pisze: (pn 31 lip 2023, 21:43)
nie znaczy, że wszyscy i wszędzie chcą nas obgryźć do białej kości. Trzeba tylko uważać i ostrożnie stawiać kroki
Dziękuję za komentarz.