Sen

1
SEN

Widzę czasem, jak stoisz bezradny

rozpostarte ramiona znów puste

zaskoczone i puste znów oczy

Ja odchodzę

Odważna i dumna

Najgłupsza na świecie.
"But I'm on the outside, I'm looking in

I can see through you, see your true collors

Cause inside you're ugly, You're ugly like me

I can see through you, see to the real you.."

2
No więc....Rozumiem, że przesłanie jest smutne, ale wiersz (bardzo mi przykro, ale nie bójmy się tego słowa) jest banalny. Tyle mi się podoba:

"Widzę czasem,(...)

rozpostarte ramiona znów puste

zaskoczone i puste znów oczy(...)

3
widzę czasem ramiona

te są puste

w zaskoczonych oczach

odchodzę

odważna i dumna

najgłupsza z róż białych

niespełniona

Droga autorko, myślę,że się nie pogniewasz,ale postanowiłem się nieco

pobawić Twoim tekstem.Myślę,że tak on powinien wyglądać...przemyśl to sobie...oddaję go Tobie cały jest twój...z wyrazami i ukłonami wodoryt
" Z głębi nocy je łowię na haczyki świateł,

by oślepłe kolory wydobyć z ciemności "

( J.Ficowski).

4
Oczywiście, że się nie pogniewam :) bardzo mi miło, że mój wiersz wzbudził jakieś zainteresowanie... Jednak nie zgadzam sie z Twoją koncepcją - wiersz jest banalny, ale właśnie o to w nim chodzi. Nie ma w nim żadnych środków stylistycznych, bo chciałam za pomocą jak najmniejszej ilości prostych słów przekazać jak najwięcej informacji. Ten wiersz to odzwierciedlenie moich obaw przed opuszczeniem osoby, którą kocham tak po prostu, bez powodu.

Twoja wersja jest bardzo ładna, ale nie jest napisana moim stylem, ponadto zmienia sens wiersza, nadając mu obcy, nieznany mi osobiście wymiar. Dla mnie pisanie wierszy to zatrzymywanie chwil, uczuć. To jak zrobienie zdjęcia mojemu wnętrzu. Dlatego też nie mogę przyjąć Twojej przeróbki - moja wersja jest mi o wiele bliższa. I przede wszystkim jest prawdziwa - nie napisana po to, by było ładnie. Ale w każdym razie doceniam Twoje wysiłki i dziękuję za poświęcenie czasu mojej twórczości. Pozdrawiam serdecznie :)
"But I'm on the outside, I'm looking in

I can see through you, see your true collors

Cause inside you're ugly, You're ugly like me

I can see through you, see to the real you.."

5
[quote="wodoryt"]widzę czasem ramiona

te są puste

w zaskoczonych oczach

odchodzę

odważna i dumna

Wodoryt bardzo fajnie to przerobił ale nie pozostał konsekwentny.

Powyższy fragment uprościł i uczynił bardziej klarownym - w tym sensie, że minimum formy wyraża maksimum treści - co bardziej oddziaływuje na czytelnika (takiego jak ja).

najgłupsza z róż białych

niespełniona

Natomiast końcówkę potraktował odwrotnie - to co było proste i przemawiało jak smagnięcie bicza - owinął w niepotrzebnie w makaronizmy.

Najgłupsza na świecie

Pasuje idealnie do nowej wersji - po prostu udarza swoją wymownością

W tym wypadku jak ulał pasuje rada No 1: "prościej znaczy lepiej"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”