jest noc
przemierzam wszechświat
lotem szybkim niczym błyskawica
w ciemnym oceanie przestrzeni
rozbłyskają moje myśli
serce wyrzuca z siebie
gorącą lawę pragnień
na daremno
jej zastygłe okruchy ranią oczy
wyciągam dłonie usiłując
zebrać choć jedną z gwiazd
niestety
srebrny pył przecieka przez palce
i nie mam znów nic
lepsze to jednak niż łzy, co
marzną w zimnej przestrzeni kosmosu
rozwiane włosy zmiatają
zagubione resztki promieni
widzę jak
granatowe pola nieba
zasnuwa mgła Mlecznej Drogi
bez gniewu, strachu czy żalu
coraz dalej i dalej gnam
w mojej samotności
3
Hm... ja widzę dwa zagubione przecinki. Do wywalenia - jeżeli ma być czysto w wierszu, to niech będzie na bank czysto, no!
"srebrny pył"
no niestety skojarzyło mi się z marniutkim filmem pt: "Złoty Kompan", na którym prawie zasnęłam.
Na szczęście innych złych skojarzeń nie mam. Szkoda, że dobrych w ogóle.
Na minus zdecydowanie używanie Enteru - nie znalazłam w całym wierszu żadnej, sensownej przerzutni.
Drugi minus - dużo określania, metafor, epitetów. A poezję nie tworzy się przez "jak największą ilośc środków poetyckich", tylko przez odpowiednie ich dawkowanie - aby nie było ich za dużo, ani za mało.
Ogólnie wiersz - moim zdaniem - słaby. Idealnie nadawałby się na różowego bloga.
Pozdrawiam
Patka
"srebrny pył"
no niestety skojarzyło mi się z marniutkim filmem pt: "Złoty Kompan", na którym prawie zasnęłam.
Na szczęście innych złych skojarzeń nie mam. Szkoda, że dobrych w ogóle.
Na minus zdecydowanie używanie Enteru - nie znalazłam w całym wierszu żadnej, sensownej przerzutni.
Drugi minus - dużo określania, metafor, epitetów. A poezję nie tworzy się przez "jak największą ilośc środków poetyckich", tylko przez odpowiednie ich dawkowanie - aby nie było ich za dużo, ani za mało.
Ogólnie wiersz - moim zdaniem - słaby. Idealnie nadawałby się na różowego bloga.
Pozdrawiam
Patka
5
no to może sama sobie coś podpowiedziałaś? Jeśli piszesz, chcąc być czytana i rozumiana, znajdź inne środki wyrazu. Skoro "po raz kolejny" "niestety" "nikt".Niestety po raz kolejny nikt nie poczuł piękna kosmosu,
'ad maiora natus sum'
'Infinita aestimatio est libertatis' HETEROKROMIA IRIDUM
'An Ye Harm None, Do What Ye Will' Wiccan Rede
-------------------------------------------------------
http://g.sheetmusicplus.com/Look-Inside ... 172366.jpg
'Infinita aestimatio est libertatis' HETEROKROMIA IRIDUM
'An Ye Harm None, Do What Ye Will' Wiccan Rede
-------------------------------------------------------
http://g.sheetmusicplus.com/Look-Inside ... 172366.jpg
8
Takim zachowaniem nie zachęcić nikogo do swojej twórczości. Bo ostatni postem pokazałaś, jak bardzo ci nie zależy. Jak bardzo masz w nosie czytelników. "Mnie się podoba, wam nie. I już." - brzmi niemal jak wypowiedź rozwścieczonej nastolatki, brakuje tylko wykrzyknika na końcu.
9
Nastolatką jesteś ty, z całym szacunkiem i często czytasz tzw. różowe blogi, chyba, bo często o nich wspominasz. Jeśli nie zrobię z tym akurat wierszem już nic to mogę jedynie stwierdzić, że mi się podoba a innym nie. To nie świadczy, że nie zależy mi na czytelniku!( i tu wykrzyknik). Po prostu człowiekowi raz coś tak wyjdzie, że spodoba się innym też a raz nie. Ot co.
alouette
10
często o nich wspominam nie dlatego, że je czytam, a dlatego, że wiem, iż zazwyczaj nie zawierają w sobie nic dobrego. Wiele osób je wspomina, gdy chce autorowi przekazać, iż jego twór do nawet średnich nie należy. W ogóle nie powiedziałam, że jesteś nastolatką, tylko że twoja wypowiedź brzmi jak wypowiedź nastolatki. Ja też mogę sobie zabrzmieć - założmy - jak pijaczyna, a pijaczyną nie jestem.
I już więcej dyskutować zamiaru nie mam.
Dystansu życzę
Patka
I już więcej dyskutować zamiaru nie mam.
Dystansu życzę
Patka