"Przestrzenie samotności"

1
jest noc

przemierzam wszechświat

lotem szybkim niczym błyskawica

w ciemnym oceanie przestrzeni

rozbłyskają moje myśli

serce wyrzuca z siebie

gorącą lawę pragnień

na daremno

jej zastygłe okruchy ranią oczy

wyciągam dłonie usiłując

zebrać choć jedną z gwiazd

niestety

srebrny pył przecieka przez palce

i nie mam znów nic

lepsze to jednak niż łzy, co

marzną w zimnej przestrzeni kosmosu

rozwiane włosy zmiatają

zagubione resztki promieni

widzę jak

granatowe pola nieba

zasnuwa mgła Mlecznej Drogi

bez gniewu, strachu czy żalu

coraz dalej i dalej gnam

w mojej samotności
alouette

3
Hm... ja widzę dwa zagubione przecinki. Do wywalenia - jeżeli ma być czysto w wierszu, to niech będzie na bank czysto, no!

"srebrny pył"

no niestety skojarzyło mi się z marniutkim filmem pt: "Złoty Kompan", na którym prawie zasnęłam.

Na szczęście innych złych skojarzeń nie mam. Szkoda, że dobrych w ogóle.

Na minus zdecydowanie używanie Enteru - nie znalazłam w całym wierszu żadnej, sensownej przerzutni.

Drugi minus - dużo określania, metafor, epitetów. A poezję nie tworzy się przez "jak największą ilośc środków poetyckich", tylko przez odpowiednie ich dawkowanie - aby nie było ich za dużo, ani za mało.

Ogólnie wiersz - moim zdaniem - słaby. Idealnie nadawałby się na różowego bloga.

Pozdrawiam

Patka
Zajrzyj, może znajdziesz tu coś dla siebie

Jak zarobić parę złotych

4
Ja nie widzę za dużo środków poetyckich. Niestety po raz kolejny nikt nie poczuł piękna kosmosu, zadedykuję ten wiersz astrofizykom. Filmu nie widziałam, widziałam za to wiele zdjęć z kosmosu. W samotności człowiek tworzy przedziwne krajobrazy- każdy inne. Ok
alouette

5
Niestety po raz kolejny nikt nie poczuł piękna kosmosu,
no to może sama sobie coś podpowiedziałaś? Jeśli piszesz, chcąc być czytana i rozumiana, znajdź inne środki wyrazu. Skoro "po raz kolejny" "niestety" "nikt".
'ad maiora natus sum'
'Infinita aestimatio est libertatis' HETEROKROMIA IRIDUM

'An Ye Harm None, Do What Ye Will' Wiccan Rede
-------------------------------------------------------
http://g.sheetmusicplus.com/Look-Inside ... 172366.jpg

9
Nastolatką jesteś ty, z całym szacunkiem i często czytasz tzw. różowe blogi, chyba, bo często o nich wspominasz. Jeśli nie zrobię z tym akurat wierszem już nic to mogę jedynie stwierdzić, że mi się podoba a innym nie. To nie świadczy, że nie zależy mi na czytelniku!( i tu wykrzyknik). Po prostu człowiekowi raz coś tak wyjdzie, że spodoba się innym też a raz nie. Ot co.
alouette

10
często o nich wspominam nie dlatego, że je czytam, a dlatego, że wiem, iż zazwyczaj nie zawierają w sobie nic dobrego. Wiele osób je wspomina, gdy chce autorowi przekazać, iż jego twór do nawet średnich nie należy. W ogóle nie powiedziałam, że jesteś nastolatką, tylko że twoja wypowiedź brzmi jak wypowiedź nastolatki. Ja też mogę sobie zabrzmieć - założmy - jak pijaczyna, a pijaczyną nie jestem.

I już więcej dyskutować zamiaru nie mam.

Dystansu życzę

Patka
Zajrzyj, może znajdziesz tu coś dla siebie

Jak zarobić parę złotych
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”