Dar niszczenia

1
Dar niszczenia

Nie wiedziałem o pewnej rzeczy

wypłynęła z podświadomości

Huknęła w ciszy o ścianę

mojej ignorancji

teraz wszystko jest już inne

widzę już i wiem

Nie dostrzegałem pewnej rzeczy

teraz ją już akceptuję

fakt istnienia daru ludzi

daru do niszczenia

2
Myśl wiersza dla mnie jest sensowna, rozumiem, co chciałeś przekazać i widzę sens w treści. Nie podoba mi się jednak parę rzeczy. Mimo, że to poezja biała, widać wyraźne zachwianie konstrukcji, które można by łatwo naprawić. Najpierw jest dwuwiersz, a na końcu, choć powracasz do tej samej myśli - czterowiersz. 2-4-4 nie wygląda na zamysł, bo nigdzie nie widać usprawiedliwienia takiej formuły.

Nie podobają mi się też zwroty:
"dar do niszczenia"
oraz
"fakt istnienia daru ludzi".
Jest dar tworzenia, a talent do tworzenia. Dar ludzi natomiast sugeruje, że ludzie coś podarowali. Tylko "fakt istnienia u ludzi daru niszczenia" jest poprawną formą.
"Nie wiedziałem o pewnej rzeczy"
sugeruje przedmiot. Lepiej użyć słowa: kwestia" lub nawet "sprawa", zamiast "rzecz".
'ad maiora natus sum'
'Infinita aestimatio est libertatis' HETEROKROMIA IRIDUM

'An Ye Harm None, Do What Ye Will' Wiccan Rede
-------------------------------------------------------
http://g.sheetmusicplus.com/Look-Inside ... 172366.jpg

3
Owszem, jeśli chodzi o sugestię przedmiotu, zgodzę się. Natomiast 'daru do niszczenia' to po prostu metafora. Sama wiesz o co chodzi. Nie mogłem napisać: ludzie posiadają aż nadto widoczną chęć niszczenia. Wiersz, mimo iż biały, straciłbym lekkość wymowy. Powracając do początku twojej wypowiedzi- '2-4-4'. Nie bardzo rozumiem, co to ma wspólnego, z przekazem wiersza? Liryka, w której my się obracamy nie ma formy trwałej i niezmiennej, prawda? ;)

Pozdrawiam Cię Gra oraz dziękuję za wskazówki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”